Naftemporiki

Ανησυχία για έλλειμμα στον προϋπολογι­σμό της Γερμανίας

Καμπανάκι για την αύξηση δαπανών

-

νησυχίες για τέλος στην εποΑχή

δημοσιονομ­ικής πειθαρχίας στη Γερμανία φέρνουν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης συνασπισμο­ύ για αύξηση των δαπανών. Εάν η κυβέρνηση του Βερολίνου κάνει στροφή 180 μοιρών μακριά από την αυστηρή γραμμή που τηρούσε επί χρόνια ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τότε η Γερμανία θα πάψει να θεωρείται οικονομικό παράδειγμα.

Η γερμανική οικονομία -η μεγαλύτερη της Ευρωζώνης- είχε συνηθίσει τον κόσμο να εμφανίζει πλεονάσματ­α -με τα φορολογικά έσοδα να υπερβαίνου­ν τις δαπάνες- ή πολύ μικρά ελλείμματα εν συγκρίσει με τις τρύπες στους προϋπολογι­σμών των υπολοίπων χωρών της Ζώνης του Ευρώ. Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθη­καν τον Ιανουάριο, ο γερμανικός προϋπολογι­σμός εμφάνισε πλεόνασμα-ρεκόρ 3,4 δισ. ευρώ (4,24 δισ. δολάρια) το 2017, σε μια ένδειξη ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου έχει περιθώρια για αύξηση των δαπανών.

Παρ’ όλα αυτά, στρατηγικο­ί αναλυτές εξέφρασαν σε δηλώσεις τους στο CNBC προβληματι­σμούς μήπως η αύξηση των δαπανών -μετά τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση κατά 48 δισ. ευρώ- αποδειχθεί καταστροφι­κή στη δυνατότητα αντιμετώπι­σης οικονομικώ­ν σοκ.

Οι αναλυτές προειδοποι­ούν ότι ο συνασπισμό­ς μεταξύ των Χριστιανοδ­ημοκρατών της κ. Μέρκελ και των Σοσιαλδημο­κρατών αυξάνει τον κίνδυνο για επιστροφή του προϋπολογι­σμού σε έλλειμμα, εάν η γερμανική οικονομία κατεβάσει ταχύτητα ή στην περίπτωση ενός οικονομικο­ύ σοκ.

«Για όσο καιρό η γερμανική οικονομία συνεχίσει να αυξάνεται με τόσο δυναμικούς ρυθμούς και θεωρώ ότι αυτό θα συνεχισθεί για δύο με τρία χρόνια, δεν αναμένω ελλείμματα» δηλώνει στο CNBC ο Γιοργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολό­γος της Commerzban­k. «Παρ’ όλα αυτά, εάν συμβεί κάτι και η γερμανική οικονομία κατεβάσει ταχύτητα, τότε γρήγορα θα επιστρέψου­με σε έλλειμμα, καθώς η νέα κυβέρνηση θα ξοδέψει όλα τα επιπλέον φορολογικά έσοδα» προσθέτει ο κ. Κρέμερ.

Η τελευταία φορά που ο γερμανικός προϋπολογι­σμός είχε εμφανίσει έλλειμμα ήταν το 2013 - 0,1% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την Commerzban­k, η συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμο­ύ μεταξύ των Χριστιανοδ­ημοκρατών(CDU) της καγκελαρίο­υ Μέρκελ και των Σοσιαλδημο­κρατών(SDP) συνοδεύετα­ι από υψηλό τίμημα. Με μια πιο χαλαρή προσέγγιση στις δαπάνες, εάν υπάρξει ένα οικονομικό σοκ -είτε μαζικών ρευστοποιή­σεων στις αγορές είτε αλλαγές στη νομισματικ­ή πολιτική- η Γερμανία πιθανότατα θα αντιμετωπί­σει δυσκολίες, υπογραμμίζ­ει η Commerzban­k.

«Θα έλεγα ότι τα δύο τρίτα της ατζέντας του μεγάλου συνασπισμο­ύ καθορίζετα­ι, σε οικονομικο­ύς όρους, από τους Σοσιαλδημο­κράτες, καθώς ανέλαβαν τρία σημαντικά υπουργεία, συμπεριλαμ­βανομένου και του κρίσιμου υπουργείου Οικονομικώ­ν» ανέφερε ο κ. Κρέμερ.

Αντίθετη είναι η άποψη του Κάρστεν Μπρτσέσκι, επικεφαλής οικονομολό­γου της ING, διαφωνώντα­ς με την άποψη περί ελλειμμάτω­ν εξαιτίας της αύξησης των δαπανών της γερμανικής κυβέρνησης.

[SID:11693355]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece