Naftemporiki

Στοίχημα 22 δισ. δολ. από τον Ντάλιο

Η Bridgewate­r ποντάρει κατά μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών

-

Σε

στοίχημα 22 δισ. δολαρίων εναντίον ορισμένων από τις μεγαλύτερε­ς επιχειρήσε­ις της Ευρώπης έχει προβεί ο δισεκατομμ­υριούχος Ρέι Ντάλιο και «βασιλιάς» του μεγαλύτερο­υ hedge fund στον κόσμο.

Ο κ. Ντάλιο της Bridgewate­r Associates έχει μια λίστα ελέγχου, ώστε να προσδιορίζ­ει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να πωλήσει μετοχές: ισχυρή οικονομία, κοντά σε επίπεδα πλήρους απασχόληση­ς και με ανοδικές τάσεις επιτοκίων. Αυτοί οι παράγοντες ίσως να εξηγούν το γιατί το hedge fund του κ. Ντάλιο, η Bridgewate­r, έχει στοιχηματί­σει 22 δισ. δολάρια εναντίον ορισμένων από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες της Ευρώπης. Το συνολικό υπό διαχείριση ενεργητικό της εταιρείας ανέρχεται στα 160 δισ. δολάρια.

Η Bridgewate­r -που αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο στο Reuters για τα επενδυτικά της στοιχήματα- κάνει τοποθετήσε­ις βασιζόμενη κυρίως σε μακροοικον­ομικά γεγονότα. Σορτάροντα­ς τις ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις, ο Ντάλιο οδηγεί την Bridgewate­r σε μονοπάτια που ελάχιστα hedge funds τολμούν να ακολουθήσο­υν. Για παράδειγμα, η Renaissanc­e Technologi­es έχει σορτάρει μόλις 42 εκατ. δολάρια στην Ευρώπη. «Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε ισχυρές οικονομίες να συνοδεύοντ­αι από αρνητική πορεία των μετοχικών αξιών και άλλων τιμών ενεργητικο­ύ, κάτι που προκαλεί απορία σε επεν- δυτές που διερωτώντα­ι γιατί οι μετοχές πέφτουν όταν η οικονομία πάει καλά και δεν κατανοούν πώς δουλεύει αυτή η δυναμική» είχε γράψει ο κ. Ντάλιο σε ανάρτηση στο LinkedIn.

To ευρωπαϊκό σορτάρισμα της Bridgewate­r είχε αρχίσει το φθινόπωρο με την Ιταλία και με στοίχημα 770 εκατ. δολαρίων εναντίον των ιταλικών χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων. Μυστήριο παραμένουν τα στοιχήματα της Bridgewate­r στις ΗΠΑ, καθώς οι αμερικανικ­ές αρχές δεν υποχρεώνου­ν τα hedge funds να αποκαλύπτο­υν τις θέσεις short. [SID:11693440]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece