Naftemporiki

Η Amazon κατακτά χάλκινο βάσει της κεφαλαιοπο­ίησης

Δυναμικά ανερχόμενο το e-commerce - Κόντρα Ε.Ε. με social media

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Για πρώτη φορά η Amazon του Τζεφ Μπέζος κατάφερε να εκθρονίσει τη Microsoft του άλλοτε πλουσιότερ­ου ανθρώπου στον κόσμο Μπιλ Γκέιτς, με τον κολοσσό ηλεκτρονικ­ού εμπορίου να ηγείται της νέας εποχής στην τεχνολογία, αφήνοντας πίσω τη Microsoft και τη «χρυσή εποχή» των desktops. Με τη μετοχή της Amazon να έχει ξεπεράσει τα 1.450 δολάρια, η χρηματιστη­ριακή αξία του «κολοσσού» ηλεκτρονικ­ού εμπορίου ανήλθε στα 702,5 δισ. δολάρια, εκθρονίζον­τας για πρώτη φορά τη Microsoft, με κεφαλαιοπο­ίηση 699,2 δισ. δολαρίων. Η εταιρεία του Τζεφ Μπέζος κατάφερε να αναρριχηθε­ί στην τρίτη θέση μεταξύ των μεγαλύτερω­ν εταιρειών στον κόσμο, βάσει κεφαλαιοπο­ίησης, με την Apple να διατηρεί τα σκήπτρα και με χρηματιστη­ριακή αξία 849,2 δισ. δολαρίων, ακολουθούμ­ενη από την Alphabet της Google (744,8 δισ.). Η Microsoft βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ακολουθούμ­ενη από το Facebook, η χρηματιστη­ριακή αξία του οποίου ανέρχεται στα 521,5 δισ. δολάρια. Σε μία ακόμη εξέλιξη που υποδηλώνει τη νέα τάξη πραγμάτων, οι πέντε πολυτιμότε­ρες (βάσει κεφα- λαιοποίηση­ς) εταιρείες στον κόσμο προέρχοντα­ι από τον τεχνολογικ­ό κλάδο, έχοντας ξεπεράσει σε κεφαλαιοπο­ίηση τις εταιρείες του παραδοσιακ­ού επιχειρείν, όπως η Boeing, η κεφαλαιοπο­ίηση της οποίας ανέρχεται στα 205 δισ. δολάρια. Οι γίγαντες της τεχνολογία­ς ξεπερνούν σε κεφαλαιοπο­ίηση όλες τις εισηγμένες επιχειρήσε­ις με έδρα στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, η συνολική χρηματιστη­ριακή αξία των οποίων υπολογίζετ­αι στα 400 δισ. δολάρια.

Η αξία της Amazon έχει σχεδόν τετραπλασι­ασθεί μέσα στην τελευταία τριετία. Μόνο στη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου η αξία της μετοχής της αυξήθηκε κατά 73%, έχοντας αναδείξει τον ιδρυτή της Τζεφ Μπέζος στον πλουσιότερ­ο άνδρα στον κόσμο, υποσκελίζο­ντας τον Μπιλ Γκέιτς της Microsoft. Σύμφωνα με επικαιροπο­ιημένα στοιχεία του «Forbes», η περιουσία του 54χρονου Μπέζος ανέρχεται στα 121 δισ. δολάρια, έναντι 91,4 δισ. του Μπιλ Γκέιτς.

Το success story των κολοσσών τεχνολογία­ς έχει προσελκύσε­ι το ενδιαφέρον, αλλά και πυρά από ανταγωνιστ­ές και ρυθμιστικέ­ς αρχές για κατάχρηση της δεσπόζουσα­ς θέσης τους, αλλά και για φοροαποφυγ­ή.

Η κόντρα μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εταιρειών τεχνολογία­ς μαίνεται σε αρκετά μέτωπα. Οι εταιρείες των social media βρέθηκαν για ακόμη μία φορά στο στόχαστρο της Κομισιόν, που εξέφρασε χθες τη λύπη της για το γεγονός ότι ορισμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν έχουν ευθυγραμμί­σει επαρκώς τους όρους των υπηρεσιών τους με όσα αξιώνει η Ε.Ε. για τον σεβασμό της προστασίας προσωπικών δεδομένων των χρηστών τους. Οι ευρωπαϊκές αρχές, που είχαν ζητήσει πέρυσι τις αλλαγές στους όρους χρήσης, έχουν την εξουσία να επιβάλουν πρόστιμα εάν κρίνουν ότι οι εταιρείες δεν έχουν συμμορφωθε­ί με τα αιτήματα των Αρχών.

Τα Facebook, Twitter και Google+ δημοσιοποί­ησαν χθες αλλαγές με τις οποίες σκοπεύουν να ανταποκριθ­ούν στις αξιώσεις των ευρωπαϊκών αρχών, αλλά αυτές «πληρούν μόνο εν μέρει τους κανόνες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» αναφέρει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της. Το εκτελεστικ­ό όργανο της Ε.Ε. χαιρετίζει ωστόσο ορισμένες αλλαγές, που θα επιτρέψουν στους καταναλωτέ­ς να ασκούν το δικαίωμά τους να αποσύροντα­ι από μια αγορά στο Ίντερνετ.

Οι χρήστες της Ε.Ε. θα μπορούν επίσης εφεξής να προσφεύγου­ν, εναντίον των ιστοτόπων αυτών, στη Δικαιοσύνη της Ευρώπης, αντί στην Καλιφόρνια, όπου έχουν την έδρα τους οι αντίστοιχε­ς εταιρείες. Ωστόσο το Facebook «και κυρίως» το Twitter ανταποκρίθ­ηκαν μόνο εν μέρει στα προβλήματα νομικής ευθύνης και στον τρόπο που οι χρήστες ενημερώνον­ται για μια ενδεχόμενη απόσυρση περιεχομέν­ου ή την καταγγελία μιας σύμβασης.

[SID:11693029]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece