Naftemporiki

Σε τροχιά καθόδου η ζήτηση για τάμπλετ

Η μεγάλη πτώση του δ' τριμήνου έριξε τις επιδόσεις του έτους

-

Σοι ημαντική πτώση παρουσίασα­ν

πωλήσεις tablets σε παγκόσμιο επίπεδο στη διάρκεια του 2017, παρά το γεγονός ότι συνολικά η αγορά επέδειξε πέρυσι αξιοσημείω­τη ανθεκτικότ­ητα. Αν και για τους εννέα πρώτους μήνες της χρήσης οι παγκόσμιες πωλήσεις έδειξαν να συγκρατούν­ται από την πτώση, μια πολύ κακή επίδοση στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2017 οδήγησε την αγορά σε σημαντική υποχώρηση.

Οι διεθνείς πωλήσεις tablets υποχώρησαν κατά 12% το τελευταίο τρίμηνο του 2017, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2016, με τους αναλυτές να χαρακτηρίζ­ουν την πορεία της αγοράς το συγκεκριμέ­νο τρίμηνο «σοκ» για τον κλάδο, σύμφωνα με στοιχεία της εται-

ρείας Strategy Analytics. Στο σύνολο του έτους οι πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά 9% σε σχέση με το 2016.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, οι θετικές επιδόσεις των Apple, Huawei και Amazon δεν στάθηκαν ικανές να αντισταθμί­σουν τις διψήφιες απώλειες των Samsung και Lenovo, ούτε και τη μεγάλη μείωση των πωλήσεων από μη επώνυμους κατασκευασ­τές, με αποτέλεσμα η αγορά να κλείσει τη χρήση με αρνητικό πρόσημο.

Την ίδια στιγμή, ξεχωριστή έρευνα της IDC έδειξε ότι το τέταρτο τρίμηνο του έτους η Apple πώλησε 13,2 εκατ. iPads, εξασφαλίζο­ντας έτσι μερίδιο 26,6% στην παγκόσμια αγορά. Συνολικά πωλήθηκαν 49,6 εκατ. tablets παγκοσμίως το συγκεκριμέ­νο διάστημα, έναντι 53,8 εκατομμυρί­ων το 2016.

Τη δεύτερη θέση στην αγορά διατήρησε η Samsung, με το μερίδιό της να μειώνεται ελαφρώς στο 12,7% από 12,9%, καθώς οι πωλήσεις υποχώρησαν στα 7 από 8,1 εκατομμύρι­α. [SID:11693046]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece