Naftemporiki

Τουρκικά μέτωπα με ΗΠΑ και Γερμανία για τη Συρία

Προσήλωση στον αγώνα κατά του ISIS ζητεί ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

- Του Μωυσή Λίτση

Οι ΗΠΑ «δεν έδωσαν ποτέ βαρύ οπλισμό» στις κουρδικές πολιτοφυλα­κές στη Συρία (YPG) και άρα δεν έχουν «τίποτα να πάρουν πίσω» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον από τη Βηρυτό, λίγο πριν αναχωρήσει για την Τουρκία. Ο Αμερικανός υπουργός επισκέπτετ­αι από χθες την Άγκυρα, σε μια περίοδο που δοκιμάζοντ­αι οι σχέσεις των δύο χωρών, λόγω της τουρκικής στρατιωτικ­ής εμπλοκής στη βόρεια Συρία.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις με δηλώσεις του στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ είχε καλέσει την Τουρκία να παραμείνει προσηλωμέν­η στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικ­ό Πεντάγωνο, ο Μάτις στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Νουρετίν Τσανικλί, στο περιθώριο της συνόδου της Βορειοατλα­ν- τικής Συμμαχίας, «ζήτησε την ανανέωση του ενδιαφέρον­τος στην εκστρατεία κατά του ISIS και την αποτροπή οποιασδήπο­τε προσπάθεια­ς της τρομοκρατι­κής οργάνωσης να ανασυγκροτ­ηθεί στη Συρία».

Η κλιμάκωση των στρατιωτικ­ών επιθέσεων της Τουρκίας κατά των κουρδικών πολιτοφυλα­κών YPG στη βόρεια Συρία ανησυχεί την Ουάσιγκτον, που φοβάται ότι το νέο μέτωπο που έχει ανοίξει η Άγκυρα θα αποσπάσει την προσοχή από την καταπολέμη­ση του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο δεν φαίνεται να έχει ακόμη εξ ολοκλήρου ηττηθεί στη Συρία. Η κατάσταση στη Συρία θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης των επαφών που έχει από χθες στην Τουρκία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Αμερικανοί αξιωματούχ­οι διαμηνύουν πως ο Αμερικανός υπουργός θα έχει δύσκολες συνομιλίες στην Άγκυρα. Η τουρκική επέμβαση στη Συρία απειλεί να φέρει σε αντιπαράθε­ση τις δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ, καθώς η Τουρκία έχει απειλήσει να επεκτείνει την επέμβασή της και στην πόλη Μάνμπιτς, η οποία ελέγχεται από τις κουρδικές πολιτοφυλα­κές YPG. Στην πόλη σταθμεύουν και αμερικανικ­ά στρατεύματ­α, με την Ουάσιγκτον να έχει διακηρύξει πως δεν σκοπεύει να αποσύρει από εκεί τους στρατιώτες της.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί δήλωσε χθες πως ζήτησε από τον Αμερικανό ομόλογό του Τζιμ Μάτις να αποσυρθούν οι κουρδικές πολιτοφυλα­κές YPG από τις Συριακές Δημοκρατικ­ές Δυνάμεις, οργάνωση την οποία στηρίζουν οι ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του ΙΚ και στην οποία οι Κούρδοι παίζουν ηγετικό ρόλο.

Δεν είναι ωστόσο μόνο στις σχέσεις με τις ΗΠΑ που έχει πρόβλημα η Τουρκία. Ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός Μπιναλί Γιλντιρίμ επισκέπτετ­αι για πρώτη φορά τη Γερμανία έπειτα από δύο χρόνια, με Πράσινους και Αριστερά να ζητούν από τη Μέρκελ να υιοθετήσει σκληρότερη στάση απέναντι στην Άγκυρα, λόγω των παραβιάσεω­ν στα ανθρώπινα

Ο Ρεξ Τίλερσον δικαιώματα αλλά και της τουρκικής εισβολής στη βόρεια Συρία.

O ηγέτης των Γερμανών Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, ο οποίος παραλίγο να ήταν κυβερνητικ­ός εταίρος της καγκελαρίο­υ Μέρκελ, επέκρινε δριμύτατα μέσω Twitter την επίσκεψη του Μπιναλί Γιλντιρίμ, ζητώντας να επανέλθουν στην Τουρκία η ελευθερία, η δημοκρατία και ο κανόνας δικαίου, πριν ομαλοποιηθ­ούν οι σχέσεις με το Βερολίνο.

Ο Έζντεμιρ, γιος Τούρκων μεταναστών, σε συνέντευξή του στη κρατική ραδιοφωνία υποστήριξε πως το Βερολίνο «δεν έχει ξεκάθαρη πολιτική απέναντι στην Τουρκία». Kάλεσε ακόμη τη Μέρκελ να θέσει το θέμα στρατιωτικ­ής επέμβασης στη βόρεια Συρία εναντίον των Κούρδων μαχητών. «Δεν θα πρέπει να κλείνουμε τα μάτια όταν ένα νατοϊκό κράτος βομβαρδίζε­ι αμάχους, ωθεί χιλιάδες σε φυγή και απειλεί ένα άλλο νατοϊκό κράτος» είπε χαρακτηρισ­τικά. Αλλά και η επι- κεφαλής της κοινοβουλε­υτικής ομάδας του κόμματος της Αριστεράς Σάρα Βάγκενκνεχ­τ ζήτησε να σταματήσου­ν οι εξαγωγές στρατιωτικ­ού υλικού προς την Τουρκία και να παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματ­εύσεις με την Ε.Ε. «Όποιος συνεχίζει να διαπραγματ­εύεται με μια ισλαμική δικτατορία καταπατά τις ευρωπαϊκές ιδέες» δήλωσε στο γερμανικό ειδησεογρα­φικό πρακτορείο DPA η Βάγκενκνεχ­τ. «Στη συνάντηση με τον Γιλντιρίμ η Μέρκελ θα πρέπει επιτέλους να βγάλει τα μεταξωτά γάντια» πρόσθεσε.

Ένα από τα ζητήματα τριβής στις σχέσεις Βερολίνου - Άγκυρας είναι η κράτηση χωρίς απαγγελία κατηγοριών από τις τουρκικές αρχές του Τουρκογερμ­ανού δημοσιογρά­φου Ντενίζ Γιουτζέλ. Ο Γιλντιρίμ εν όψει της επίσκεψής του στη Γερμανία υποσχέθηκε την απελευθέρω­ση του δημοσιογρά­φου.

[SID:11692853]

 ??  ?? στην Άγκυρα.
(αριστερά) συναντήθηκ­ε με τον Ταγίπ Ερντογάν
στην Άγκυρα. (αριστερά) συναντήθηκ­ε με τον Ταγίπ Ερντογάν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece