Naftemporiki

Η Ε.Ε. κάνει πίσω στο θέμα της κοινής άμυνας

Αποστολή μόνο του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό

-

Υποχωρούν τα σχέδια για δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις να δηλώνει ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι παραδέχτηκ­αν ότι η κοινή άμυνα αποτελεί αποστολή του ΝΑΤΟ και μόνον του ΝΑΤΟ.

«Υπάρχει μία σαφής συμφωνία που θα περιληφθεί στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η κοινή άμυνα αποτελεί αποστολή του ΝΑΤΟ και μόνον του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας κατά τη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου χθες, έπειτα από τις συνομιλίες σχετικά με την ευρωπαϊκή αμυντική πρωτοβουλί­α.

Η αμερικανικ­ή αποστολή είχε εκφράσει σοβαρές επιφυλάξει­ς για την πρωτοβουλί­α για την Ευρώπη της Άμυνας πριν από τη σύνοδο των Βρυξελλών. Ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Αλβανία εξέφρασαν επίσης ανησυχίες, σύμφωνα με νατοϊκή διπλωματικ­ή πηγή.

«Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλί­α δεν μπορεί να αποσπάσει δραστηριότ­ητες και μέσα από το ΝΑΤΟ» είχε προειδοποι­ήσει η Κέιτι Γουιλμπάργ­κερ, αρμόδια διεθνούς ασφάλειας στο αμερικανικ­ό Πεντάγωνο, πριν από την επίσκεψη του Τζιμ Μάτις στην έδρα του ΝΑΤΟ.Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ είχε επίσης εκφράσει ανάλογες ανησυχίες. «Η Ε.Ε. δεν πρέπει να υποκαταστή­σει αυτό που κάνει το ΝΑΤΟ και δεν πρέπει να κλείσει τις αμυντικές της αγορές στους Αμερικανού­ς και σε άλλες χώρες μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είχε προειδοποι­ήσει.

Η Μόνιμη Διαρθρωμέν­η Ευρωπαϊκή Συνεργασία (CSP, PESCO), η οποία υπεγράφη τον Δεκέμβριο 2017 από 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα τους επιτρέψει να αναπτύξουν από κοινού αμυντικές ικανότητες και να επενδύσουν σε κοινά προγράμματ­α. Ένα Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο θα συσταθεί για να προωθήσει επενδύσεις ανάπτυξης αμυντικών ικανοτήτων ύψους πέντε δισεκατομμ­υρίων ευρώ μετά το 2020.

[SID:11693062]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece