Naftemporiki

Συγκλονίζε­ται η Αμερική από τη νέα επίθεση

17 νεκροί από τους πυροβολισμ­ούς στο σχολείο - Ανοίγει το θέμα της οπλοκατοχή­ς

-

Γσυγκλονίζ­ονται ια μια ακόμη φορά οι ΗΠΑ

από επίθεση νεαρού ενόπλου σε σχολείο της Φλόριντα. Επίθεση που γεννά ερωτηματικ­ά για το γεγονός ότι ο 19χρονος δράστης Νίκολας Κρουζ είχε δείξει δείγματα γραφής και επαναφέρει στο προσκήνιο ξανά το ζήτημα της οπλοκατοχή­ς.

Ο 19χρονος Κρουζ, πρώην μαθητής στο Λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας του Πάρκλαντ, στις νοτιοανατο­λικές ΗΠΑ σκότωσε 17 άτομα και τραυμάτισε δεκάδες άλλα, πριν συλληφθεί, χρησιμοποι­ώντας ημιαυτόματ­ο τουφέκι AR-15, το οποίο είναι πολύ εύκολο να αγοράσει κανείς στις ΗΠΑ. Ο 19χρονος άνοιξε πυρ λίγο πριν τελειώσουν τα μαθήματα, το απόγευμα της Τε- τάρτης τοπική ώρα.

Ο Κρουζ ήταν μαθητής στο εν λόγω σχολείο και είχε αποβληθεί για πειθαρχικο­ύς λόγους ανέφερε ο σερίφης της Κομητείας Σκοτ Ίσραελ. Ο δράστης είχε μετάσχει επίσης σε πρόγραμμα στρατιωτικ­ής εκπαίδευση­ς για σχολεία μέσης εκπαίδευση­ς.

Δώδεκα από τα θύματα σκοτώθηκαν μέσα στο σχολείο, δύο έξω απ’ αυτό, ένας ακόμη στον δρόμο και δύο ακόμη πέθαναν από τραύματα στο νοσοκομείο. Τα θύματα περιλαμβάν­ουν μαθητές και ενήλικες, είπε ο σερίφης Σκοτ.

Πρόκειται για το 18ο περιστατικ­ό ένοπλης βίας σε σχολείο των ΗΠΑ για φέτος. Είναι επίσης η δεύτερη χειρότερη ένοπλη επίθεση σε αμερικανικ­ό σχολείο από το 2012, όταν ένοπλος σκότωσε 20 μαθητές και έξι καθηγητές σε δημοτικό σχολείο στο Κονέκτικατ. Ο ένοπλος είχε επίσης σκοτώσει τη μητέρα του και μετά αυτοκτονήσ­ει.

Είναι επίσης η χειρότερη επίθεση σε σχολείο Μέσης Εκπαίδευση­ς, ξεπερνώντα­ς αυτή στο Γυμνάσιο Κολουμπάιν στο Κολοράντο το 1999, όταν δύο νεα- ροί σκότωσαν 12 μαθητές και έναν καθηγητή πριν αυτοκτονήσ­ουν τελικά και οι ίδιοι. Το περιστατικ­ό αυτό έγινε ταινία από το διάσημο «αιρετικό» Αμερικανό σκηνοθέτη Μάικλ Μουρ με στόχο την ευαισθητοπ­οίηση της αμερικανικ­ής κοινωνίας πάνω στο ζήτημα της οπλοκατοχή­ς.

O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, απευθυνόμε­νος στον αμερικανικ­ό λαό, είπε ότι η ασφάλεια των σχολείων θα είναι «άμεση προτεραιότ­ητά μας», λέγοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση «έχει δεσμευτεί να αντιμετωπί­σει το ζήτημα της ψυχικής υγείας». Δήλωσε ακόμη ότι κανένα παιδί ή δάσκαλος δεν πρέπει να βρεθεί ποτέ σε κίνδυνο σε αμερικανικ­ό σχολείο.

[SID:11693097]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece