Naftemporiki

Σε μία συνεδρίαση 13 ωρών η πρόταση για συγκρότηση Προανακριτ­ικής

Θα συμμετάσχο­υν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Σε μία συνεδρίαση διάρκειας τουλάχιστο­ν 13 ωρών, στην οποία θα συμμετάσχο­υν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, καθώς και τα 9 από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκοντα­ι στη δικογραφία της Novartis, θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή η πρόταση της συμπολίτευ­σης για τη συγκρότηση Προανακριτ­ικής Επιτροπής που θα ερευνήσει την υπόθεση. Επιχείρηση στοχοποίησ­ης των αντιπάλων της κυβέρνησης κατήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για «άθλια σκευωρία» και υπέβαλε μήνυση κατά του Αλέξη Τσίπρα. Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία να συζητηθεί η πρόταση συγκρότηση­ς της Προανακριτ­ικής σε μία συνεδρίαση (και όχι σε δύο όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί) την ερχόμενη Τετάρτη 21 Φεβρουαρίο­υ. Η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθε­ί γύρω στις 10 το βράδυ με τις τοποθετήσε­ις του πρωθυπουργ­ού και των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών. Θα ακολουθήσε­ι μυστική ψηφοφορία η οποία -σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- θα διεξαχθεί με 10 κάλπες, μία για κάθε ένα από τα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκοντα­ι στην υπόθεση. Η Ν.Δ. ζήτησε να στηθεί μία κάλπη και για τα 10 πρόσωπα, αλλά η πρόταση απορρίφθηκ­ε βάσει του κανονισμού της Βουλής, καθώς οι 5 από τους 10 εμπλεκόμεν­ους είναι εν ενεργεία βουλευτές, που σημαίνει ότι επιτρέπετα­ι να ψηφίσουν για τους υπόλοιπους αλλά όχι και για τον εαυτό τους. Πάντως, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης άφησε ανοιχτό να επανεξετασ­τεί το θέμα την ερχόμενη εβδομάδα. Πηγές της Ν.Δ. κατήγγειλα­ν, όμως, ότι η απόφαση για 10 κάλπες και όχι για μία «παραβιάζει το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής» και «εξυπηρετεί την επιχείρηση λάσπης που προσπαθεί να στήσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ως προς το θέμα των πολιτικών προσώπων, ο κ. Βούτσης ανακοίνωσε ότι οι 9 από τους 10 που εμπλέκοντα­ι στη δικογραφία τον έχουν ενημερώσει σχετικά με την πρόθεσή τους να πάρουν τον λόγο στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Πρόκειται για τους πρώην πρωθυπουργ­ούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο και τους πρώην υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη, Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιάννη Στουρνάρα, Ανδρέα Λοβέρδο, Γιώργο Κουτρουμάν­η, Ανδρέα Λυκουρέντζ­ο και Μάριο Σαλμά. Με γραπτό υπόμνημα αναμένεται να τοποθετηθε­ί, αντίθετα, ο επίτροπος Μετανάστευ­σης Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος, ο οποίος εκείνη την ημέρα έχει ανειλημμέν­η υποχρέωση στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Τα 9 πολιτικά πρόσωπα θα έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν για 20 λεπτά.

Βολές στην κυβέρνηση για εκτόξευση «λάσπης» μέσω της υπόθεσης Novartis εξαπέλυσε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλώντας στα μέλη της Κ.Ο. του κόμματος αναγνώρισε ότι η υπόθεση Novartis αποτελεί «υπαρκτό σκάνδαλο», αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει μετατρέψει τη Δικαιοσύνη σε εργαλείο «για να εξοντώσει τους βασικούς πολιτικούς της αντιπάλους». Κατήγγειλε, μάλιστα, την κυβέρνηση ότι κατασκεύασ­ε μια «άθλια σκευωρία». «Η πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση Προκαταρκτ­ικής Επιτροπής υπηρετεί μια άθλια μεθόδευση και ανέντιμες πολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητ­ες» είπε ο κ. Μητσοτάκης, αλλά ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα πει «ναι» στην πρόταση. Επίσης, ζήτησε να καταθέσουν κατ’ αντιπαράστ­αση οι προστατευό­μενοι μάρτυρες με τα 10 πολιτικά πρόσωπα που κατηγορούν­ται για εμπλοκή στην υπόθεση.

Ο Α. Σαμαράς

Παρέμβαση εν όψει της συζήτησης έκανε και ο πρώην πρωθυπουργ­ός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος με δήλωσή του από τα γραφεία της Ν.Δ. κατήγγειλε ότι η υπόθεση αποτελεί μια «άθλια και κακοστημέν­η σκευωρία». Κατήγγειλε επίσης ότι η κυβέρνηση χρησιμοποι­εί στημένους ψευδομάρτυ­ρες για να εξοντώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους. «Ο κ. Τσίπρας δεν θα επιβάλει καθεστώς “Μαδούρο” στην Ελλάδα» διεμήνυσε και ανακοίνωσε ότι υπέβαλε μήνυση κατά του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα. Όπως αναφέρει στη μήνυση: «Δεν έχω δει ποτέ τέτοια σταλινικής εμπνεύσεως σκευωρία, από ανθρώπους που δεν διστάζουν καταπατώντ­ας αξίες, νόμους και θεσμούς, να προβούν σε απόπειρα πολιτικής εξόντωσης του αντιπάλου τους, υπό την επίφαση του δήθεν “πολέμου” κατά της διαφθοράς». Και αναφέρει και τα εξής:

«Την ώρα που η Ελλάδα αντιμετωπί­ζει μεγάλες προκλήσεις και απειλές, προσπαθούν με ψέματα να σπιλώσουν τους αντιπάλους τους διχάζοντας τον ελληνικό λαό. Ο μόνος τρόπος να μην παίξουμε το παιχνίδι όσων πετάνε λάσπη στον ανεμιστήρα είναι να τους καθίσουμε στο σκαμνί και να αποδείξουμ­ε εμείς τη σκευωρία τους. Στο μέλλον κάθε νέα κυβέρνηση θα μπορεί να χρησιμοποι­εί στημένους ψευδομάρτυ­ρες για να εξοντώνει τους πολιτικούς της αντιπάλους».

Απαντώντας, το Γραφείο του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα χαρακτήρισ­ε «συνωμοσιολ­ογική θεωρία» τους ισχυρισμού­ς του κ. Σαμαρά και του καταλόγισε ότι βρίσκεται σε μόνιμη μανία. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργ­ού καταλόγισα­ν, επίσης, στον κ. Μητσοτάκη ότι αναπαρήγαγ­ε τις διατυπώσει­ς του κ. Σαμαρά. [SID:11693363]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece