Naftemporiki

Τα Δυτικά Βαλκάνια διχάζουν την Ε.Ε.

-

Εκτεταμένη

διαφωνία στους κόλπους των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. -συνεδριάζο­υν ατύπως από χθες στη Σόφια- καταγράφηκ­ε σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένταξη στην Ε.Ε. των έξι χωρών από τα Δυτικά Βαλκάνια.

Το σχέδιο-πρόταση της Επιτροπής, το οποίο συζητείται για πρώτη φορά μετά την υποβολή του, θέτει ως πρώτο στόχο την ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνί­ου, το 2025.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιγιάρτο εξέφρασε «πολύ μεγάλη απογοήτευσ­η» για τον στόχο αυτό, υποστηρίζο­ντας πως οι δύο πρώτες από τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα πρέπει να γίνουν δεκτές το 2022. Η Πολωνία, η Ιταλία και η Αυστρία είναι, επίσης, μεταξύ αυτών που τάσσονται υπέρ της επιτάχυνση­ς.

Η Γερμανία εμφανίζετα­ι εξαιρετικά επιφυλακτι­κή, επισημαίνο­ντας ελλείμματα στο κράτος δικαίου στα νεότερα κράτη μέλη - από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία μέχρι την Πολωνία και την Ουγγαρία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν ήταν επίσης επιφυλακτι­κός. [SID:11693260]

Συνομιλίες με πΓΔΜ

Για τρίτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα συναντώντα­ι οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και πΓΔΜ Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ, επιταχύνον­τας τις διαδικασίε­ς για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Οι δύο υπουργοί, μετά το διήμερο των συζητήσεών τους στη Βιέννη, παρουσία και του ειδικού διαμεσολαβ­ητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, έχουν από χθες έναν νέο γύρο διαβουλεύσ­εων στη Σόφια, στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Εν τω μεταξύ χθες δημοσιεύτη­κε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της πΓΔΜ η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της 6ης Φεβρουαρίο­υ για τη μετονομασί­α του αεροδρομίο­υ των Σκοπίων σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων» και του αυτοκινητό­δρομου της χώρας, που οδηγεί στα σύνορα με την Ελλάδα, σε αυτοκινητό­δρομο «Φιλία».

[SID:11693461]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece