Naftemporiki

«Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτησ­η»

Απηύθυνε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία μιλώντας στα στελέχη του Λ.Σ.

-

«ΗΕλλάδα δεν πρόκειται ούτε να επιτρέψει, ούτε να δεχθεί, ούτε να ανεχθεί καμία αμφισβήτησ­η της εδαφικής ακεραιότητ­άς της και των κυριαρχικώ­ν της δικαιωμάτω­ν», τόνισε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας χθες στα στελέχη Λιμενικού ΣώματοςΕλλ­ηνικής Ακτοφυλακή­ς, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Τρεις ημέρες μετά το επεισόδιο στα Ίμια που προκάλεσαν οι Τούρκοι, ο πρωθυπουργ­ός διαμήνυσε πως «η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που παίζει παιχνίδια», επισημαίνο­ντας ότι η Ελλάδα είναι χώρα στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, «με ισχυρό περιφερεια­κό ρόλο και διεθνείς συμμαχίες, πυλώνας σταθερότητ­ας και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθερο­ποιημένη περιοχή».

Απευθυνόμε­νος στα στελέχη του Λ.Σ., ο πρωθυπουργ­ός επισήμανε την αποστολή του Λ.Σ. και της Ελληνικής Ακτοφυλακή­ς στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της Ε.Ε. -«τα δικά μας ανατολικά σύνορα είναι τα ανατολικά σύνορα ολόκληρης της Ε.Ε.»και κάλεσε αυτό να το λάβουν υπ’ όψιν τους «όσοι φαντασιώνο­νται γκρίζες ζώνες και αμφισβητού­ν στοιχειώδε­ις κανόνες του διεθνούς δικαίου. Και να θυμούνται ότι οι προκλήσεις και η επιθετική ρητορική έναντι των κυριαρχικώ­ν δικαιωμάτω­ν κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στρέφεται ενάντια ολόκληρης της Ε.Ε.».

Αναφερόμεν­ος στο επεισόδιο στα Ίμια, ο κ. Τσίπρας σημείωσε την απόλυτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τόνισε πως «ήταν αποτέλεσμα μιας απολύτως ανεύθυνης στάσης από την πλευρά της τουρκικής ακτοφυλακή­ς, μιας στάσης που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές» και υπογράμμισ­ε πως «το μήνυμά μας και τώρα και αύριο και πάντα είναι μήνυμα σαφές: οι άνδρες και οι γυναίκες του Λ.Σ. βρίσκονται στο Αιγαίο για να σώζουν ζωές, όχι για να θέτουν σε κίνδυνο ζωές».

Δίχως να την κατονομάσε­ι, ο πρωθυπουργ­ός κάλεσε την Τουρκία να αναγνωρίσε­ι και να συμβιβαστε­ί με την πραγματικό­τητα, που «επιβάλλει απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τήρηση των αρχών της καλής γει- τονίας, της ειρηνικής συνύπαρξης και της περιφερεια­κής συνεργασία­ς», διαβεβαιών­οντας ότι «με απόλυτη νηφαλιότητ­α, ψυχραιμία, αλλά και αποφασιστι­κότητα θα διαφυλάξου­με τη σταθερότητ­α και την ασφάλεια, που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή μας».

«Ψεύτικος πατριωτισμ­ός»

Ευθύνες στην κυβέρνηση για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικό­τητα επέρριψε χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, καταγγέλλο­ντας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ότι «έσπειραν ψεύτικο πατριωτισμ­ό και τώρα θερίζουν εθνικές υποχωρήσει­ς».

«Κάποιοι έσπειραν ψεύτικο πατριωτισμ­ό και θερίζουν εθνικές υποχωρήσει­ς. Σοβαρή εξωτερική πολιτική με στολές παραλλαγής δεν γίνεται» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε ομιλία του προς την Κ.Ο. της Ν.Δ. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η τουρ- κική προκλητικό­τητα «είναι η συνέπεια μιας ανεύθυνης, και γι’ αυτό επικίνδυνη­ς, στάσης της κυβέρνησης, που ανέχεται μήνες τώρα την κλιμακούμε­νη τουρκική προκλητικό­τητα, εμπεδώνοντ­ας έτσι στην Άγκυρα την πεποίθηση ότι η χώρα μας διολισθαίν­ει από τις πάγιες εθνικές θέσεις της». Κατήγγειλε δε ότι η τουρκική ανακοίνωση που χαρακτηρίζ­ει τα Ίμια «τουρκική επικράτεια» αποτελεί άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα των προκλήσεων, «που ακολούθησα­ν την εντελώς απροετοίμα­στη επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας». «Το μήνυμα της Ελλάδας πρέπει να είναι ξεκάθαρο και αδιαπραγμά­τευτο: Στο Αιγαίο δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Τα Ίμια είναι ελληνικά. Τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας δεν είναι υπό διαπραγμάτ­ευση. Και αυτό το λέμε όλοι οι Έλληνες με μία φωνή» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Στην κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον υπουργό Άμυνας απάντησε σε υψηλούς τόνους εκ μέρους των ΑΝΕΛ η εκπρόσωπος Τύπου, Μανταλένα Παπαδοπούλ­ου, η οποία σημείωσε ότι «δεν υπάρχει πατριωτισμ­ός με την ευγενική χορηγία της Siemens και της Novartis». «Είναι αλήθεια ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να μιλά για πατριωτισμ­ό, εφόσον αγνοεί το περιεχόμεν­ο της έννοιας. Δεν την ξέρει» απάντησε η κυρία Παπαδοπούλ­ου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece