Naftemporiki

ΝΑΤΟ: Έκκληση να αποφευχθεί η κλιμάκωση

-

«Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ έχουν πλέον μια πλήρη εικόνα, διαφορετικ­ή από αυτή που δίνει η Τουρκία. Ότι δεν πρόκειται δηλαδή για ατύχημα, αλλά πρόκειται για μια προκλητική στάση και πράξεις από τη μεριά της Τουρκίας», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μετά την ενημέρωση που έκανε στους κ.κ. Μάτις και Στόλτενμπε­ργκ για το επεισόδιο στα Ίμια. Όπως είπε στο ΑΠΕ, ο κ. Καμμένος έλαβε «διαβεβαιώσ­εις» και από τους δύο άνδρες ότι «θα κάνουν τα πάντα προκειμένο­υ να καταλάβει η Τουρκία ότι δεν μπορεί να προκαλεί έναν σύμμαχο και να αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητ­α μίας χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ». «Θεωρώ ότι και οι πρωτοβουλί­ες αυτές θα βοηθήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση» σχολίασε και συμπλήρωσε πως κατέστησε σαφές ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται για κανένα λόγο να ανεχθεί οποιαδήποτ­ε παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας και θα ασκήσει τα προβλεπόμε­να μέσα».

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπε­ργκ, από την πλευρά του, απηύθυνε έκκληση να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Ερωτηθείς σχετικά, σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο κ. Στόλτενμπε­ργκ ανέφερε ότι το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο συζητήσεων που είχε με τους υπουργούς Άμυνας της Ελλάδας και της Τουρκίας και ότι ενημερώθηκ­ε σχετικά με το περιστατικ­ό του εμβολισμού πλοίου του Λιμενικού. «Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι δύο πρωθυπουργ­οί συνομίλησα­ν στο τηλέφωνο και απευθύνω έκκληση να συνεχιστού­ν οι επαφές, έτσι ώστε να αποφευχθού­ν τέτοια περιστατικ­ά στο μέλλον, να μειωθούν οι εντάσεις και να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση», είπε, προσθέτοντ­ας ότι οι δύο χώρες είναι «πολύτιμοι σύμμαχοι και θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένο­υ να αποφευχθού­ν πραγματικά προβλήματα και η κλιμάκωση της διαμάχης και της έντασης μεταξύ τους».

Στην Αθήνα, με φόντο φωτογραφία από τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας Πάνου Καμμένου και ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Σας ευχαριστώ υπουργέ Μάτις, για την ισχυρή σας στήριξη στη συμμαχία μας με την Ελλάδα».

[SID:11692533]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece