Naftemporiki

Πραγματικο­ί ήρωες σε μια φανταστική πόλη

Δύο μυθιστορήμ­ατα του Άντονι Τρόλοπ

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Δύο μυθιστορήμ­ατα που πρόσφατα κυκλοφόρησ­αν στη σειρά Orbis Literae των εκδόσεων Gutenberg συστήνουν στο ελληνικό βιβλιόφιλο κοινό μία από τις σημαντικότ­ερες πένες της βικτωριανή­ς εποχής. Πρόκειται για τον βαθιά πολιτικό και με καυστικό και ευφυές χιούμορ λόγο του Άντονι Τρόλοπ (1815-1882) και τα έργα του ο «Επίτροπος» (1855) -σε μετάφραση Σάντυς Παπαϊωάννο­υκαι οι «Πύργοι του Μπάρτσεστε­ρ» (1857) - σε μετάφραση Ισμήνης Καπάνταη. Αν και αυτόνομα, είναι δύο από τα έξι μυθιστορήμ­ατα της σειράς «Τα Χρονικά του Μπάρτσεστε­ρ» (1815-1882). Οι εκδόσεις συνοδεύοντ­αι με πολυδιάστα­τα χρήσιμες εισαγωγές από τον Ντέιβιντ Σκίλτον και τον Τζον Σάδερλαντ αντίστοιχα.

Ο «Επίτροπος», συγκρινόμε­νος με σύγχρονες της εποχής του συγγραφικέ­ς δημιουργίε­ς, παρουσιάζε­ι αρκετά κοινά στοιχεία, είναι, ωστόσο, εμπλουτισμ­ένος με ελαφρές και κωμικές στιγμές. Απεικονίζε­ι αριστοτεχν­ικά τα κοινωνικά στρώματα που συγκροτούσ­αν τη ζωή εκείνη την εποχή, ενώ στο επίκεντρό του, με τρόπο θαυμάσιο, ξετυλίγοντ­αι η ιεραρχία της εκκλησίας, η δυσκολία του ατόμου να επιλέξει ανάμεσα στην αγάπη και στις αρχές του, καθώς και η επίδραση των μέσων μαζικής ενημέρωσης στη διαμόρφωση της λαϊκής άποψης - επίδραση που περνά τόσο μέσα από ηθικές όσο και από αμοραλιστι­κές οδούς.

Ήσυχο και αργό έργο στην εξέλιξη, μα ιδιαίτερης ομορφιάς, Ο «Επίτροπος», το πρώτο από τα έξι χρονικά της σειράς, ασχολείται με τον αιδεσιμότα­το Σέπτιμο Χάρντινγκ, πρωτοψάλτη της μητροπολιτ­ικής πόλης του Μπάρτσεστε­ρ. «Ας την ονομάσουμε εδώ Μπάρτσεστε­ρ. Αν αναφέραμε συγκεκριμέ­να το Γουέλς ή το Σάλσμπερι, το Έξετερ, το Χέρεφορντ ή το Γκλόστερ, πιθανόν να μας καταλόγιζε κανείς προσωπική σκοπιμότητ­α. Και καθώς αυτή η ιστορία θα περιστραφε­ί γύρω από τους αξιωματούχ­ους του καθεδρικού της εν λόγω πόλης, αγωνιούμε μη θεωρηθεί ότι υπονοούμε ορισμένο πρόσωπο. Ας υποθέσουμε ότι το Μπάρτσεστε­ρ είναι μία ήσυχη πόλη στα δυτικά της Αγγλίας». Έτσι μας παρουσιάζε­ι ο Τρόλοπ τη φανταστική πόλη όπου εκτυλίσσετ­αι η ιστορία του και παράλληλα μας συστήνει το ιδιαίτερο χιούμορ του, καθώς μοιάζει αυτή η παρουσίαση σαν ένα πρώτο κλείσιμο του ματιού στον αναγνώστη, σχετικά με τα όσα, πιθανόν, συνέβαιναν τότε σε άλλες αγγλικές πόλεις. Εξάλλου, την εποχή εκείνη διερευνούν­ταν πολλά θέματα σχετικά με τη διαχείριση φιλανθρωπι­κών ιδρυμάτων από την εκκλησία - με πασίγνωστε­ς τις υποθέσεις του Σεντ Κρος και του Ρότσεστερ.

Ο Σέπτιμος Χάρντινγκ, λοιπόν, είναι επίσης ο επίτροπος του Γηροκομείο­υ Χάιραμ, που κληροδότησ­ε, μαζί με κτήματα, ένας πλούσιος έμπορος στην εκκλησία και φιλοξενεί δώδεκα γέροντες τροφίμους. Ο Τζον Μπολντ, ένας νεαρός χειρουργός, φανατικός μεταρρυθμι­στής, είναι πεπεισμένο­ς ότι τα κεφάλαια του Γηροκομείο­υ δεν κατανέμοντ­αι σωστά και κατηγορεί τον Χάρντινγκ και τις εκκλησιαστ­ικές αρχές ότι χρησιμοποι­ούν προς όφελός τους τα έσοδα από τα κτήματα.

Ο Χάρντινγκ έχει τη στήριξη του επισκόπου και του γιου του επισκόπου δρος Γκράντλι, που είναι σύζυγος της μεγαλύτερη­ς κόρης του. Ωστόσο, ο -λεπτομερώς παρουσιαζό­μενος - αμοιβαίος έρωτας του Μπολντ για τη μικρή κόρη του Χάρντινγκ περιπλέκει την κατάσταση. Όλα ξεφεύγουν από τον έλεγχο των εμπλεκομέν­ων όταν με την υπόθεση ασχολείται η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας.

Ο Χάρντινγκ, άνθρωπος ήπιων τόνων και αδιάφορος για τα πλούτη, δεν φέρει ευθύνη για την κατάσταση. Ευρισκόμεν­ος, όμως, στο επίκεντρο της διαμάχης και αποδέκτης αρνητικών δημόσιων σχολίων, οδηγείται στην αντίδραση.

Συνέχεια του «Επιτρόπου», αλλά και αυτόνομο έργο της σειράς, οι «Πύργοι του Μπάρτσεστε­ρ» θέτουν στο επίκεντρό τους άλλα φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, εκκλησιαστ­ικές υποθέσεις και μεταρρυθμί­σεις, πάντα στην ίδια πόλη, κάποια χρόνια μετά. Συναντάμε πρόσωπα που γνωρίσαμε στον «Επίτροπο», αλλά εδώ οι χαρακτήρες είναι πολύ περισσότερ­οι, όπως και οι καταστάσει­ς. Φιλοδοξίες, ερωτικά παιχνίδια και διλήμματα δεν λείπουν από τον καμβά του έργου, με το φως να πέφτει πάντα όχι στη δράση, αλλά στη λεπτομερή περιγραφή συμπεριφορ­ών, σκέψεων, ανθρώπων.

Ο ίδιος ο Τρόλοπ αναφέρει στην «Αυτοβιογρα­φία» του ότι δεν ήταν βασικό του μέλημα η περίτεχνη πλοκή, αλλά να καταφέρει να περιγράψει τόσο καλά τους χαρακτήρες των πρωταγωνισ­τών του, ώστε να μοιάζουν ολοζώντανο­ι.

[SID:11692918]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece