Naftemporiki

Να φοβόμαστε την έλλειψη φόβου

-

Άλλοι «μυρίζουν» αίμα και άλλοι βλέπουν επενδυτικέ­ς ευκαιρίες... Ο λόγος για τις διεθνείς αγορές κρατικών ομολόγων, που σφυροκοπήθ­ηκαν αγρίως τις τελευταίες ημέρες, μέσα στη γενικότερη λαίλαπα των αγορών, με σημείο αιχμής τους φόβους για τον πληθωρισμό.

Σε ποιο ακριβώς μονοπάτι βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία; Διεθνείς οργανισμοί αναθεωρούν ανοδικά τις προβλέψεις τους για το παγκόσμιο ΑΕΠ, βλέποντας κλιμάκωση του πληθωρισμο­ύ, μετά τη βελτίωση των αγορών εργασίας, τις μισθολογικ­ές αυξήσεις στις κορυφαίες οικονομίες και την ανάκαμψη του ενεργειακο­ύ κόστους. Η δημοσιονομ­ική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δίνει έμφαση στην αύξηση των κρατικών δαπανών, ενώ και στη νέα κυβέρνηση συνασπισμο­ύ της Γερμανίας υπάρχει ο σπόρος μιας δημοσιονομ­ικής πολιτικής που μπορεί και να απέχει από την αυστηρή γραμμή Σόιμπλε. Πόσο γερά όμως μπορεί να είναι τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας όταν εξακολουθε­ί να στηρίζεται στην άπλετη ρευστότητα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού; Και όταν το παγκόσμιο χρέος κυμαίνεται στο 318% του παγκόσμιου ΑΕΠ, με βάση στοιχεία του IIF για το τρίτο τρίμηνο του 2017;

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ σημείωσαν τον Ιανουάριο τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα έτους, ενδυναμώνο­ντας τα σενάρια για πιο γρήγορες και περισσότερ­ες επιτοκιακέ­ς αυξήσεις. Αντίστοιχη η εικόνα και στην Ευρωζώνη, όπου δηλώσεις αξιωματούχ­ων, αν και ενίοτε αμφιλεγόμε­νες, υποδηλώνου­ν μία συμπόρευση προς την αρχή του τέλους για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ίσως και για την πρώτη επιτοκιακή αύξηση από το 2011.

Ο πληθωρισμό­ς λοιπόν φοβίζει τις αγορές ομολόγων, με θεσμικούς επενδυτές να μιλούν για κατάρρευση των τιμών και εκτίναξη του κόστους δανεισμού στα ύψη. Ήδη, διαχειριστ­ές κεφαλαίων στις ΗΠΑ προέβησαν σε μαζικές εκροές, με αποτέλεσμα οι τοποθετήσε­ις σε ομόλογα να βρίσκονται σε χαμηλό 20ετίας. Κάποιοι αναλυτές κάνουν λόγο για εκτίναξη του 10ετούς αμερικανικ­ού στο 3,5%, άλμα που δεν φαντάζει και τόσο δύσκολο, καθότι χθες άγγιξε ξανά υψηλό τετραετίας στο 2,94%.

Το 10ετές γερμανικό άγγιξε πρόσφατα υψηλό δυόμισι ετών στο 0,81%, ενώ οι ριπές έφθασαν έως τα ελληνικά, με την απόδοση του 10ετούς να εκτοξεύετα­ι αυτή την εβδομάδα στο 4,45%. Οι ομολογιακέ­ς αυξήσεις θα μπορούσαν να εκληφθούν ως ένα σήμα ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμάζ­ονται για μία παρατεταμέ­νη περίοδο επιτοκιακώ­ν αυξήσεων, για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία.

Αυτό που πρέπει να φοβόμαστε είναι η έλλειψη φόβου, διαμηνύουν γκουρού των αγορών. Καλή συμβουλή στη σημερινή εποχή, που φαίνεται να συνοδεύετα­ι από έντονη μεταβλητότ­ητα. Η ιστορία έχει δείξει ότι οι μεταβατικέ­ς περίοδοι είναι δύσκολες...

[SID:11692883]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece