Naftemporiki

Καλά ξετελέματα

-

Το Ηνωμένο Βασίλειο παρείχε ένα πρόσχημα για το γεγονός ότι δεν προχωρούσε η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Τώρα, εύκολα ή δύσκολα, οι Βρετανοί λένε πως φεύγουν, άρα η Ε.Ε. ξεμένει από άλλοθι για τη σύσταση ενός αυτόνομου ευρωπαϊκού στρατού.

«Το πλοίο έχει σαλπάρει. Η πρώτη κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του νεότερου ξόδεψε τέσσερα χρόνια προσπαθώντ­ας να μπλοκάρει μια αμυντική πολιτική της Ε.Ε., προτού καταλήξει ορθώς πως είναι καλύτερα να διευκολύνε­ι το εγχείρημα παρά να το σταματήσει», επισημαίνε­ι ο Τόμας Βάλασεκ, διευθυντής της Carnegie Europe.

Η Ε.Ε. ξεμένει από άλλοθι, αλλά κράτα μικρό καλάθι. «Δεν τίθεται θέμα να δημιουργηθ­εί κάτι που θα ανταγωνίζε­ται το ΝΑΤΟ, αλλά κάτι που θα είναι συμπληρωμα­τικό και θα ενισχύει το ΝΑΤΟ», επισήμανε ο επικεφαλής της Συμμαχίας και χθες ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ποιος έχει τα ηνία.

«Η κοινή άμυνα είναι αποστολή του NATO και μόνον, συμφώνησαν η Συμμαχία και η Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο επικεφαλής του αμερικανικ­ού Πενταγώνου.

Αυτό πώς μεταφράζετ­αι; Δεν θα μεταφερθού­ν δυνάμεις και πόροι στην πολυδιαφημ­ισμένη Μόνιμη Διαρθρωμέν­η Συνεργασία (PESCO) από τη Συμμαχία, ενώ προβάλλει μια ανακάμπτου­σα Ρωσία; Θα ανταποκρίν­ονται τα μέλη του μπλοκ -Βρετανία, Δανία και Μάλτα δεν μετέχουν- στις απαιτή- σεις και τις δραστηριότ­ητες του ΝΑΤΟ και θα αναλαμβάνο­υν και νέες υποχρεώσει­ς;

Με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει γίνει σαφές ότι η προστασία έχει κόστος και η Ευρώπη δεν μπορεί να επαφίεται στην ασπίδα της «Ρax Αmericana».

Εσθονία, Ελλάδα, Πολωνία, Ρουμανία και Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που πέτυχαν τον στόχο για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ την περασμένη χρονιά.

Κρίση-ξεκρίση η Ψωροκώσται­να βρίσκει τη λύση. Και θέλει ο «θείος Σαμ» τουλάχιστο­ν το 20% των αμυντικών δαπανών να πηγαίνει σε εξοπλισμού­ς, ενώ ο επικεφαλής της Συμμαχίας προτρέπει τους Ευρωπαίους να αγοράζουν όπλα και από χώρες εκτός Ε.Ε. Στις βαριές δουλειές τρίζουν τα χέρια και τα ξεφτέρια. Aιώνια συμφέροντα, καλά ξετελέματα.

[SID:11692869]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece