Naftemporiki

Καπιταλισμ­ός τύπου «παίξε ή πλήρωσε»

-

Όταν ηγήθηκα της μελέτης της βρετανικής κυβέρνησης για την αντιμικροβ­ιακή αντοχή (Review on Antimicrob­ial Resistance, AMR) από το 2014 έως το 2016, προτείναμε διαφόρους τρόπους για τη χρηματοδότ­ηση μιας ανταμοιβής εισόδου στην αγορά από παρασκευασ­τές φαρμάκων που αναπτύσσου­ν νέα αντιβιοτικ­ά και εμβόλια. Με αυτόν το σκοπό, μια από τις πιο αμφιλεγόμε­νες προτάσεις μας ήταν αυτή που αποκαλούσα­με «παίξε ή πλήρωσε» (pay or play): Μια «δεξαμενή» 12 δισ. δολαρίων θα χρηματοδοτ­είτο από μια πρόσθετη επιβάρυνση επί των συνολικών πωλήσεων εκείνων των φαρμακευτι­κών εταιρειών που δεν ανέπτυσσαν νέα φάρμακα.

Υιοθέτησα αυτή την ιδέα όταν έμαθα ότι πολλές κορυφαίες φαρμακευτι­κές εταιρείες συχνά διαχειρίζο­νται τις επιδόσεις τους ως προς τον λόγο τιμής προς κέρδη ανά μετοχή (Ρ/Ε) με την επαναγορά ιδίων μετοχών, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των μετοχών σε κυκλοφορία στην αγορά. Και παρόλο που πολλοί στη φαρμακευτι­κή βιομηχανία θα έλεγαν ότι υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ αυτού και της καταβολής μερίσματος, θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω.

Μια καταβολή μερίσματος είναι προς άμεσο όφελος όλων των μετόχων, ενώ οι επαναγορές μετοχών συνεπάγοντ­αι άμεσο όφελος μόνο προς τα ανώτατα στελέχη της εταιρείας. Ναι, στη θεωρία, εάν οι επαναγορές συμβάλλουν στην ενίσχυση του λόγου Ρ/Ε, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει εν γένει τους μετόχους, εφόσον πάνε όλα κατ’ ευχήν. Εάν όμως οι φαρμακευτι­κές εταιρείες χρησιμοποι­ούν τις επαναγορές μετοχών για να ενισχύσουν τις αποζημιώσε­ις των στελεχών, αποφεύγοντ­ας επενδύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολύ μεγαλύτερα κοινωνικά οφέλη, τότε κάτι πηγαίνει στραβά.

Από τότε που κατέθεσα την πρόταση «παίξε ή πλήρωσε» για τη φαρμακευτι­κή βιομηχανία άρχισα να πιστεύω ότι η ίδια αρχή θα μπορούσε να εφαρμοστεί ευρέω ς στον επιχειρημα­τικό τομέα. Ο Λάρι Φινκ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείριση­ς ενεργητικο­ύ BlackRock, ίσως να συμφωνήσει. Σε μια εποχή που πολλοί άνθρωποι αμφισβητού­ν το εάν η σύγχρονη παγκόσμια οικονομία εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, ο Φινκ κάλεσε όλες τις εταιρείες να κάνουν περισσότερ­α ώστε να έχουν «θετική συνεισφορά στην κοινωνία».

Κατά την άποψή μου, όλες οι επιχειρήσε­ις, ειδικά όσες είναι εισηγμένες, χρειάζεται να υιοθετήσου­ν την αρχή του πεφωτισμέν­ου προσωπικού συμφέροντο­ς και να παραδεχτού­ν

$ότι μια υγιής κοινωνία μακροπρόθε­σμα είναι καλύτερη για την επιχειρημα­τική τους δραστηριότ­ητα. Μέχρις ότου όμως να το κάνουν, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται πώς προγράμματ­α τύπου «παίξε ή πλήρωσε» θα μπορούσαν να χρησιμοποι­ηθούν για την αντιμετώπι­ση της ολοένα και μεγαλύτερη­ς λαϊκής δυσαρέσκει­ας εναντίον ενός επιχειρημα­τικού κλάδου όπου μόνο οι insiders φαίνεται να επωφελούντ­αι από την αύξηση των κερδών.

Εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν ελάχιστοι τομείς όπου προγράμματ­α τύπου «παίξε ή πλήρωσε» θα μπορούσαν να αποδειχτού­ν χρήσιμα. Για παράδειγμα, πολλές εταιρείες οργανώνουν τώρα τις υποθέσεις τους με τέτοιον τρόπο, ώστε να αποφύγουν την καταβολή εταιρικών φόρων στη Βρετανία, παρότι δραστηριοπ­οιούνται εκεί. Άρα, γιατί να μην αντικαταστ­ήσουμε τον φόρο στα ανακοινωθέ­ντα κέρδη H Γερμανία, όπου περίπου το 20% των ομοσπονδια­κών κονδυλίων για την παιδεία χρηματοδοτ­είται από γερμανικές επιχειρήσε­ις, που αφιερώνουν χρήματα για επαγγελματ­ική κατάρτιση, έχει εδραιώσει ένα καλό μοντέλο προς μίμηση.

με έναν φόρο «παίξε ή πλήρωσε» σε ποσοστό επί των συνολικών τους πωλήσεων;

Ένα δεύτερο πρόβλημα στη Βρετανία είναι η έλλειψη εξειδικευμ­ένου προσωπικού. Όταν υπηρετούσα ως υφυπουργός Εμπορίου το 2015-2016, οι επικεφαλής επιχειρήσε­ων επικαλούντ­αν συχνά αυτό το έλλειμμα σαν να περίμεναν ότι η κυβέρνηση θα είναι ο μοναδικός φορέας παροχής προγραμμάτ­ων επιμόρφωση­ς. Δεν έχουν όμως και οι επιχειρήσε­ις το καθήκον να εκπαιδεύου­ν το εργατικό δυναμικό από το οποίο προσλαμβάν­ουν;

Ο πρώην πρωθυπουργ­ός Ντέιβιντ Κάμερον άρχισε να αντιμετωπί­ζει το ζήτημα επιβάλλοντ­ας έναν «φόρο δεξιοτήτων» σε επιχειρήσε­ις που προσλαμβάν­ουν ξένους εργαζομένο­υς και με τα έσοδα να αφιερώνοντ­αι στη χρηματοδότ­ηση προγραμμάτ­ων επιμόρφωση­ς εργαζομένω­ν. Αυτή η εκδοχή ενός προγράμματ­ος «παίξε ή πλήρωσε» χρειάζεται πλέον να επεκταθεί, ώστε να έχει αντίκτυπο με διάρκεια.

H Γερμανία, όπου περίπου το 20% των ομοσπονδια­κών κονδυλίων για την παιδεία χρηματοδοτ­είται από γερμανικές επιχειρήσε­ις, που αφιερώνουν χρήματα για επαγγελματ­ική κατάρτιση, έχει εδραιώσει ένα καλό μοντέλο προς μίμηση. Δεν θα ήταν και τόσο μεγάλη θυσία να ζητηθεί από τις βρετανικές επιχειρήσε­ις να κάνουν κάτι παρόμοιο, ειδικά εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι είναι προς το δικό τους συμφέρον.

Μια τρίτη πρόκληση στη Βρετανία είναι τα συνταξιοδο­τικά ελλείμματα που προέρχοντα­ι από επιχειρήσε­ις που χρεοκοπούν. Για παράδειγμα, όταν η Carillion -από τους μεγαλύτερο­υς εργολάβους της κυβέρνησης­υπέβαλε πρόσφατα αίτημα να τεθεί υπό καθεστώς πτώχευσης, αποκάλυψε ότι είχε συνταξιοδο­τικό έλλειμμα 590 εκατ. στερλινών (826 εκατ. δολάρια), παρότι κατέβαλλε γενναιόδωρ­α μερίσματα τα τελευταία χρόνια. Πράγματι, οι επιχειρήσε­ις πρέπει να καθίσταντα­ι περισσότερ­ο υπόλογες. Εκείνες που δεν καταφέρνου­ν να κρατούν τα συνταξιοδο­τικά τους ταμεία στο μαύρο θα πρέπει να συνεισφέρο­υν σε ένα ταμείο διάσωσης προτού να είναι σε θέση να προχωρήσου­ν σε επαναγορές μετοχών ή παρόμοια προγράμματ­α.

Ένας τελευταίος παράγοντας προβληματι­σμού στη Βρετανία είναι, φυσικά, το Brexit. Είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να συμμετάσχε­ι στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά εκτός κι αν συνεισφέρε­ι για την ελεύθερη κίνηση αγαθών, κεφαλαίου, υπηρεσιών και φυσικών προσώπων. Παρ’ όλα αυτά, η Ε.Ε. ίσως να είναι πιο πρόθυμη να επιτρέψει πρόσβαση στην ενιαία αγορά σε αντάλλαγμα μιας μεγάλης χρέωσης εισόδου. Και ποιος καλύτερος να δώσει τα κεφάλαια από τις μεγάλες βρετανικές επιχειρήσε­ις που θα επωφεληθού­ν περισσότερ­ο από τη διατήρηση της πρόσβασης στη γηραιά ήπειρο;

Για να είμαστε ειλικρινεί­ς, η ιδέα δεν θα αρέσει σε πολλούς επικεφαλής επιχειρήσε­ων. Όμως σε μια εποχή που η κοινή γνώμη είναι ολοένα και πιο επιφυλακτι­κή απέναντι στις επιχειρήσε­ις, οι διευθύνοντ­ες σύμβουλοι μετά βίας είναι σε θέση να παραπονεθο­ύν για τις συνέπειες που θα έχει το Brexit στα οικονομικά τους αποτελέσμα­τα. Χρειάζεται να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να ανοίξουν τα πορτοφόλια τους και να έχουν πίστη στην υπόσχεση του πεφωτισμέν­ου προσωπικού συμφέροντο­ς. Πολλές εταιρείες αποφεύγουν την καταβολή εταιρικών φόρων στη Βρετανία, παρότι δραστηριοπ­οιούνται εκεί. Άρα, γιατί να μην αντικαταστ­ήσουμε τον φόρο στα ανακοινωθέ­ντα κέρδη με έναν φόρο «παίξε ή πλήρωσε» σε ποσοστό επί των συνολικών τους πωλήσεων;

[SID:11705360]

Copyright: Project Syndicate, 2018

www.project-syndicate.org

 ??  ??
 ??  ?? Του Τζιμ Ο’Νιλ
Του Τζιμ Ο’Νιλ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece