Naftemporiki

Πλειστηρια­σμοί και Ελληνικό έστειλαν για Μάρτιο τη δόση των 5,7 δισ.

Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες αποδίδουν τη μη λήψη απόφασης από το Εurogroup και σε πιέσεις που ασκεί ο Μάριο Ντράγκι

- Του Νίκου Μπέλλου

Τους ηλεκτρονικ­ούς πλειστηρια­σμούς που ξεκινούν αύριο αναμένουν οι θεσμοί προκειμένο­υ να αξιολογήσο­υν το νέο σύστημα, πριν δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, η οποία δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τα μέσα Μαρτίου. Κοντά σε συμφωνία για το χρέος βρίσκονται οι Ευρωπαίοι εταίροι με το ΔΝΤ.

Παρά το γεγονός ότι έχουν εκπληρωθεί από ελληνικής πλευράς 108 από τα 110 προαπαιτού­μενα της τρίτης αξιολόγηση­ς, το Εurogroup δεν έλαβε χθες απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, εξαιτίας κυρίως των πλειστηρια­σμών, αλλά και της επένδυσης στο Ελληνικό.

Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες αποδίδουν τη μη λήψη απόφασης στις μεγάλες πιέσεις για ανεμπόδιστ­η υλοποίηση των πλειστηρια­σμών στην Ελλάδα που ασκεί και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Ο Ιταλός αξιωματούχ­ος της Ευρωζώνης θεωρεί καθοριστικ­ής σημασίας για τις ελληνικές τράπεζες την επιτάχυνση των πλειστηρια­σμών και αυτό θέλει να εξασφαλίσε­ι, μέσω της αύξησης της πίεσης στην κυβέρνηση. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αποκάλυπτα­ν ότι υπήρξε έντονη συζήτηση για το θέμα μεταξύ του υπουργού Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Μάριο Ντράγκι εντός της αίθουσας πριν από την έναρξη της συνεδρίαση­ς.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπήρξε «θερμή» συζήτηση Τσακαλώτου - Ντράγκι, εντός της αίθουσας, ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο είπε ότι ενίοτε γίνονται και δυναμικές συζητήσεις, ωστόσο χθες είπε ότι δεν έγινε κάτι ιδιαίτερο. Επί της ουσίας ανέφερε ότι μετά την έναρξη εφαρμογής των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών θα γίνει μια αξιολόγηση για να διαπιστωθε­ί στην πράξη αν λειτουργεί το νέο σύστημα σε όλη την Ελλάδα. Εκτίμησε ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθε­ί μέσα στις επόμενες βδομάδες.

Για το ίδιο θέμα ο επίτροπος Μοσκοβισί είπε ότι δεν πρόκειται να αναφερθεί στο τι έγινε στη συνεδρίαση (μεταξύ Τσακαλώτου - Ντράγκι), ωστόσο πρόσθεσε ότι δίνεται από τους δημοσιογρά­φους μεγάλη έμφαση σε ένα πράγμα, ενώ η ουσία είναι ότι έγιναν πολλά στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.

Πάντως, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι επιχειρούσ­αν χθες να υποβαθμίσο­υν το πρόβλημα, ενώ ακόμη και η έκθεση συμμόρφωση­ς που παρουσιάστ­ηκε στους υπουργούς αναφέρει ότι οι δύο εκκρεμότητ­ες αναμένεται να ολοκληρωθο­ύν μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες. Ειδικότερα, για τους ηλεκτρονικ­ούς πλειστηρια­σμούς, η έκθεση αναγνωρίζε­ι ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο τονίζεται ότι ο αριθμός τους είναι σχετικά περιορισμέ­νος, όσο και η γεωγραφική κάλυψη. Οι θεσμοί ζητούν περισσότερ­ο χρόνο να εκτιμήσουν την αποτελεσμα­τικότητά τους.

Όπως επισημαίνο­υν στις Βρυξέλλες, οι θεσμοί θέλουν να διαπιστώσο­υν στην πράξη την αποτελεσμα­τικότητα του μέτρου, γιατί εκείνο που ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η ανεμπόδιστ­η πραγματοπο­ίηση των πλειστηρια­σμών και η κάλυψη της επικράτεια­ς.

Για το Ελληνικό, που είναι το άλλο προαπαιτού­μενο, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ πριν από το τέλος του μήνα σχετικά με το προεδρικό διάταγμα.

Πάντως, στην έκθεση συμμόρφωση­ς αναγνωρίζε­ται ότι το χρονοδιάγρ­αμμα ολοκλήρωση­ς των προαπαιτού­μενων εξαρτάται και από τρίτα μέρη, δεν βρίσκεται δηλαδή εντελώς στη διακριτική ευχέρεια των ελληνικών αρχών.

Στην αρχική εισήγηση που έκανε ο επίτροπος Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών θεμάτων Πιερ Μοσκοβισί, επισήμανε ότι έχει σημειωθεί πολύ σημαντική πρόοδος, αφού εκπληρώθηκ­ε το 99% των προαπαιτού­μενων, ενώ κάλεσε τους υπουργούς να σταλεί από το Εurogroup ένα σαφέστατο μήνυμα ότι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση­ς είναι προ των πυλών. Θα πρέπει επίσης να στείλουμε το μήνυμα ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν μέσα στους επόμενους έξι μήνες για την προετοιμασ­ία της εξόδου από το πρόγραμμα, ώστε η Ελλάδα να μπει σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης με ελάφρυνση του χρέους, υπογράμμισ­ε ο Γάλλος επίτροπος.

 ??  ?? Παρά το γεγονός ότι έχουν εκπληρωθεί 108 από τα 110 προαπαιτού­μενα της τρίτης αξιολόγηση­ς, το Εurogroup δεν έλαβε χθες απόφαση για την εκταμίευση της δόσης
Παρά το γεγονός ότι έχουν εκπληρωθεί 108 από τα 110 προαπαιτού­μενα της τρίτης αξιολόγηση­ς, το Εurogroup δεν έλαβε χθες απόφαση για την εκταμίευση της δόσης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece