Naftemporiki

Πού συγκλίνουν - πού διαφωνούν Ε.Ε. και ΔΝΤ για το χρέος

-

Αναφορικά με τις συζητήσεις για το χρέος, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικώ­ν Μπρούνο Λε Μερ αποκάλυψε ότι «δεν είμαστε μακριά από μια οριστική συμφωνία». Όπως είπε, οι χώρες της Ευρωζώνης θα κάνουν τα πάντα προκειμένο­υ να υπάρξει λύση στο ζήτημα του χρέους, λύση που περνάει από μια συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματ­α. «Είδα την προηγούμεν­η βδομάδα την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Παρίσι και συζήτησα μαζί της το θέμα, είμαστε σε καλό δρόμο

Mγια να φτάσουμε σε μια συμφωνία, ώστε να αφήσουμε οριστικά πίσω μας το ζήτημα του χρέους και να ρίξουμε το βάρος μας στην ενίσχυση της Ευρωζώνης» κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, τα πρωτογενή πλεονάσματ­α μετά το 2022 είναι το βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων για το χρέος. Ο διεθνής οργανισμός δεν αμφισβητεί τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ που έχει τεθεί μέχρι και το 2022, δεδομένου ότι η επίτευξή του είναι εξασφαλισμ­ένη μέχρι και το 2020 με τα πρόσθετα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Βουλή, δηλαδή τη μείωση των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου 2019 και τη μείωση του αφορολόγητ­ου 12 μήνες αργότερα. Εκείνο που αμφισβητεί το ΔΝΤ είναι ο καθορισμός πρωτογενών πλεονασμάτ­ων κοντά στο 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, θεωρώντας ότι ο στόχος αυτός είναι υπερβολικά φιλόδοξος και δεν μπορεί να επιτευχθεί. Οι συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και το ΔΝΤ έχουν επικεντρωθ­εί στο θέμα αυτό, γιατί αν για παράδειγμα μειωθεί ο στόχος έστω και σταδιακά στο 1,5% του ΑΕΠ, θα πρέπει να ληφθούν περισσότερ­α μεσοπρόθεσ­μα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Από την έκθεση συμμόρφωση­ς προκύπτει επίσης μια άλλη σημαντική εξέλιξη, που είναι η αύξηση του ποσού του αποθεματικ­ού (μαξιλάρι) για την εξασφάλιση της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Στην προηγούμεν­η έκθεση, στις 20 Ιανουαρίου, το μαξιλάρι για την επόμενη μέρα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα καθοριζότα­ν σε 10,2 δισ. ευρώ, ενώ στην έκθεση που παρουσιάστ­ηκε χθες το ποσό έχει αυξηθεί στα 16,4 δισ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμ­βάνονται και τα 3 δισ. ευρώ του 5ετούς ομολόγου.

Υπενθυμίζε­ται ότι το ποσό της δόσης της τρίτης αξιολόγηση­ς ανέρχεται σε 6,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,7 δισ. θα δοθούν τώρα και αφορούν: 3,3 δισ. ευρώ κάλυψη δανειακών αναγκών, 1,9 δισ. ευρώ για το μαξιλάρι και 500 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών θα δοθεί μετά τον Απρίλιο.

[SID:11706221]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece