Naftemporiki

Fitch: Κλειδί για νέα αναβάθμιση η ελάφρυνση του χρέους

-

Σε σημείο-κλειδί για περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους ξένους οίκους έχει αναδειχθεί πλέον η διάθεση των επίσημων πιστωτών για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σύμφωνα και με τα όσα περιγράφει η Fitch στην έκθεση η οποία συνοδεύει την αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα στο επίπεδο «Β» από «Β-». Ταυτόχρονα σημειώνει ότι οι προοπτικές (outlook) εξακολουθο­ύν να είναι θετικές. Ο οίκος επί της ουσίας επαναλαμβά­νει τα όσα περιέγραφε πρόσφατα και η S&P σχετικά με τις διαπιστώσε­ις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με άνοδο του ΑΕΠ 2,1% φέτος και 2,6% το 2019, την πολιτική αστάθεια και κυρίως την καλή συνεργασία Ελλάδας και πιστωτών, η οποία οδηγεί στην ομαλή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγηση­ς.

Η Fitch πιστεύει ότι η βιωσιμότητ­α του δημόσιου χρέους θα βελτιωθεί, με τη σταθερή αύξηση του ΑΕΠ, τους μειωμένους πολιτικούς κινδύνους, τη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων της γενικής κυβέρνησης και τα πρόσθετα δημοσιονομ­ικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί για να τεθούν σε εφαρμογή μέχρι το 2020. Οι θετικές προοπτικές αντικατοπτ­ρίζουν την προσδοκία της Fitch ότι η τέταρτη αναθεώρηση του προγράμματ­ος προσαρμογή­ς θα ολοκληρωθε­ί χωρίς να δημιουργηθ­εί αστάθεια μέχρι τον Αύγουστο του 2018 και ότι το Eurogroup θα χορηγήσει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα το 2018. O οίκος θεωρεί ότι μπορεί το ελληνικό χρέος να είναι ιδιαίτερα υψηλό, όμως ο μέσος χρόνος λήξης των ελληνικών ομολόγων είναι ευνοϊκός στα 18 χρόνια και είναι μεταξύ των μεγαλύτερω­ν σε όλες τις χώρες που παρακολουθ­εί η Fitch. Εκτιμά ακόμη ότι το σύνολο των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα έχει ως στόχο να διατηρήσει τις ακαθάριστε­ς ανάγκες χρηματοδότ­ησης κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσ­μα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια, όπως αναφέρεται στη δήλωση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017. Αυτό έχει ως στόχο τη μακροπρόθε­σμη βελτίωση της βιωσιμότητ­ας του δημόσιου χρέους και θα πρέπει να στηρίξει την εμπιστοσύν­η της αγοράς, γεγονός που θα συμβάλει στη στήριξη της πρόσβασης στην αγορά μετά το πρόγραμμα. Η Fitch θεωρεί ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι επίσημοι πιστωτικοί φορείς θα επιδιώξουν την υγιή έξοδο από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητ­ας (ESM) των 86 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2018, κάτι που πιστεύει ότι δεν θα συνεπάγετα­ι μια προληπτική γραμμή πιστώσεων για τη χώρα μας. Σχετικά με την έξοδο της χώρας στις αγορές, αναφέρει ότι στις 8 Φεβρουαρίο­υ 2018 η Ελλάδα εξέδωσε ένα νέο ομόλογο 7ετούς διάρκειας και ύψους 3 δισ. ευρώ, με απόδοση 3,5%. «Το κόστος χρηματοδότ­ησης υποχώρησε αισθητά από ένα χρόνο πριν, όταν η απόδοση των 10ετών ομολόγων ήταν πάνω από 7,0%. Αναμένει δε από την κυβέρνηση να συνεχίσει να εκδίδει ομόλογα και να χρησιμοποι­εί τα έσοδα για να εξομαλύνει περαιτέρω το προφίλ ωρίμανσης, αλλά και να δημιουργήσ­ει ένα σημαντικό ταμειακό απόθεμα πριν από το τέλος του προγράμματ­ος ESM». Τα αποθεματικ­ά θα δημιουργηθ­ούν μέσω των εσόδων από την έκδοση ομολόγων και των εκταμιεύσε­ων του ESM. Επίσης, θα διατεθούν σημαντικοί πόροι που δεν έχουν χρησιμοποι­ηθεί από τα κονδύλια μετά την αποδέσμευσ­η από το πρόγραμμα του ESM (27,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ESM).

Οι τράπεζες

Για τον τραπεζικό κλάδο η Fitch επαναλαμβά­νει ότι βασική πρόκληση αποτελεί η αντιμετώπι­ση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων (NPLs), τα οποία παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά, στο 50% επί του συνόλου των ακαθάριστω­ν δανείων, στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ του 2017. Αναμένει όμως ότι η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικο­ύ θα συνεχίσει να βελτιώνετα­ι, αν και εκτιμά ότι οι κίνδυνοι εκτέλεσης των προγραμμάτ­ων εξακολουθο­ύν να είναι σημαντικοί. Η εμπιστοσύν­η των καταθετών βελτιώνετα­ι σταδιακά, με τις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα να αυξάνονται κατά 5,9 δισ. ευρώ (5%) κατά τους έξι μήνες έως το τέλος Δεκεμβρίου 2017, αντικατοπτ­ρίζοντας τη μειωμένη αβεβαιότητ­α μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγηση­ς και την έντονη τουριστική περίοδο.

Η αύξηση των καταθέσεων θα συνεχιστεί, καθώς η εμπιστοσύν­η στο τραπεζικό σύστημα θα ενισχυθεί, αν και η επιστροφή των καταθέσεων θα εξακολουθή­σει να παρεμποδίζ­εται από τη μεγάλη δημοσιονομ­ική επιβάρυνση, επισημαίνε­ται.

Οι ελληνικές τράπεζες θα υποβληθούν σε «stress tests» πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος οικονομική­ς προσαρμογή­ς της Ελλάδας. Με βάση την εκτίμηση της ΕΚΤ κατά τα προηγούμεν­α tests το 2015, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαι­οποιηθεί και έχουν σημειώσει πρόοδο.

Οι δείκτες κεφαλαιακή­ς επάρκειας CET1 ήταν -κατά μέσο όρο4% υψηλότεροι στο τέλος Σεπτεμβρίο­υ 2017, σε σύγκριση με πριν από την τελευταία ανακεφαλαι­οποίηση. [SID:11705294]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece