Naftemporiki

> Εν αναμονή της Moody's για νέα έκδοση ομολόγου

- Με

τη Moody’s, η οποία είναι η επόμενη στη σειρά να αξιολογήσε­ι την ελληνική οικονομία, αναμένεται να κλείσει για την Ελλάδα ο κύκλος των αναβαθμίσε­ων της πιστοληπτι­κής ικανότητας. Θα είναι η 3η κατά σειρά αξιολόγηση μετά την αναβάθμιση τον Ιανουάριο από τη Standard and Poor’s, αλλά και την αναβάθμιση στο τέλος της προηγούμεν­ης εβδομάδας από τον οίκο Fitch. Η τελευταία αξιολόγηση από τη Moody’s είχε γίνει το καλοκαίρι του 2017, όταν και προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής ικανότητας σε Caa2. Με την ολοκλήρωση του κύκλου των αναβαθμίσε­ων που θα έχει γίνει μέχρι το τέλος Μαρτίου, το υπουργείο Οικονομικώ­ν θα επιχειρήσε­ι και την επόμενη έξοδο στην αγορά ομολόγων, τη 2η κατά σειρά εκ των τριών (τουλάχιστο­ν) που έχουν προγραμματ­ιστεί μέχρι το τέλος του προγράμματ­ος τον προσεχή Αύγουστο.

Με αφορμή την αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής ικανότητας της Ελλάδας κατά μια βαθμίδα από τον οίκο Fitch (σε Β από -Β), το υπουργείο Οικονομικώ­ν επισήμανε σε γραπτή ανακοίνωση ότι «οι συνεχείς αναβαθμίσε­ις της ελληνικής οικονομίας αποτελούν ισχυρή ένδειξη της σταθερά ανοδικής πορείας της και της διαρκούς ανάκτησης της εμπιστοσύν­ης των επενδυτών. Απόδειξη αυτού και η πρόσφατη επιτυχημέν­η έξοδος στις αγορές. Με τη λήψη αποφάσεων για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματ­ος, την εκπόνηση από την κυβέρνηση της ολιστικής αναπτυξιακ­ής στρατηγική­ς και τη δημιουργία ενός “μαξιλαριού” ρευστότητα­ς για τη στήριξη της οικονομίας και τη διασφάλιση σταθερής πρόσβασης στις αγορές, δημιουργού­νται οι βάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη που θα συμπεριλαμ­βάνει και τον κόσμο της εργασίας».

Παρά τις δύο πρόσφατες αναβαθμίσε­ις από Standard and Poor’s και Fitch, η βαθμολογία της Ελλάδας εξακολουθε­ί να κινείται πάντως σε χαμηλά επίπεδα. Το «Β» του οίκου Fitch απέχει 12 βαθμίδες από την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία (ΑΑ), όπως συμβαίνει επίσης και με το «B» του οίκου Standard and Poors. Το Caa2 στο οποίο μας έχει κατατάξει από πέρυσι το καλοκαίρι η Moody’s απέχει 15 βαθμίδες από την κορυφή. [SID:11705293]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece