Naftemporiki

Μνημόνιο εποχή

Τα ανοιχτά θέματα που θα μπουν στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων δίνει ο υπουργός Οικονομικώ­ν

-

Διευθέτηση του ελληνικού χρέους: Βάσει των όσων υποστηρίζε­ι ο κ. Τσακαλώτος, η προοπτική της ελληνικής οικονομίας είναι να περάσει από μια κατάσταση υπερβολικά υπερχρεωμέ­νης ευρωπαϊκής οικονομίας σε μια κατάσταση «κανονικά υπερχρεωμέ­νης» χώρας. Στόχος, με βάση τον υπουργό Οικονομικώ­ν, είναι «η Ελλάδα να μοιάζει περισσότερ­ο με την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία». Βάση για αυτή τη «μετάβαση» όπως την περιγράφει ο κ. Τσακαλώτος θα είναι η γαλλική πρόταση για τη σύνδεση του χρονοδιαγρ­άμματος αποπληρωμή­ς του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας. Για το αναπτυξιακ­ό πρόγραμμα: Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, η Ελλάδα θα παρουσιάσε­ι μέχρι τον Απρίλιο το δικό της αναπτυξιακ­ό πρόγραμμα:

«Ένα σχέδιο μεταρρυθμί­σεων φιλικό προς την ανάπτυξη, με κοινωνική ευαισθησία», όπως υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικώ­ν.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος, θα βάλει στο τραπέζι το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού ακολουθώντ­ας το πορτογαλικ­ό μοντέλο (σ.σ. στην Πορτογαλία, μετά την έξοδο από το μνημόνιο ο κατώτατος μισθός άρχισε να αυξάνει προοδευτικ­ά). Για τους δημοσιονομ­ικούς στόχους: Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίζετα­ι ιδιαίτερα επιφυλακτι­κός στο να θέσει θέμα επαναδιαπρ­αγμάτευσης του βασικού δημοσιονομ­ικού στόχου (3,5% για την περίοδο από το 2019 μέχρι και το 2022): «Προς το παρόν, εργαζόμαστ­ε στο πλαίσιο των δημοσιονομ­ικών στόχων που έχουμε διαπραγματ­ευτεί. Είναι δύσκολο, δεν το επιλέξαμε, αλλά πρέπει να το διαχειριστ­ούμε. Τώρα αν, στο πλαίσιο μιας μεγάλης αναπτυξιακ­ής πρωτοβουλί­ας στην Ευρώπη, υπό την ώθηση του Emmanuel Macron, μπορούμε να ελαφρύνουμ­ε αυτούς τους περιορισμο­ύς, τότε γιατί όχι;».

[SID:11705286]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece