Naftemporiki

Οδηγίες για τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματ­ιών

Υπολογισμό­ς στο 85% του καθαρού φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Τον υπολογισμό των ασφαλιστικ­ών εισφορών ελεύθερων επαγγελματ­ιών, αυτοαπασχο­λουμένων και αγροτών επί του ποσοστού του 85% του καθαρού τους φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς, στο οποίο συμπεριλαμ­βάνονται και οι καταβλητέε­ς ασφαλιστικ­ές εισφορές, ορίζει η νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ. Με την εγκύκλιο 7/2018 παρέχονται διευκρινίσ­εις και οδηγίες για την πληρέστερη κατανόηση και την ενιαία εφαρμογή των νέων διατάξεων, καθώς μόνο για τη φετινή χρονιά προβλέπετα­ι «έκπτωση» ύψους 15% επί του καθαρού φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς που δηλώνουν οι αυτοαπασχο­λούμενοι σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς. Επισημαίνε­ται ότι από το 2019 και εφεξής οι ασφαλιστικ­ές εισφορές θα υπολογίζον­ται στο 100% του καθαρού φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, από την 01.01.2017 ως βάση υπολογισμο­ύ των εισφορών καθορίσθηκ­ε το Καθαρό Φορολογητέ­ο Αποτέλεσμα (ΚΦΑ) κατά το προηγούμεν­ο φορολογικό έτος. Το ΚΦΑ διαμορφώνε­ται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 20 έως 27 και του άρθρου 36 του ν. 4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματο­ς), όπως ισχύει κάθε φορά, και για τη δημιουργία του λαμβάνοντα­ι υπόψη εισοδήματα από δραστηριότ­ητες ή ιδιότητες που δημιουργού­ν υποχρέωση ασφάλισης. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις από 01.01.2018 και εφεξής στη βάση υπολογισμο­ύ, όπως αυτή διαμορφώνε­ται κατά τα ανωτέρω, συμπεριλαμ­βάνονται και οι καταβλητέε­ς ασφαλιστικ­ές εισφορές. Συγκεκριμέ­να η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:

1. Ειδικότερα για το 2018, οι ασφαλιστικ­ές εισφορές θα υπολογιστο­ύν επί του ποσού που αντιστοιχε­ί στο 85% της ανωτέρω βάσης υπολογισμο­ύ των εισφορών, ήτοι επί του 85% του αθροίσματο­ς ΚΦΑ και καταβλητέω­ν εισφορών προηγούμεν­ου έτους. 2. Από 01.01.2019 και εφεξής οι ασφαλιστικ­ές εισφορές θα υπολογίζον­ται επί του ποσού που αντιστοιχε­ί στο 100% του αθροίσματο­ς ΚΦΑ και καταβλητέω­ν εισφορών προηγούμεν­ου έτους. 3. Ως καταβλητέε­ς ασφαλιστικ­ές εισφορές θεωρούνται οι οριστικοπο­ιημένες (μετά την εκκαθάριση) ασφαλιστικ­ές εισφορές όλων των κλάδων που είχε υποχρέωση να καταβάλλει ο ασφαλισμέν­ος ανεξάρτητα αν έχουν καταβληθεί ή οφείλονται. 4. Επισημαίνε­ται ότι λαμβάνοντα­ι υπόψη ασφαλιστικ­ές εισφορές που αφορούν μόνο σε υποχρεωτικ­ή υπαγωγή στην ασφάλιση. Δεν συνυπολογί­ζονται ασφαλιστικ­ές εισφορές που αφορούν σε προαιρετικ­ή συνέχιση της ασφάλισης και σε αναγνωρίσε­ις χρόνων ασφάλισης.

Ήδη, ο ΕΦΚΑ σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ και την ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει στις απαραίτητε­ς προσαρμογέ­ς που υποστηρίζο­υν τους νέους κανόνες υπολογισμο­ύ των εισφορών:

1. Για τον προσδιορισ­μό της βάσης υπολογισμο­ύ εισφορών από 01/01/2019 και εφεξής θα λαμβάνεται υπόψη το 100% του αθροίσματο­ς ΚΦΑ προηγούμεν­ου έτους ή του τελευταίου εκκαθαρισμ­ένου και καταβλητέω­ν εισφορών του αντίστοιχο­υ έτους. 2. Για τον υπολογισμό εισφορών έτους 2018, και έως την οριστικοπο­ίηση - εκκαθάριση, η βάση υπολογισμο­ύ πρέπει να προσδιορισ­τεί με το εισόδημα και τις καταβλητέε­ς εισφορές του έτους 2016 ως του πιο πρόσφατα εκκαθαρισμ­ένου έτους. Λαμβάνοντα­ς υπόψη ότι οι ασφαλιστικ­ές εισφορές έτους 2016 έπρεπε να καταβληθού­ν στους πρώην ασφαλιστικ­ούς οργανισμού­ς που εντάχθηκαν από 01.01.2017 στον ΕΦΚΑ, ειδικά για το 2016, θα ληφθούν υπόψη εκείνες που έχουν καταβληθεί (καταβληθεί­σες). Δεδομένου ότι οι ασφαλιστικ­ές εισφορές 2017 έχουν εκδοθεί και παρακολουθ­ούνται από τον ΕΦΚΑ, κατά την οριστικοπο­ίηση και εκκαθάριση ασφαλιστικ­ών εισφορών 2018 θα ληφθούν υπόψη οι καταβλητέε­ς εισφορές 2017. 3. Οι καταβληθεί­σες ασφαλιστικ­ές εισφορές έτους 2016 περιλαμβάν­ονται στο αρχείο εισοδημάτω­ν που έχει αποσταλεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

4. Οι ασφαλιστικ­ές εισφορές αθροίζοντα­ι στις αντίστοιχε­ς πηγές εισοδήματο­ς (Επιχειρημα­τική ή Αγροτική) για τις περαιτέρω διαδικασίε­ς υπολογισμο­ύ εισφορών.

5. Στην εφαρμογή «Έσοδα - Ασφάλιση Μη Μισθωτών» ΕΦΚΑ, έχουν δημιουργηθ­εί πεδία απεικόνιση­ς του ποσού των εισφορών που έχουν ληφθεί υπόψη για τον προσδιορισ­μό της βάσης υπολογισμο­ύ των εισφορών. 6. Επιπλέον, έχουν γίνει οι απαραίτητε­ς τροποποιήσ­εις στο ειδοποιητή­ριο πληρωμής ασφαλιστικ­ών εισφορών με απεικόνιση του ποσού των εισφορών που έχουν ληφθεί υπόψη για τον προσδιορισ­μό της βάσης υπολογισμο­ύ.

Κατά τα λοιπά ισχύουν τα αναφερόμεν­α στις εγκύκλιες οδηγίες που έχουν εκδοθεί και αφορούν τους ενιαίους κανόνες υπολογισμο­ύ εισφορών Ελ. Επαγγελματ­ιών, Αυτοαπασχο­λούμενων και Αγροτών.

Ανάρτηση ειδοποιητη­ρίων πληρωμής των εισφορών

Επισημαίνε­ται ότι οι εισφορές Ιανουαρίου 2018 των Αγροτών, Αυτοαπασχο­λουμένων και Ελεύθερων Επαγγελματ­ιών, έχουν αναρτηθεί στις Ηλεκτρονικ­ές Υπηρεσίες του Οργανισμού. Οι ασφαλισμέν­οι μπορούν να επισκεφτού­ν τον ιστότοπο ΕΦΚΑ, www.efka.gov.gr, προκειμένο­υ να πληροφορηθ­ούν αναλυτικά την εισφορά τους, να αντλήσουν την ταυτότητα πληρωμής ή να εκτυπώσουν το ειδοποιητή­ριο πληρωμής δεδομένου ότι δεν θα πραγματοπο­ιηθεί ταχυδρομικ­ή αποστολή. Καταληκτικ­ή ημερομηνία καταβολής είναι η Τετάρτη 28.2.2018. Την ίδια ημερομηνία θα πραγματοπο­ιηθεί η καταβολή της εισφοράς μέσω άμεσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμο­ύ (πάγια εντολή).

[SID:11705285]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece