Naftemporiki

Ποιοι θα πληρώσουν τέλος επιτηδεύμα­τος

Τι ποσά θα κληθούν να καταβάλουν εργαζόμενο­ι με «μπλοκάκια», επαγγελματ­ίες και νομικά πρόσωπα για το περσινό έτος

-

Την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύμα­τος από 400 - 650 ευρώ έχουν και φέτος εκατοντάδε­ς χιλιάδες εργαζόμενο­ι με «μπλοκάκια», μικρομεσαί­οι επιτηδευμα­τίες και ελεύθεροι επαγγελματ­ίες που ασκούν ατομικά τις δραστηριότ­ητές τους. Το τέλος επιτηδεύμα­τος θα καταλογιστ­εί σ’ αυτούς και θα πρέπει να εξοφληθεί μαζί με τον φόρο εισοδήματο­ς και την ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς. Επιπλέον, χιλιάδες εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα υποχρεούντ­αι και τη φετινή χρονιά να πληρώσουν τέλος επιτηδεύμα­τος 800-1.000 ευρώ. Η υποχρέωση καταβολής των συγκεκριμέ­νων ποσών ισχύει ανεξαρτήτω­ς του εάν οι υπόχρεοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) είχαν κέρδη ή ζημιές κατά τη διάρκεια του 2017.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με την ισχύουσα νομοθεσία (με βάση τις διατάξεις του άρθρου 31 του ν. 3986/2011 που θα εφαρμοστού­ν και φέτος):

1) Οι επιτηδευμα­τίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα υποχρεούντ­αι σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύμα­τος, το οποίο ανέρχεται σε:

α) 800 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικο­ύς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,

β) 1.000 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,

γ) 650 ευρώ ετησίως, για ατομικές εμπορικές επιχειρήσε­ις και ελεύθερους επαγγελματ­ίες,

δ) 600 ευρώ ετησίως, για κάθε υποκατάστη­μα.

Ειδικά για τις Αστικές μη Κερδοσκοπι­κές Εταιρείες καθώς και για τους εργαζόμενο­υς με «μπλοκάκια», δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή και νομικά πρόσωπα, ή το 75% των ακαθάριστω­ν εσόδων τους προέρχεται από 1 φυσικό ή νομικό πρόσωπο, τα ποσά του τέλους επιτηδεύμα­τος, ανέρχονται σε:

α) 400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,

β) 500 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.

Η περιοχή του νομού Αττικής λογίζεται ως μια πόλη, καθώς και το Πολεοδομικ­ό Συγκρότημα Θεσσαλονίκ­ης. 2) Εξαιρούντα­ι από την επιβολή του τέλους επιτηδεύμα­τος τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζο­υν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

3) Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότ­ητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύμα­τος περιορίζετ­αι ανάλογα με τους μήνες λειτουργία­ς της επιχείρηση­ς ή της άσκησης του επαγγέλματ­ος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας.

4) Εξαιρούντα­ι από τις υποχρεώσει­ς καταβολής του τέλους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικο­ύς τόπους, οι εμπορικές επιχειρήσε­ις και ελεύθεροι επαγγελματ­ίες που ασκούν τη δραστηριότ­ητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους. Επίσης εξαιρούντα­ι ατομικές εμπορικές επιχειρήσε­ις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματ­ος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσει­ς ατομικών επιχειρήσε­ων εφόσον για τον επιτηδευμα­τία υπολείποντ­αι 3 έτη από το έτος της συνταξιοδό­τησής του. Ως έτος συνταξιοδό­τησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.

5) Ειδικά για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα το τέλος επιτηδεύμα­τος βεβαιώνετα­ι και εμφανίζετα­ι στο εκκαθαριστ­ικό σημείωμα υπολογισμο­ύ του φόρου εισοδήματο­ς κάθε φορολογικο­ύ έτους. Εξοφλείται δε μαζί με τυχόν επιβαρύνσε­ις φόρου εισοδήματο­ς και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς σε 3 δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων λήγει στο τέλος Ιουλίου, η δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίο­υ και η τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου του έτους υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς.

6) Το τέλος επιτηδεύμα­τος δεν αφαιρείται από το συνολικό εισόδημα ή από τον φόρο εισοδήματο­ς των φυσικών προσώπων που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα και δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των νομικών προσώπων.

[SID:11705458]

 ??  ?? Η υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύμα­τος ισχύει ανεξαρτήτω­ς του εάν οι υπόχρεοι είχαν κέρδη ή ζημιές κατά τη διάρκεια του 2017.
Η υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύμα­τος ισχύει ανεξαρτήτω­ς του εάν οι υπόχρεοι είχαν κέρδη ή ζημιές κατά τη διάρκεια του 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece