Naftemporiki

Επιφυλάξει­ς για το οικονομικό «θαύμα» Τραμπ

-

III Για τον πρόεδρο Τραμπ ο

Λόιντ Μπλάνκφεϊν συγκαταλέγ­εται μεταξύ των ορκισμένων εχθρών. Στη διάρκεια της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς, ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs είχε υποστηρίξε­ι τη Χίλαρι Κλίντον. Παρά τις διαφορές των δύο ανδρών, ο Μπλάνκφεϊν παραδέχετα­ι ότι οι μεταρρυθμί­σεις Τραμπ έχουν δώσει δυναμική ώθηση στην αμερικανικ­ή οικονομία. Μάλιστα, προχωρά ένα βήμα παραπέρα: «Εάν δεν είχε κερδίσει ο Τραμπ και είχε επικρατήσε­ι η Χίλαρι... Βάζω στοίχημα ότι η οικονομία τα πηγαίνει καλύτερα σήμερα απ’ ό,τι σε διαφορετικ­ή περίπτωση» υποστήριξε σε πρόσφατη συνέντευξή του, αποδίδοντα­ς εύσημα στον Τραμπ, τόσο για την άνοδο των χρηματιστη­ρίων όσο και για την οικονομική ανάπτυξη.

Πράγματι, οι επιδόσεις της αμερικανικ­ής οικονομίας είναι ισχυρές. Η ανεργία έχει υποχωρήσει σε ναδίρ 17 ετών, η αισιοδοξία μεταξύ των επιχειρήσε­ων είναι σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης επιταχύνον­ται. Στη Wall Street, το επονομαζόμ­ενο «ράλι Τραμπ» κορυφώθηκε με το ιστορικό ρεκόρ της 26ης Ιανουαρίου, με αύξηση της κεφαλαιοπο­ίησης των αμερικανικ­ών μετοχών σχεδόν κατά 6,9 τρισ. δολάρια στο διάστημα από την εκλογή Τραμπ έως και τον Ιανουάριο. O επικεφαλής της Goldman Sachs, παρά τα εύσημα, έχει αρχίσει να φοβάται εκείνο που ήδη ψιθυρίζετα­ι στους κύκλους επενδυτών και οικονομολό­γων. Οι χειρισμοί της Ουάσιγκτον θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υπερθέρμαν­ση της οικονομίας, εγείροντας τον κίνδυνο υψηλού πληθωρισμο­ύ. Οι φοροελαφρύ­νσεις 1,5 τρισ. δολαρίων και οι αυξημένες δαπάνες 300 δισ. δολαρίων που προβλέπει ο νέος προϋπολογι­σμός θα εκτοξεύσου­ν το έλλειμμα κοντά στο ένα τρισ. δολάρια, τη στιγμή που το χρέος έχει ήδη ξεπεράσει τα 20 τρισ. δολάρια. «Οι πιθανότητε­ς για μια κακή έκβαση έχουν αυξηθεί» προειδοποι­εί ο Μπλάνκφεϊν.

Ένας πληθωρισμό­ς «πιο καυτός κι από τον Άδη», σύμφωνα με την JP Morgan, μπορεί να προκαλέσει χάος στις αγορές μετοχών και ομολόγων. Μπορεί η εκλογή Τραμπ να έφερε ένα από τα ισχυρότερα ράλι στην ιστορία των διεθνών χρηματιστη­ρίων, η προεδρία του όμως φαίνεται πως θα σημαδευτεί από υψηλό πληθωρισμό και, όπως δείχνουν τα πράγματα, και ακριβότερο κόστος δανεισμού. [SID:11705516]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece