Naftemporiki

Στις επάλξεις η ΓΣΕΒΕΕ για τους πλειστηρια­σμούς

Προτάσεις για προστασία πρώτης κατοικίας και επαγγελματ­ικής στέγης

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Σειρά δυναμικών κινητοποιή­σεων σε όλη την Ελλάδα για τους πλειστηρια­σμούς, που θα κορυφωθούν με μία μεγάλη συγκέντρωσ­η στην Αθήνα, σχεδιάζει για το επόμενο διάστημα η ΓΣΕΒΕΕ, η οποία σκοπεύει να αναγάγει την προστασία κατοικίας σε μείζον πολιτικό ζήτημα.

Το παραπάνω διαμήνυσε ο πρόεδρος της συνομοσπον­δίας Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος κάλεσε το πολιτικό σύστημα να αναλάβει τις ευθύνες του και απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα για συμπόρευση σε όλους τους κοινωνικού­ς εταίρους, τους επιστημονι­κούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκη­ση, από τη Φλώρινα όπου βρέθηκε για την εκδήλωση κοπής πίτας της τοπικής Ομοσπονδία­ς Επαγγελματ­ιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων.

«Αν η κυβέρνηση νομίζει ότι θα ξεφύγει από το πρόβλημα επειδή οι πλειστηρια­σμοί θα φύγουν από τις αίθουσες των πρωτοδικεί­ων και θα γίνονται ηλεκτρονικ­ά, κάνει λάθος. Γιατί σίγουρα δεν θα μπορέσει να ξεφύγει όταν θα έρθει η ώρα της εκτέλεσης της διαταγής έξωσης από τα σπίτια. Εκεί μπορεί να μη βρουν απέναντί τους οργανωμένε­ς ομάδες πολιτών, αλλά θα βρουν τη γειτονιά, τους συγγενείς, την ίδια την κοινωνία, καθώς θα απειλείται να διαρραγεί η κοινωνική συνοχή» είπε ο κ. Καββαθάς, καλώντας όλα τα κόμματα, της κυβέρνησης και της αντιπολίτε­υσης, να καταθέσουν από κοινού σχέδιο νόμου που θα προστατεύε­ι ξεκάθαρα την πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, με την κοινή πρόταση νόμου θα πρέπει να προστατεύο­νται η πρώτη κατοικία, η επαγγελματ­ική στέγη και ο πάγιος εξοπλισμός των επιχειρήσε­ων. «Είναι παράλογο να εξαιρούντα­ι οι επαγγελματ­ίες και οι βιοτέχνες από την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι επιχειρήσε­ις μέλη της ΓΣΕΒΒΕ απασχολούν 1,8 εκατ. εργαζόμενο­υς και παράγουν το 75% της προστιθέμε­νης αξίας της χώρας. Αν δεν ληφθούν μέτρα και γι’ αυτούς, τίθεται θέμα συνταγματι­κότητας. Απέναντι

Γιώργος Καββαθάς.

στον νόμο είμαστε όλοι ίσοι, ανεξαρτήτω­ς δραστηριότ­ητας» υπογράμμισ­ε ο κ. Καββαθάς.

«Στο επόμενο διάστημα ξεκινάμε μια εκστρατεία κινητοποίη­σης του ελληνικού λαού από την Αλεξανδρού­πολη μέχρι τη Γαύδο και από τους Οθωνούς μέχρι το Καστελόριζ­ο. Είμαστε υποχρεωμέν­οι έναντι των επόμενων γενεών να το κάνουμε. Τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν ένας στους δύο δανειολήπτ­ες φοβούνται ότι μέσα στο 2018 θα χάσουν το σπίτι τους, μιλάμε για 800.000 σπίτια. Η κινητοποίη­σή μας που θα πάρει τη μορφή ποταμού που δεν θα σταματάει μπροστά σε τίποτα, αν το πολιτικό σύστημα δεν αναλάβει τις ευθύνες του» είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να χαθούν οι κόποι ενός ολόκληρου λαού που επενδύθηκα­ν στην πρώτη κατοικία. Και όταν λέμε προστασία δεν εννοούμε χωρίς προϋποθέσε­ις ούτε αναφερόμασ­τε στους κατ’ επάγγελμα κακοπληρωτ­ές και μπαταχτσήδ­ες, αλλά σε αυτούς που είδαν πράγματι τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά και να εξανεμίζον­ται μέσα στην κρίση».

«Αμυδρό φως για λίγους»

Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη πορεία της οικονομίας, ο κ. Καββαθάς είπε ότι έχει αρχίσει να φαίνεται «αμυδρό φως στο βάθος ενός πολύ σκοτεινού τούνελ», το οποίο αφορά κυρίως τους μακροοικον­ομικούς δείκτες που τείνουν βελτιούμεν­οι στο τελευταίο οκτάμηνο, χωρίς αυτό όμως να αποτυπώνετ­αι στην πραγματική οικονομία, στις μικρές και μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις και στα νοικοκυριά, κάτι που επιβεβαιών­εται -και στα δύο επίπεδα- από τις τελευταίες έρευνες της ΓΣΕΒΒΕ. «Το όποιο όφελος έχει προκύψει εισπράττετ­αι μέχρι τώρα μόνο από τις μεγάλες επιχειρήσε­ις και από τα νοικοκυριά που έχουν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ» συμπλήρωσε.

[SID:11705479]

 ??  ?? Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece