Naftemporiki

«Όχι» σε καθεστώς συγχρηματο­δότησης άμεσων ενισχύσεων

Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας

-

ι άμεσες ενισχύσεις πρέ«Oπει

να συνεχίσουν να παίζουν τον ρόλο τους ως δίχτυ ασφαλείας του γεωργικού εισοδήματο­ς» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο Γεωργίας για τη νέα ΚΑΠ, εξηγώντας ότι το εισόδημα των αγροτών υπολείπετα­ι των άλλων επαγγελματ­ικών τομέων και πολύ συχνά επηρεάζετα­ι από διάφορους εξωγενείς παράγοντες, όπως η αστάθεια των τιμών, οι κρίσεις της αγοράς, τα ακραία καιρικά φαινόμενα ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, το υψηλό κόστος παραγωγής κ.ά.

«Ναι» της Ελλάδας για πιο δίκαιη κατανομή

Ο κ. Αποστόλου παρουσίασε τη θέση της Ελλάδας που συμφωνεί με τη θέση της Επιτροπής για πιο δίκαιη -και με καλύτερη στόχευση- κατανομή των ενισχύσεων αυτών, με τη διερεύνηση δυνατοτήτω­ν όπως το υποχρεωτικ­ό capping, οι φθίνουσες ενισχύσεις για τις μεγάλες εκμεταλλεύ­σεις, οι αναδιανεμη­τικές ενισχύσεις προς όφελος των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύ­σεων, καθώς και των εκμεταλλεύ­σεων των ορεινών / μειονεκτικ­ών / νησιωτικών περιοχών. Όπως είπε ο κ. Αποστόλου, η αποτελεσμα­τικότητα των άμεσων ενισχύσεων πρέπει να συνδεθεί με απλούς και κυρίως εύκολα μετρήσιμου­ς δείκτες.

«Μας βρίσκει αντίθετους κάθε ιδέα συγχρηματο­δότησης των άμεσων ενισχύσεων, καθώς θεωρούμε ότι θα σηματοδοτή­σει τάσεις επανεθνικο­ποίησης της ΚΑΠ και παράλληλα θα οδηγήσει σε αύξηση του εσωτερικού ανταγωνισμ­ού στην Ε.Ε. Διαφωνούμε επίσης με τις συζητήσεις για την εξωτερική σύγκλιση με αποκλειστι­κό κριτήριο την ανά εκτάριο ενίσχυση. Οι διαφορές που καταγράφον­ται μεταξύ των κρατών-μελών αντανακλού­ν τις διαφορετικ­ές οικονομικέ­ς και γεωργικές συνθήκες τους» πρόσθεσε.

Συνδεδεμέν­ες ενισχύσεις και περιβαλλον­τικά μέτρα

Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημα της προεδρίας για το καθεστώς των συνδεδεμέν­ων ενισχύσεων, ο κ. Αποστόλου επισήμανε ότι οι συνδεδεμέν­ες ενισχύσεις αποτελούν ένα ουσιαστικό εργαλείο στη διάθεση των κρατών-μελών και είναι αναγκαίο να συνεχιστεί με αποκλειστι­κή ευρωπαϊκή χρηματοδότ­ηση και μετά το 2020.

Επίσης, στο τρίτο ερώτημα της προεδρίας σχετικά με τα περιβαλλον­τικά μέτρα, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι απαιτείται περαιτέρω απλούστευσ­η των κανόνων, ενώ στο τελευταίο ερώτημα της προεδρίας σχετικά με τη μετάβαση σε πιο βιώσιμες αγροτικές οικονομίες και θέσεις εργασίας, ο Έλληνας υπουργός επισήμανε αδυναμίες, όπως οι εξαιρετικά χρονοβόρες διαδικασίε­ς διαπραγμάτ­ευσης και έγκρισης των προγραμμάτ­ων, η πολυπλοκότ­ητα και υπερβολική λεπτομέρει­ά τους κ.ά.

[SID:11705569]

 ??  ?? Μας βρίσκει αντίθετους κάθε ιδέα συγχρηματο­δότησης των άμεσων ενισχύσεων, καθώς θεωρούμε ότι θα σηματοδοτή­σει τάσεις επανεθνικο­ποίησης της ΚΑΠ.
Βαγγέλης Αποστόλου, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Μας βρίσκει αντίθετους κάθε ιδέα συγχρηματο­δότησης των άμεσων ενισχύσεων, καθώς θεωρούμε ότι θα σηματοδοτή­σει τάσεις επανεθνικο­ποίησης της ΚΑΠ. Βαγγέλης Αποστόλου, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece