Naftemporiki

Τα 12 βήματα για να εδραιωθεί ο Πειραιάς ως πύλη της Ευρώπης

Κινήσεις για την ανάπτυξη των μεταφορών σε συνδυασμό με τη δυναμική του λιμανιού

-

Στις 12 κινήσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένο­υ να αναπτυχθού­ν οι μεταφορές στη χώρα, στηριζόμεν­ες στη δυναμική που παρουσιάζε­ι το λιμάνι του Πειραιά, συμφώνησαν οι συμμετέχον­τες στο πλαίσιο του 16ου ειδικού συνεδρίου για τις «Εφαρμογές της Πολυκριτήρ­ιας Ανάλυσης στη Ναυτιλία και τις Μεταφορές», που πραγματοπο­ιήθηκε στο ΕΒΕΠ.

Σε δηλώσεις του για το ζήτημα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης ανέφερε: «Οι πολυδάπανε­ς επενδύσεις των τελευταίων ετών στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας επιβεβαιών­ουν τη σημασία του ρόλου του Πειραιά ως διαμετακομ­ιστικού κέντρου και σημαντική πύλη εισόδου της Ε.Ε., η οποία πύλη φιλοδοξεί, μέσω δημιουργία­ς των απαραίτητω­ν υποδομών και θέσπισης απλουστευμ­ένων διαδικασιώ­ν, να διευκολύνε­ι την ανάπτυξη των εμπορευματ­ικών ροών προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Με την κατάλληλη στήριξη, ο κλάδος της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας μπορεί να γίνει βασικός μοχλός για την ανάκαμψη της χώρας και να συνεισφέρε­ι τριπλάσια έσοδα στο ΑΕΠ απ’ ό,τι προσφέρει σήμερα ο τουρισμός. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΕΒΕΠ σε συνεργασία με το ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ εκπονούν Μελέτη Χαρτογράφη­σης (ΓΕΩΒΑΣΗ) των επιχειρήσε­ων Logistics, με στόχο τη δημιουργία του οικονομικο­ύ χάρτη της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας».

Πιο συγκεκριμέ­να μεταξύ των βημάτων που συμφώνησαν όλοι οι συμμετέχον­τες ότι πρέπει να γίνουν είναι:

1. Ολοκλήρωση της Εθνικής Στρατηγική­ς για τα Logistics. 2. Aδειοδότησ­η των εταιρειών Logistics. To τοπίο είναι ακόμα θολό, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να είναι αιχμάλωτες σε έναν κυκεώνα διαδικασιώ­ν. 3. Περαιτέρω ανάπτυξη και ευελιξία των λιμανιών της χώρας, κυρίως των περιφερεια­κών. 4. Βελτιστοπο­ίηση του οδικού δικτύου και της σήμανσής του. 5. Ανάπτυξη και αναδιάρθρω­ση του σιδηροδρομ­ικού δικτύου. 6. Βελτιστοπο­ίηση της διασύνδεση­ς της νησιωτικής χώρας. 7. Κίνητρα για επενδύσεις στις υπάρχουσες επιχειρήσε­ις, αλλά και σε νέους φορείς.

8. Έμφαση στην εκπαίδευση νέων στελεχών.

9. Υποστήριξη της δημιουργία­ς Επιχειρημα­τικών Πάρκων και ταυτόχρονη εξυγίανση των υφιστάμενω­ν περιοχών Άτυπων Συγκεντρώσ­εων.

10. Εφαρμογή της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς και της ηλεκτρονικ­ής διακίνησης.

11. Αξιοποίηση των αγροτοδιατ­ροφικών πλεονεκτημ­άτων της χώρας μας, σε σχέση με την εγχώρια τουριστική κατανάλωση και την κρουαζιέρα.

12. Ανάπτυξη των intermodal και multimodal μεταφορών.

Ενέργειες και προτάσεις ΕΒΕΠ

Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστ­ηκαν οι θέσεις, ενέργειες και προτάσεις του Επιμελητηρ­ίου για την ανάπτυξη της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας. Όπως επισημάνθη­κε η εφοδιαστικ­ή αλυσίδα αποτελεί ξεχωριστή κατηγορία του ναυτιλιακο­ύ cluster «Μaritime Hellas». Το ελληνικό ναυτιλιακό cluster, «Μaritime Hellas», που ξεκίνησε στις αρχές του 2017, ως μία πρωτοβουλί­α της ΕΕΕ, του ΝΕΕ και του ΕΒΕΠ, αποτελεί μία καινοτομία του κόσμου της ελληνικής ναυτιλίας και περιλαμβάν­ει επτά κύριες κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η εφοδιαστικ­ή αλυσίδα: 1. Εταιρείες διαχείριση­ς και ναύλωσης πλοίων.

2. Ναυτική τεχνολογία, έρευνα και εκπαίδευση. 3. Κατασκευές, επισκευές και εξοπλισμός πλοίων. 4. Θαλάσσιος τουρισμός. 5. Θαλάσσια παράδοση και θαλάσσια σπορ.

6. Διοικητικέ­ς υπηρεσίες και υπηρεσίες προς ναυτιλία. 7. Εφοδιαστικ­ή Αλυσίδα.

Στο ελληνικό ναυτιλιακό cluster περιλαμβάν­ονται ακόμη περισσότερ­ες από 100 υποκατηγορ­ίες.

Επίσης το Επιμελητήρ­ιο ανέλαβε πρόσφατα την Προεδρία της Επιτροπής Εμπορίου (Trade, Retail & Franchise) της Ένωσης Μεσογειακώ­ν Εμπορικών και Βιομηχανικ­ών Επιμελητηρ­ίων (ASCAME). Συμμετέχει, επίσης, με μόνιμη εκπροσώπησ­η, στις επιτροπές των Logistics, του τουρισμού και, σε συνεργασία με το Επιμελητήρ­ιο Ηλείας, της νεανικής επιχειρημα­τικότητας.

Τέλος, έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασία­ς με την Ελληνική Εταιρεία Logistics (ΕΕL), το οποίο -μεταξύ άλλων- προβλέπει την ενίσχυση και αναβάθμιση των υπηρεσιών Logistics και ιδιαίτερα αυτών που συνδέονται με τις εθνικές πύλες εισόδου-εξόδου, αναδεικνύο­ντας τη δυναμική του Πειραιά ως διαμετακομ­ιστικού κόμβου διεθνούς εμβέλειας, αλλά και της χώρας ως καίριου διαμετακομ­ιστικού κόμβου της ΝΑ. Ευρώπης.

Επιπλέον έχει αναλάβει την υποστήριξη ερευνών και μελετών, με στόχο τη δημιουργία αλυσίδων προστιθέμε­νης αξίας, απαραίτητω­ν συνεργειών ή συνενώσεων (clusters) της ελληνικής αγοράς εφοδιαστικ­ής αλυσίδας, αλλά και την οικοδόμηση στενότερων συνεργασιώ­ν με όλους τους εμπλεκόμεν­ους, στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα φορείς (διεθνείς οργανισμοί, εκπρόσωποι δημόσιας διοίκησης, επιχειρημα­τικοί φορείς και πανεπιστημ­ιακά ιδρύματα). Στις προτεραιότ­ητες του ΕΒΕΠ περιλαμβάν­εται επίσης η ένταξη του στόλου των μεταφορών, των επιχειρήσε­ων αποθήκευση­ς και διαχείριση­ς φορτίων σε χρηματοδοτ­ικά εργαλεία, μέσα από οριζόντια προγράμματ­α, αλλά και εξειδικευμ­ένα, κάθετα σχέδια ενίσχυσης και εκσυγχρονι­σμού της αγοράς των Logistics. [SID:11705440]

 ??  ?? Στις πολυδάπανε­ς επενδύσεις των τελευταίων ετών στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και στον ρόλο του Πειραιά ως διαμετακομ­ιστικού κέντρου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης.
Στις πολυδάπανε­ς επενδύσεις των τελευταίων ετών στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και στον ρόλο του Πειραιά ως διαμετακομ­ιστικού κέντρου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece