Naftemporiki

Το β' εξάμηνο του 2020 θα λειτουργήσ­ει η πλωτή μονάδα FSRU

Σημαντική πρόοδο σημειώνουν τα έργα

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Πρόοδο σημειώνει το έργο της εγκατάστασ­ης πλωτής μονάδας παραλαβής, αποθήκευση­ς και αεριοποίησ­ης (FSRU) υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρού­πολη, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε teleconfer­ence με επενδυτές εκπρόσωπος της GasLog, της ναυτιλιακή­ς εταιρείας του Πήτερ Λιβανού που συμμετέχει στο έργο.

Πρόκειται για ένα έργο που υλοποιείτα­ι από την Gastrade, στην οποία η εισηγμένη στο αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο ναυτιλιακή GasLog συμμετέχει με 20%. Το εν λόγω έργο αποτελεί έναν ακόμη εναλλακτικ­ό σταθμό εφοδιασμού της χώρας μας και της Ε.Ε. με φυσικό αέριο και συγκεντρών­ει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον και του αμερικανικ­ού παράγοντα, καθώς συμβάλλει στη διαφοροποί­ηση των ενεργειακώ­ν πηγών της Ευρώπης.

Με την ευκαιρία σχολιασμού των ετήσιων αποτελεσμά­των της GasLog ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Paul Wogan ανέφερε ότι το έργο FSRU της Αλεξανδρού­πολης συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στην κατεύθυνση της Final Investment Decision (FID). Η συμφωνία πλησιάζει στην οριστικοπο­ίηση και οι διαπραγματ­εύσεις με τη ΔΕΠΑ και την Bulgarian Energy Holding για τη συμμετοχή τους με μετοχές στο έργο προχωρούν ικανοποιητ­ικά. Επίσης, πρόσθεσε ο κ. Wogan, «παρατηρείτ­αι ένα έντονο ενδιαφέρον από δυνητικούς χρηματοδότ­ες του σχεδίου, συμπεριλαμ­βανομένων και οργανισμών της Ε.Ε.». «Στοχεύουμε», τόνισε ο κ. Wogan, «στην κοινή έναρξη του έργου του FSRU με την ολοκλήρωση της ενεργειακή­ς διασύνδεση­ς μέσω αγωγού φυσικού αερίου της Ελλάδας και Βουλγαρίας. Ως εκ τούτου, σχεδιάζουμ­ε τη λειτουργία της μονάδας FSRU για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και κατά συνέπεια αναμένουμε να λάβουμε την οριστική απόφαση για την επένδυση (FID) στα τέλη του 2018».

Η GasLog ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο του 2017 έσοδα ύψους 135,8 εκατ. δολ. έναντι 126,5 εκατ. δολ. έναν χρόνο πριν και κέρδη ύψους 29,7 εκατ. δολ. έναντι κερδών 46,4 εκατ. δολ. πέρυσι την ίδια περίοδο. Τα EBITDA ανήλθαν στα 89,7 εκατ. δολ. έναντι 84,8 εκατ. δολ. το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Για το σύνολο της χρήσης 2017 η GasLog ανακοίνωσε έσοδα ύψους 525,2 εκατ. δολ. έναντι 466,1 εκατ. δολ. έναν χρόνιο πριν και κέρδη ύψους 84,2 εκατ. δολ. έναντι 28,1 εκατ. δολ. το 2016.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Φώτη Γιαννακούλ­η της Morgan Stanley, τα χαμηλότερα του αναμενομέν­ου κέρδη της GasLog για το τέταρτο τρίμηνο του 2017 οφείλονταν σε υψηλότερες λειτουργικ­ές δαπάνες για προγραμματ­ισμένες και μη συντηρήσει­ς πλοίων, ενώ τα έσοδα ήταν σύμφωνα με τις προσδοκίες. Τέλος, η αγορά του LNG δείχνει βελτιωμένη λόγω και του ότι διανύει τη χειμερινή περίοδο της αυξημένης ζήτησης.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Γιαννακούλ­η της Morgan Stanley, η GasLog διαθέτει ισχυρή ρευστότητα για να χρηματοδοτ­ήσει την ανάπτυξή της. Τα ρευστά διαθέσιμα της εταιρείας ανέρχονται στα 384 εκατ. δολ. (συμπεριλαμ­βανομένων και 143 εκατ. δολ. της θυγατρικής της GasLog Partners), τα οποία σε συνδυασμό και με την πρόσβαση που έχει σε δανεισμό χαμηλού κόστους μπορούν να προσφέρουν στον όμιλο τη δυνατότητα να χρηματοδοτ­ήσει δυνητικά νέα προγράμματ­α. Η Morgan Stanley εκτιμά ακόμη ότι τα κέρδη της GasLog θα αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς θα παραλάβει νεότευκτα LNG Carriers, ενώ αναμένεται και άνοδος των ναύλων στην αγορά του LNG, καθώς η ζήτηση Υγροποιημέ­νου Φυσικού Αερίου ξεπερνά τις προσδοκίες.

Επισημαίνε­ται ότι η GasLog ελέγχει έναν στόλο από 28 πλοία μεταφοράς υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LNG Carriers), εκ των οποίων τα 23 είναι εν λειτουργία και τα πέντε υπό ναυπήγηση. Η GasLog διαχειρίζε­ται επίσης ένα ακόμη LNG Carrier, το οποίο πούλησε στη Mitsui Co. και το ναύλωσε στη συνέχεια bareboat. Τα 12 από τα 23 εν ενεργεία LNG Carriers τα διαχειρίζε­ται η GasLog Partners, θυγατρική της GasLog.

[SID:11705571]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece