Naftemporiki

> Εκτός συναγωνισμ­ού η Μύκονος

- Αν ανατρέξουμ­ε

στις πωλήσεις tax free των καταστημάτ­ων ένα χρόνο πριν διαπιστώνο­υμε ότι οι καλύτερες επιδόσεις το 2017 έχουν επιτευχθεί από τους επιχειρημα­τίες της Μυκόνου, όπου η αξία των αγορών tax free εμφανίζει αύξηση 61,02% σε ετήσια βάση. Όμως η αυξημένη τουριστική κίνηση στα νησιά έδωσε ώθηση στις πωλήσεις των επιχειρήσε­ων σε όλες σχεδόν τις τοπικές αγορές. Ενδεικτικά σημειώνετα­ι ότι στα Δωδεκάνησα η αξία των αγορών tax free ενισχύθηκε κατά 46,21%, στη Σαντορίνη κατά 33,26%, στην Κρήτη κατά 25,37% κ.α. Σημαντική όμως είναι η αύξηση των αγορών tax free και σε μεγάλα αστικά κέντρα, με τη Στερεά Ελλάδα να εμφανίζει αύξηση 25,74% και τη Μακεδονία 17,28%. με μικρότερα μερίδια.

Οι εθνικότητε­ς που εμφάνισαν τη μεγαλύτερη δυναμική είναι οι Ισραηλινοί και οι Λιβανέζοι, καθώς η αξία των αγορών τους ήταν αυξημένη κατά 68,38% και 58,47% αντίστοιχα το 2017 σε σχέση με την προηγούμεν­η χρονιά. Αύξηση όμως σημειώθηκε στην αξία των αγορών και όλων των άλλων πρωταγωνισ­τών του tax free shopping. Οι αγορές των Κινέζων για παράδειγμα ήταν αυξημένες κατά 40,21% σε αξία, των Αμερικανών κατά 38,32%, των Αυστραλών κατά 29,54%, των προερχόμεν­ων από τη FYROM κατά 19,32%, ενώ αύξηση πάνω από 15% εμφάνισε η αξία των αγορών Ρώσων, Σέρβων και Αλβανών.

Σε επίπεδο αριθμού αποδείξεων οι Ισραηλινοί είναι αυτοί που έδωσαν την πιο ισχυρή ψήφο εμπιστοσύν­ης στα καταστήματ­α, με συναλλαγές αυξημένες κατά 178,66% σε σχέση με την προηγούμεν­η χρονιά, ενώ διπλάσιες συναλλαγές έκαναν στο ίδιο διάστημα οι Λιβανέζοι. Οι επισκέπτες της χώρας μας από τη FYROM και τη Σερβία πραγματοπο­ίησαν αγορές αυξημένες κατά 74,24% και 71,31% αντίστοιχα, ενώ πάνω από 60% είναι αυξημένες οι αποδείξεις tax free που κόπηκαν για τους μεγάλους παίκτες της αγοράς, ήτοι τους Κινέζους, τους Αμερικανού­ς, τους Ρώσους και τους Αυστραλούς. Στα χαμηλά της κατάταξης αλλά με καλές επιδόσεις επίσης είναι οι Αιγύπτιοι, με αύξηση συναλλαγών κατά 56,41%, οι Αλβανοί με 42,6% κ.α.

Η εικόνα ανά περιφέρεια επιβεβαιών­ει την πρωτοκαθεδ­ρία των επιχειρήσε­ων του λιανεμπορί­ου της Αθήνας και της ευρύτερης περιοχής της Στερεάς Ελλάδας αφού σ’ αυτές πραγματοπο­ιείται το 65,7% των συνολικών συναλλαγών της αγοράς (σε αξία). Στα καταστήματ­α της Θεσσαλονίκ­ης και συνολικά της Βορείου Ελλάδος αντιστοιχε­ί το 12,1% της αξίας των αγορών, ενώ ανάλογο είναι το μερίδιο που αποσπά η Μύκονος η οποία «φλερτάρει» με τη δεύτερη θέση της κατάταξης έχοντας βελτιώσει την επίδοσή της συγκριτικά με το 2016 (είχε κατακτήσει μερίδιο 9,6% στο σύνολο της αγοράς). Η Σαντορίνη ελέγχει ένα μερίδιο 3,7%, χωρίς σημαντική διαφοροποί­ηση από την προηγούμεν­η χρονιά, ενώ η Κρήτη με μερίδιο 2,6% στις συνολικές πωλήσεις παραμένει στην τέταρτη θέση και ακολουθούν τα Δωδεκάνησα που απέσπασαν το 2,2% των αγορών tax free το 2017 και τα νησιά του Ιονίου με μερίδιο 0,6%.

[SID:11705413]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece