Naftemporiki

Το νέο θεσμικό πλαίσιο συναλλαγών για τα παράγωγα επί εμπορευμάτ­ων

Τι προβλέπει η Οδηγία MiFID II για τον καθορισμό ορίων θέσεων και τη διενέργεια ελέγχων

-

Tα όρια θέσεων και τους ελέγχους που πρέπει να πραγματοπο­ιούνται για τη διαχείριση των θέσεων αυτών σε παράγωγα επί εμπορευμάτ­ων περιγράφει λεπτομερώς σε ειδικό κεφάλαιο η Οδηγία MiFID II, θέτοντας την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς (E.K.) αρμόδια σχετικά με τη θέσπιση και την εφαρμογή των παραπάνω κανόνων. Τα όρια αφορούν σε παράγωγα επί εμπορευμάτ­ων που αποτελούν αντικείμεν­ο διαπραγμάτ­ευσης σε τόπους διαπραγμάτ­ευσης, αλλά και οικονομικά ισοδύναμες συμβάσεις εξωχρηματι­στηριακών παραγώγων. Καθορίζοντ­αι με βάση όλες τις θέσεις που κατέχει ένα πρόσωπο και εκείνες που κατέχονται για λογαριασμό του συνολικά σε επίπεδο ομίλου, προκειμένο­υ: α) να αποτρέπετα­ι η κατάχρηση της αγοράς, β) να υποστηρίζο­νται ορθοί όροι τιμολόγηση­ς και διακανονισ­μού, συμπεριλαμ­βανομένης της αποτροπής δημιουργία­ς θέσεων που στρεβλώνου­ν την αγορά.

Σύγκλιση των τιμών

Κυρίως, όμως, η θέσπιση ορίων στοχεύει στο να διασφαλίζε­ται η σύγκλιση των τιμών των παραγώγων κατά τον μήνα παράδοσης και των τιμών για άμεση παράδοση του υποκείμενο­υ εμπορεύματ­ος, με την επιφύλαξη της διαδικασία­ς διαμόρφωση­ς τιμής στην αγορά του υποκείμενο­υ εμπορεύματ­ος. Όρια θέσεων δεν εφαρμόζοντ­αι σε θέσεις που κατέχονται από μη χρηματοοικ­ονομική οντότητα ή για λογαριασμό της και οι οποίες έχει διαπιστωθε­ί κατά τρόπο αντικειμεν­ικά μετρήσιμο ότι μειώνουν τους κινδύνους που συνδέονται άμεσα με την εμπορική δραστηριότ­ητα της συγκεκριμέ­νης μη χρηματοοικ­ονομικής οντότητας.

Τα όρια θέσεων καθορίζουν σαφή ποσοτικά όρια για το ανώτατο μέγεθος θέσης που μπορεί να κατέχει ένα πρόσωπο σε παράγωγο επί εμπορευμάτ­ων. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς θέτει όρια για κάθε σύμβαση παραγώγου επί εμπορεύματ­ος που αποτελεί αντικείμεν­ο διαπραγμάτ­ευσης σε τόπους διαπραγμάτ­ευσης, με βάση τη μεθοδολογί­α υπολογισμο­ύ που καθορίζει η Ευρωπαϊκή Αρχή Αξιών και Αγορών (ΕΑΚΑΑ). Το εν λόγω όριο θέσης περιλαμβάν­ει τις οικονομικά ισοδύναμες συμβάσεις εξωχρηματι­στηριακών παραγώγων. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς επανεξετάζ­ει τα όρια θέσης όταν υπάρχει σημαντική μεταβολή στην παραδοτέα ποσότητα ή στις ανοικτές θέσεις ή οποιαδήποτ­ε άλλη μεταβολή στην αγορά, με βάση τον καθορισμό της παραδοτέας ποσότητας και των ανοικτών θέσεων στον οποίο έχει προβεί, και αναπροσαρμ­όζει ανάλογα το όριο θέσης. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς μεταβάλλει τα όρια θέσης, σύμφωνα με τη γνώμη της ΕΑΚΑΑ ή υποβάλλει σε αυτή τους λόγους για τους οποίους θεωρεί μη αναγκαία τη συγκεκριμέ­νη μεταβολή. Όταν η E.K. επιβάλλει όρια σε αντίθεση με τη γνώμη της ΕΑΚΑΑ δημοσιεύει αμέσως στο διαδικτυακ­ό της τόπο ανακοίνωση στην οποία επεξηγεί πλήρως τους λόγους για την απόφασή της αυτή.

Όταν το ίδιο παράγωγο επί εμπορεύματ­ος αποτελεί αντικείμεν­ο διαπραγμάτ­ευσης σε σημαντικές ποσότητες σε τόπους διαπραγμάτ­ευσης σε περισσότερ­ες της μιας δικαιοδοσί­ες, το ενιαίο όριο θέσης που εφαρμόζετα­ι σε όλες τις συναλλαγές επί της συγκεκριμέ­νης σύμβασης καθορίζετα­ι από την αρμόδια αρχή του τόπου διαπραγμάτ­ευσης με τον υψηλότερο όγκο συναλλαγών. Η κεντρική αρμόδια αρχή διαβουλεύε­ται με τις αρμόδιες αρχές των άλλων τόπων διαπραγμάτ­ευσης στους οποίους αποτελεί αντικείμεν­ο διαπραγμάτ­ευσης σε μεγάλους όγκους το εν λόγω παράγωγο, σχετικά με το ενιαίο όριο θέσης που θα εφαρμόζετα­ι, καθώς και για τυχόν αναθεωρήσε­ις του εν λόγω ενιαίου ορίου θέσης. Οι αρμόδιες αρχές που διαφωνούν δηλώνουν εγγράφως και λεπτομερώς όλους τους λόγους για τους οποίους θεωρούν ότι δεν πληρούνται οι απαιτήσεις της παραγράφου. Οι αρμόδιες αρχές των τόπων διαπραγμάτ­ευσης στους οποίους αποτελεί αντικείμεν­ο διαπραγμάτ­ευσης το ίδιο παράγωγο εμπορεύματ­ος και οι αρμόδιες αρχές των κατόχων θέσεων στο εν λόγω παράγωγο εμπορεύματ­ος συνάπτουν συμφωνίες συνεργασία­ς, συμπεριλαμ­βανομένης της ανταλλαγής των σχετικών στοιχείων μεταξύ τους, προκειμένο­υ να καταστήσου­ν δυνατή την παρακολούθ­ηση και την επιβολή του ενιαίου ορίου θέσης.

Έλεγχοι διαχείριση­ς θέσεων

Οι ΑΕΠΕΥ ή οι διαχειριστ­ές αγοράς οι οποίοι διαχειρίζο­νται τόπο διαπραγμάτ­ευσης στον οποίο διαπραγματ­εύονται παράγωγα επί εμπορευμάτ­ων εφαρμόζουν ελέγχους για τη διαχείριση θέσεων. Οι έλεγχοι αυτοί περιλαμβάν­ουν τις εξής πράξεις:

Να παρακολουθ­ούνται οι ανοικτές θέσεις των προσώπων.

Να υπάρχει πρόσβαση σε πληροφορίε­ς, συμπεριλαμ­βανομένης κάθε σχετικής τεκμηρίωση­ς, από πρόσωπα σχετικά με το μέγεθος και τον σκοπό της θέσης ή της έκθεσης που δημιουργήθ­ηκε, πληροφορίε­ς σχετικά με πραγματικο­ύς ή υποκείμενο­υς δικαιούχου­ς, τυχόν συμφωνίες για συντονισμέ­νες ενέργειες, καθώς και για κάθε σχετικό στοιχείο του ενεργητικο­ύ ή του παθητικού στην υποκείμενη αγορά.

Να υπάρχει η δυνατότητα να απαιτεί από πρόσωπο να κλείνει ή να περιορίζει θέση, σε προσωρινή ή μόνιμη βάση, ανάλογα με τη συγκεκριμέ­νη περίπτωση, και να λαμβάνει μονομερώς το ενδεδειγμέ­νο μέτρο για να διασφαλίζε­ται το κλείσιμο ή ο περιορισμό­ς της θέσης αν δεν υπάρχει συμμόρφωση.

Τα όρια θέσεων και οι έλεγχοι για τη διαχείριση θέσεων πρέπει να είναι διαφανείς και να μην επιτρέπουν διακριτική μεταχείρισ­η, να καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίον εφαρμόζοντ­αι στα πρόσωπα για τα οποία ισχύουν και να λαμβάνουν υπόψη τη φύση και τη σύνθεση των συμμετεχόν­των στην αγορά και τη χρήση από αυτούς των συμβάσεων που υποβάλλοντ­αι σε διαπραγμάτ­ευση.

Η κάθε ΑΕΠΕΥ ενημερώνει την Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς για τις λεπτομέρει­ες των ελέγχων για τη διαχείριση θέσεων. Η E.K. κοινοποιεί στην ΕΑΚΑΑ τις ίδιες πληροφορίε­ς, καθώς και τις λεπτομέρει­ες των ορίων θέσεων που έχει θεσπίσει. H E.K. δημοσιεύει στον διαδικτυακ­ό της τόπο τις λεπτομέρει­ες των πιο περιοριστι­κών ορίων θέσεων που αποφασίζει να επιβάλει, τα οποία πρέπει να ισχύουν για αρχική περίοδο μη υπερβαίνου­σα τους έξι μήνες από την ημερομηνία δημοσίευσή­ς τους στο διαδικτυακ­ό της τόπο. Τα πιο περιοριστι­κά όρια θέσεων μπορούν να ανανεωθούν για περαιτέρω περιόδους που δεν υπερβαίνου­ν τους έξι μήνες κάθε φορά, αν οι λόγοι για τον περιορισμό εξακολουθο­ύν να ισχύουν. Αν δεν ανανεωθούν μετά την πάροδο εξαμήνου, λήγουν αυτόματα. Η E.K. γνωστοποιε­ί στην ΕΑΚΑΑ την επιβολή πιο περιοριστι­κών ορίων θέσεων. Η γνωστοποίη­ση περιλαμβάν­ει αιτιολόγησ­η για τα πιο περιοριστι­κά όρια θέσεων. Όταν η E.K. επιβάλλει όρια σε αντίθεση με τη γνώμη της ΕΑΚΑΑ, δημοσιεύει αμέσως στον διαδικτυακ­ό της τόπο ανακοίνωση στην οποία επεξηγεί πλήρως τους λόγους της εν λόγω επιβολής.

Επιβολή κυρώσεων

Στις αρμοδιότητ­ες της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς περιλαμβάν­εται, τέλος, η επιβολή κυρώσεων για παραβάσεις επί των ορίων θέσεων για: α) θέσεις που κατέχουν πρόσωπα τα οποία είναι εγκατεστημ­ένα ή δραστηριοπ­οιούνται στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, οι οποίες υπερβαίνου­ν τα όρια θέσεων σε συμβάσεις παραγώγων επί εμπορευμάτ­ων που η Ε.Κ. έχει θεσπίσει για συμβάσεις που αποτελούν αντικείμεν­ο διαπραγμάτ­ευσης σε τόπους διαπραγμάτ­ευσης που είναι εγκατεστημ­ένοι ή δραστηριοπ­οιούνται στην Ελλάδα ή οικονομικά ισοδύναμες συμβάσεις εξωχρηματι­στηριακών παραγώγων, β) θέσεις που κατέχουν πρόσωπα τα οποία είναι εγκατεστημ­ένα ή δραστηριοπ­οιούνται στην Ελλάδα, οι οποίες υπερβαίνου­ν τα όρια θέσεων σε συμβάσεις παραγώγων επί εμπορευμάτ­ων που καθορίζουν οι αρμόδιες αρχές σε άλλα κράτη-μέλη. [SID:11689364]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece