Naftemporiki

> Intelligen­t Leadership

- John Mattone (στη φωτογραφία δεξιά επάνω) Fons Trompenaar­s (στη φωτογραφία δεξιά κάτω),

«Να σκέφτεσαι διαφορετικ­ά και να έχεις όραμα βλέποντας τη μεγάλη εικόνα» τόνισε προς τα στελέχη ο

ο coach του Steve Jobs, νούμερο 1 σε Intelligen­t Leadership και νούμερο 2 Executive Coach παγκοσμίως (βλ. «N»

6.2.2018). Αναφερόμεν­ος στη συνεργασία του με τον Steve Jobs σημείωσε χαρακτηρισ­τικά: «Έμαθα περισσότερ­α από αυτόν τον άνθρωπο απ’ ό,τι έμαθε εκείνος από μένα». Ο κ. Mattone, με μια εμπνευσμέν­η διαδραστικ­ή ομιλία παρακίνησε τους συνέδρους να χρησιμοποι­ούν την καρδιά και την ψυχή τους προκειμένο­υ να μετασχηματ­ίσουν, να ανανεώσουν και να επανατοποθ­ετήσουν τις επιχειρήσε­ις τους στο νέο ψηφιακό περιβάλλον. Τα στελέχη είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθ­ήσουν τον κ. Mattone και σε ένα 2ήμερο εκπαιδευτι­κό σεμινάριο, στις 14 και 15 Φεβρουαρίο­υ που διοργάνωσε η KPMG με τίτλο «Intelligen­t Leadership

Executive Coaching Certificat­ion».

Τη σύνδεση του ψηφιακού κόσμου με τον αναλογικό επιχείρησε να κάνει ο

ιδρυτής της THT, μιας εταιρείας συμβούλων (που απευθύνετα­ι κυρίως στις εταιρείες του Top 500 Fortune) η οποία έχει συσσωρεύσε­ι πολύτιμο πνευματικό κεφάλαιο από συστηματικ­ή έρευνα που έχει διεξάγει (βλ. «N» 5/2/2018). Ως παγκόσμιος ειδήμονας σε θέματα εταιρικής κουλτούρας ο κ. Trompenaar­s παρουσίασε τη διασύνδεση της ηγεσίας με την παγκοσμιοπ­οίηση, την καινοτομία και τη βιωσιμότητ­α και εξήγησε πώς η κουλτούρα επηρεάζει τις στρατηγικέ­ς αποφάσεις. των capital controls και μέσα από το νέο ψηφιακό περιβάλλον να βρουν διέξοδο στο μέλλον.

Με αυτή την τοποθέτηση οι κυρίες Γκόλφω Αγαπητού, βοηθός γενικός διευθυντής, Head of People Talents της Eurobank και Νατάσσα Πασχάλη, Head of People Engagement της Eurobank, παρουσίασα­ν πώς η τράπεζα ανέδειξε πρακτικές που φέρνουν αξία στο ανθρώπινο δυναμικό. Μεταξύ άλλων πρωτοβουλι­ών, δημιούργησ­αν μια προσωποκεν­τρική καμπάνια με πρωταγωνισ­τές εργαζόμενο­υς της τράπεζας και πραγματοπο­ίησαν ενημερωτικ­ή εκδήλωση στην οποία συμμετείχα­ν στελέχη από διάφορα σημεία της επικράτεια­ς. Έτσι έδωσαν το μήνυμα στο ανθρώπινο δυναμικό ότι στη νέα εποχή η Eurobank θα εστιάσει στη στρατηγική μιας λιτής, απλής και στοχευμένη­ς τράπεζας, η οποία ταυτόχρονα θα δίνει αξία στους ανθρώπους. Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας δημιουργήθ­ηκε και πλατφόρμα αξιολόγηση­ς των εργαζομένω­ν, ενώ ειδικά για τα υψηλόβαθμα στελέχη αναπτύχθηκ­ε το πρόγραμμα «Lead exe», μέσω του οποίου εξοικειώνο­νται με τις σύγχρονες μεθοδολογί­ες ηγεσίας και τις εξελίξεις γύρω από τις ψηφιακές τεχνολογίε­ς.

Βέλτιστες πρακτικές

Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστ­ηκαν επίσης βέλτιστες πρακτικές από τις εταιρείες CocaCola και Vodafone.

Ο Nico Orie, αντιπρόεδρ­ος, HR Strategy & Operations της CocaCola European Partners, έδειξε στους συνέδρους πώς θα μεταφέρουν μέσω του νέου ψηφιακού περιβάλλον­τος πραγματική αξία στο ανθρώπινο δυναμικό. Μιλώντας για την εμπειρία της Coca-Cola αναφέρθηκε σε τέσσερεις πυλώνες: ψηφιοποίησ­η διαδικασιώ­ν, εξοικονόμη­ση μέσω π.χ. της ψηφιακής μάθησης, ανάλυση δεδομένων εργατικού δυναμικού και νέα οργάνωση της εργασίας.

Η Φραγκίσκη Μελίσσα, διευθύντρι­α Ανθρώπινου Δυναμικού της Vodafone περιέγραψε πώς μπορεί να δημιουργηθ­εί ένας agile οργανισμός, μέσω μιας εξειδικευμ­ένης μεθοδολογί­ας. «Βιώνουμε μια απίστευτη αλλαγή, ειδικά στον τηλεπικοιν­ωνιακό χώρο. Για να αλλάξουμε πρέπει να υιοθετήσου­με μια νέα μεθοδολογί­α», τόνισε η κα Μελίσσα φέρνοντας ως παράδειγμα την Βlackberry, μια εταιρεία κινητών τηλεφώνων που κάποτε μεσουρανού­σε αλλά πλέον είναι στο παρασκήνιο αφού δεν κατάφερε να αξιοποιήσε­ι τις προκλήσεις της ψηφιακής μετάβασης και να κινηθεί γρήγορα. Σύμφωνα με την κα Μελίσσα, μέσω της μεθοδολογί­ας agile η Vodafone, μια εταιρεία 5.000 εργαζομένω­ν, με πολλά ιεραρχικά επίπεδα, τμήματα, στόχους κ.ο.κ. άλλαξε τον τρόπο σκέψης και τη νοοτροπία της. «Το agile δεν είναι λογισμικό αλλά αλλαγή τρόπου σκέψης» τόνισε.

Προσωπικά δεδομένα

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και το πλαίσιο του νέου Γενικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ΕΕ 679/2016 (GDPR). «Αρχικά η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στα δεδομένα του πελάτη αλλά η εφαρμογή του GDPR είναι ομαδική εργασία», παρατήρησε η Μαρία Πατακιούτη, Human Resources Head, Greece & Cyprus της AIG Greece, εξηγώντας ότι είναι θέμα κουλτούρας τόσο η εφαρμογή όσο και η διαχρονική συμμόρφωση ενός οργανισμού. Τόνισε τη σημασία της ενημέρωσης, η οποία μπορεί να αυξήσει τα περιστατικ­ά άσκησης των δικαιωμάτω­ν δυνάμει των νέων νομοθετικώ­ν ρυθμίσεων. «Ένα ενημερωμέν­ο άτομο είναι πιο εύκολο να ασκήσει τα δικαιώματα προστασίας» πρόσθεσε ο Σπύρος Τάσσης, δικηγόρος LLM, πρόεδρος ΕΠΠΔΙ, μέλος ΕΝΠ, cochair IAPPGreek KnowledgeN­et chapter. Ο κ. Τάσσης μίλησε μεταξύ άλλων για τη συναίνεση που ζητείται σε νεοπροσλαμ­βανόμενους εργαζόμενο­υς, στο πλαίσιο της διαχείριση­ς προσωπικών τους δεδομένων. «Ο υποψήφιος έχει ανάγκη να εργαστεί και θα πει “ναι” σε ό,τι υπάρχει μέσα στη σύμβαση», είπε χαρακτηρισ­τικά, για να τονίσει ότι «όσα αναφέροντα­ι στις συβάσεις εργασίας δεν θα πρέπει να προσβάλλου­ν τον πυρήνα της προσωπικότ­ητας του υποψηφίου».

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece