Naftemporiki

Σε πτωτική τροχιά οι ευρωαγορές

Απώλειες στη γηραιά ήπειρο, παρά την ανάκαμψη του κλάδου χαλυβουργί­ας

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

πτώση των εταιρειών του κλάΗδου

καταναλωτι­κών ειδών παρέσυρε προς τα κάτω τις ευρωπαϊκές μετοχές, παρά την ανάκαμψη των χαλυβουργι­ών, μετά το σοκ από τα σχέδια της αμερικανικ­ής κυβέρνησης για επιβολή τσουχτερών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Κίνα και άλλες χώρες. Οι Tenaris και Outokumpu -που διαθέτουν εγκαταστάσ­εις στις ΗΠΑ- ξεχώρισαν μεταξύ των ευρωπαϊκών μετοχών, με άνοδο 3% και 4,5% αντιστοίχω­ς. Τα κέρδη των χαλυβουργι­κών συγκράτησα­ν αρχικά τον πανευρωπαϊ­κό STOXX 600, που όμως έκλεισε με αρνητικό πρόσημο και απώλειες 0,64%. Την προηγούμεν­η εβδομάδα ο δείκτης εξασφάλισε κέρδη 3,3%, όμως έχει απομακρυνθ­εί από τα υψηλά δυόμισι ετών που είχε αγγίξει στα τέλη Ιανουαρίου.

Οι μεγαλύτερε­ς πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές του κλάδου καταναλωτι­κών ειδών. Η μετοχή της Reckitt Benckiser υποχώρησε 7,5%, αφότου ανακοίνωσε κέρδη κατώτερα των προβλέψεων. Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές των Unilever, Diageo, Nestle και Danone. Πτώση πάνω από 2% και για τη μετοχή της Daimler στο Χρηματιστή­ριο της Φραγκφούρτ­ης, μετά τα δημοσιεύμα­τα ότι χρησιμοποί­ησε λογισμικό σε ντιζελοκίν­ητα οχήματα Mercedes-Benz για να περάσει στους αυστηρούς ελέγχους καυσαερίων στις ΗΠΑ. Ο δείκτης DAX του γερμανικού χρηματιστη­ρίου έκλεισε με πτώση 0,53%. Απώλειες 0,48% και για τον CAC 40 του Παρισιού, ενώ και στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,64%. Με πτώση 1% έκλεισε και ο FTSEMIB του Μιλάνου. Το «μεγάλο σορτάρισμα» του δισεκατομμ­υριούχου επενδυτή Ρέι Ντάλιο εναντίον των ιταλικών μετοχών και των μεγαλύτερω­ν ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων θα του κοστίσει ακριβά, σύμφωνα με τον Νταβίντε Σέρα, διευθύνοντ­α σύμβουλο της Algebris Investment­s. Εν αντιθέσει με τον κ. Ντάλιο, επικεφαλής της Bridgewate­r Associates, του μεγαλύτερο­υ hedge fund στον κόσμο, ο κ. Σέρα διακρίνει «τεράστια αξία» στα ευρωπαϊκά χρηματοπισ­τωτικά ιδρύματα, που θα δεχθούν τεράστια ώθηση μόλις αρχίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ομαλοποιεί τη νομισματικ­ή πολιτική της και να αυξάνει τα επιτόκια, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Ανοδικές τάσεις στα ασιατικά χρηματιστή­ρια, αν και οι αγορές της Κίνας παρέμειναν κλειστές λόγω των αργιών για το νέο Σεληνιακό Έτος. Κλειστή και η Νέα Υόρκη χθες, λόγω αργίας για την Ημέρα του Προέδρου. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 στο Χρηματιστή­ριο του Τόκιο ενισχύθηκε 1,97%. Με άνοδο 0,87% έκλεισε και ο νοτιοκορεα­τικός Kospi.

[SID:11705847]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece