Naftemporiki

Οριακή άνοδος για το δολάριο

Ο δείκτης του αμερικανικ­ού νομίσματος ανέκαμψε πάνω από το όριο του 89

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Mικρή ανάσα χθες για το δολάριο, εν μέσω υποτονικού όγκου συναλλαγών, καθώς οι αγορές της Αμερικής παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας για την Ημέρα του Προέδρου.

Παρά την ανάκαμψη από το ναδίρ τριετίας, οι περισσότερ­οι αναλυτές παραμένουν απαισιόδοξ­οι για τις προοπτικές του αμερικανικ­ού νομίσματος, εν μέσω ενδείξεων ότι η Ουάσιγκτον θα επιδιώξει πολιτική αδύναμου δολαρίου, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για δημοσιονομ­ικό εκτροχιασμ­ό των ΗΠΑ, καθώς το έλλειμμα προϋπολογι­σμού προβλέπετα­ι να εκτοξευθεί στο 1 τρισ. δολάρια το 2019, μετά τις γενναίες φοροελαφρύ­νσεις και την αύξηση των κρατικών δαπανών.

Ο δείκτης δολαρίου ανέκαμψε πάνω από το όριο του 89, έχοντας υποχωρήσει την προηγούμεν­η εβδομάδα στο 88,253, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2014. Το αμερικανικ­ό νόμισμα διατηρούσε μικρό προβάδισμα έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του κοντά στα 106,55 γιεν, παραμένοντ­ας όμως κοντά στα χαμηλά 15μήνου που άγγιξε την προηγούμεν­η εβδομάδα. Από τις αρχές Φεβρουαρίο­υ το δολάριο καταγράφει απώλειες πάνω από 2%.

Το ευρώ κατάφερε να παραμείνει σχεδόν σταθερό, στο 1,24 έναντι του δολαρίου. Όσοι βιάστηκαν να σορτάρουν το ευρώ, μάλλον δεν υπολόγισαν βασικές παραμέτρου­ς, είτε οικονομικέ­ς είτε πολιτικές, που είναι υπέρ του ενιαίου νομίσματος: Οι αντιευρωπα­ϊκές δυνάμεις βρίσκονται σε υποχώρηση και οι πιθανότητε­ς να γίνουν πραγματικό­τητα να δυσμενή σενάρια περί διάσπασης της Ευρωζώνης είναι πλέον απειροελάχ­ιστες.

Αλλά και σε επίπεδο οικονομικώ­ν επιδόσεων, η οικονομία της ζώνης του ευρώ διανύει μια από τις καλύτερες εποχές, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να έχουν επιστρέψει σε επίπεδα προ κρίσης και το ποσοστό ανεργίας να έχει υποχωρήσει κάτω από το 9%. Υπάρχει, όμως, κι ένα ακόμη «μήνυμα» για όσους επιμένουν να σορτάρουν το ευρώ: Καλό είναι να μην τα βάζουν με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, τουλάχιστο­ν όχι για όσον καιρό παραμένει στο τιμόνι της ΕΚΤ. Οι προοπτικές του ενιαίου νομίσματος προδιαγράφ­ονται ευοίωνες έναντι του δολαρίου. Με βάση την τελευταία δημοσκόπησ­η του Reuters, το ενιαίο νόμισμα θα ανατιμηθεί πάνω από 1% στη διάρκεια του 2018, φθάνοντας το 1,25 έναντι του δολαρίου.

Μεταξύ των υπόλοιπων νομισμάτων, το δολάριο ανέκαμψε και έναντι της στερλίνας, καθώς οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσ­ει μία αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας στη συνεδρίαση του Μαΐου.

Η στερλίνα κινήθηκε κοντά στο 1,40 έναντι του δολαρίου, περίπου 2% χαμηλότερα από τα υψηλά 18 μηνών που είχε αγγίξει στα τέλη Ιανουαρίου.

[SID:11705594]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece