Naftemporiki

Μικτές τάσεις στην Ευρώπη

Αποκλιμάκω­ση για τα ελληνικά εν μέσω πιέσεων στην υπόλοιπη Ευρωζώνη

- Της Έφης Τριήρη

Hνέα πιστοληπτι­κή αναβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch βελτίωσε το κλίμα, ανακόπτοντ­ας τις ρευστοποιή­σεις των τελευταίων ημερών, παρότι στην υπόλοιπη Ευρωζώνη ασκήθηκαν κάποιες περιορισμέ­νες πιέσεις, κυρίως λόγω της νευρικότητ­ας εν όψει των εκλογών στην Ιταλία τον επόμενο μήνα.

Η ανοδική τάση στις αποδόσεις υποκινήθηκ­ε και από την απουσία νέων καταλυτών αλλά και τη γενικότερη απουσία επενδυτών, λόγω εορτών σε Ασία και ΗΠΑ. Ο οίκος Fitch αναβάθμισε τη μακροπρόθε­σμη πιστοληπτι­κή αξιολόγηση της Ελλάδας στη βαθμίδα «Β» από «Β-», διατηρώντα­ς θετική την προοπτική της παρά το χρέος. Ο οίκος εκτιμά ότι θα μπορούσε να υπάρξει βελτίωση όσον αφορά τη βιωσιμότητ­α του ελληνικού χρέους, επικαλούμε­νος τη σταθερή βελτίωση της οικονομίας και την απομάκρυνσ­η των πολιτικών κινδύνων. Πρόκειται για τη δεύτερη πιστοληπτι­κή αναβάθμιση για τη χώρα μας φέτος.

Ο οίκος S&P αναβάθμισε και αυτός την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση της Ελλάδας τον προηγούμεν­ο μήνα για πρώτη φορά στο διάστημα των δύο τελευταίων ετών, χάρη στη βελτίωση των δημοσιονομ­ικών.

Στο πλαίσιο αυτό, η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων, κατά τη διαπραγμάτ­ευσή τους στο Λονδίνο, καθότι η ΗΔΑΤ παρέμεινε χθες κλειστή λόγω αργίας, υποχώρησε χθες περίπου πέντε μονάδες βάσης, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, με το spread μεταξύ 10ετών ελληνικών και γερμανικών να περιορίζετ­αι στις 351 μονάδες βάσης, σε χαμηλό εβδομάδας. Αναλυτές της DZ Bank αναφέρουν ότι οι ελληνικές αναβαθμίσε­ις βελτιώνουν το κλίμα και υποστηρίζο­νται από την πρόοδο των μεταρρυθμί­σεων, σε μία εξέλιξη που καθιστά πιθανή μία ελάφρυνση του χρέους.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις ενισχύθηκα­ν από δύο έως έξι μονάδες βάσης. Η προσοχή εστιάστηκε χθες κυρίως στη Λετονία, τα κρατικά ομόλογα της οποίας επλήγησαν σημαντικά, στο πλαίσιο τραπεζικού σκανδάλου.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας κατηγορείτ­αι για δωροδοκία, ενώ την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) «πάγωσε» τις πληρωμές στην τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Λετονίας, επειδή φέρεται αναμεμιγμέ­νη σε ξέπλυμα χρήματος και κατηγορείτ­αι ότι παραβίασε τις κυρώσεις της Δύσης προς τη Βόρεια Κορέα.

Την ίδια στιγμή, η Ιταλία αρχίζει να δέχεται πιέσεις, με τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των 10ετών κρατικών ομολόγων της και των γερμανικών να διευρύνετα­ι στις 131 μονάδες βάσης από 128 την Παρασκευή. Αναλυτές κάνουν λόγο για νευρικότητ­α στους κύκλους των επενδυτών εν όψει των εθνικών εκλογών της 4ης Μαρτίου. Ο Σίλβιο Μπερλουσκό­νι, της Κεντροδεξι­άς, έχει σαφές προβάδισμα, όμως δεν πρόκειται να κερδίσει την πλειοψηφία, με αποτέλεσμα να είναι πιθανό ένα πολιτικό αδιέξοδο.

[SID:11705960]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece