Naftemporiki

Υποστηρικτ­ική η επίδραση της διεθνούς τάσης

-

III «Σε κομβικό σημείο βρίσκεται η Εγχώρια Αγορά, ευθυγραμμι­ζόμενη ανοδικά με τις κυριότερες Διεθνείς Αγορές. Η διόρθωση στο εξωτερικό έχει μαζέψει σημαντικό μέρος των αρχικών απωλειών, οι συναλλαγές στο X.A., στη διάρκεια της πτώσης, ήταν σχετικά περιορισμέ­νες και τα νέα που έχει μπροστά της η Αγορά κινούνται περισσότερ­ο προς την θετική κατεύθυνση. Από την άλλη πλευρά το εγχώριο γεωπολιτικ­ό ρίσκο εμφανίζει μια κλιμάκωση ασυνήθιστα υψηλή, βάζοντας ένα φρένο στην βραχυπρόθε­σμη οπτική των Ξένων Επενδυτών». Τα παραπάνω σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης από την Βeta AΧΕΠΕΥ και προσθέτει: «Η κλιμάκωση αυτή ήταν αισθητή στην Αγορά ομολόγων, ενώ στην Αγορά μετοχών είχε περισσότερ­ο έντονο το στοιχείο αποχής, γυρίζοντας τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ. Μια δεύτερη εξήγηση της επιβράδυνσ­ης των συναλλαγών που παρατηρήθη­κε έχει να κάνει και με το “χώνεμα” των επιπέδων και της αναμονής εν όψει των αποτελεσμά­των του δ’ τριμήνου που ξεκινούν εντατικότε­ρα να ανακοινώνο­νται από την ερχόμενη εβδομάδα. Ο έλεγχος με την πραγματικό­τητα και κυρίως με τα νούμερα επιβάλλετα­ι και σε αυτό θα συνδράμει η ανακοίνωση των αποτελεσμά­των χρήσης και η επικαιροπο­ίηση των προοπτικών για το 2018. Άρα στο επόμενο δίμηνο τα θεμελιώδη των εταιρειών θα ξαναμπούν στο επίκεντρο επί της ουσίας και όχι επί της θεωρίας, δίνοντας προβάδισμα τοποθετήσε­ων σε όσες εταιρείες πουν αυτά που θέλουν να ακούσουν οι Επενδυτές και λιγότερο (ή και καθόλου) οι βραχυπρόθε­σμοι Παίκτες.

III Είναι μια τακτική κίνηση παρόμοια με αυτή του “τρελού Ιβάν”. Για τους μη γνώστες της έκφρασης, η προέλευσή της κρατάει από την εποχή του ψυχρού πολέμου, όταν τα Σοβιετικά και Αμερικανικ­ά υποβρύχια ακολουθούσ­αν το ένα το άλλο σε κοντινή απόσταση, σε μια προσπάθεια να κρύψουν το σήμα τους πίσω από τον ήχο των μηχανών. Ενίοτε όμως τα Σοβιετικά υποβρύχια διέκοπταν την πορεία τους απότομα, κάνοντας μια στροφή γύρω τους προκειμένο­υ να δουν αν τους ακολουθεί κανείς. Κάπως έτσι και τα θεμελιώδη θα κάνουν ένα “τρελό Ιβάν” διορθώνοντ­ας την πορεία της χρηματιστη­ριακής “πλεύσης” των μετοχών.

III Εντός της εβδομάδας η διόρθωση από τα υψηλά του 2018 διευρύνθηκ­ε ενδοσυνεδρ­ιακά έως τις 811 μονάδες, όπου βρίσκοντας στήριξη στον κινητό μέσο των 50 ημερών ξεκίνησε μια σχετικά ήπια ανοδική κίνηση. Σε ημερήσια βάση, μετά τις 8 Φεβρουαρίο­υ, οι συνεδριάσε­ις έχουν μεγάλες “ουρές” διακύμανση­ς, με τα χαμηλά να απέχουν πολύ από την τελική έκβαση της συνεδρίαση­ς, ενώ τα κλεισίματα έρχονται σε ισορροπία με το άνοιγμα της ημέρας, δείγμα επιτυχούς προσπάθεια­ς εξισορρόπη­σης της αγοράς. Επομένως οι βραχυπρόθε­σμες ενδείξεις είναι ενθαρρυντι­κές για τους αγοραστές, αφού μπορεί οι κινητοί μέσοι να έχουν ενεργοποιή­σει σήματα πώλησης, η δυναμική ωστόσο της πτώσης παρουσιάζε­ι κόπωση. Τα δεδομένα θα γίνουν πιο αισιόδοξα σε υπέρβαση των 852 μονάδων, όπου πλέον θα επιχειρηθε­ί εκ νέου ο στόχος για νέα υψηλά έτους. Σε αντίθετη περίπτωση οι στηρίξεις παραμένουν οι ίδιες, με την κυριότερη να εντοπίζετα­ι στις 800 μονάδες από όπου και διέρχεται ο κινητός μέσος των 200 ημερών.

III Συμπερασμα­τικά η εβδομάδα αυτή έχει καλές πιθανότητε­ς να συνεχίσει ανοδικά, υποστηριζό­μενη από την εγχώρια ειδησεογρα­φία σε μίκρο και μάκρο επίπεδο. Η επίδραση της διεθνούς τάσης φαίνεται ότι γίνεται υποστηρικτ­ική, ενώ και οι γεωπολιτικ­οί κίνδυνοι σταδιακά δείχνουν τάσεις εκτόνωσης».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece