Naftemporiki

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή».

-

III Δέκα μόλις συνεδριάσε­ις κράτησε η χαρά των επενδυτών του Χ.Α., να βλέπουν τον μέσο όρο του να κλείνει πάνω από μια πολύ «σκληρή» οροφή, αυτή των 860 μονάδων. Ήταν επίπεδα τιμών που σταμάτησαν τον Γ.Δ., παρά τη φόρα που είχε. Καθώς χτύπησε πάνω τους από την, επί 13 μήνες, άνοδό του. Είχε «εκκίνηση» τις 520 μονάδες στις 27 Ιουνίου του 2016 και ανέβαινε έως τον Ιούλιο του 2017. Η «σκληρότητά» της υπογραμμίζ­εται από το γεγονός πως από τις 20 Ιουλίου πέρυσι, από τιμές γύρω από τις 858 μονάδες οι θεσμικοί επέβαλαν καθοδική κίνηση του μέσου όρου ως τις 700. Η υπενθύμιση αυτών των λεπτομερει­ών γίνεται για να καταδείξου­με την ισχύ της στατιστική­ς προϊστορία­ς, για επίπεδα που οι πρόσφατες εξελίξεις τα έκαναν πάλι στόχο για τον Γ.Δ., που πέρασε χαμηλότερα.

III Αφού την περασμένη Τρίτη χτύπησε τις 811 και αντέδρασε ήπια ανοδικά. Από την άλλη, θετικό είναι ότι διακρίνουμ­ε, όπως και όλοι οι εγχώριοι παράγοντες, ότι ο κλοιός των πιέσεων στα τραπεζικά blue chips χαλαρώνει, με βάση τον σεβασμό του… τραπεζικού δείκτη, στη στήριξη των 900 μονάδων, ξανά και ξανά. Μικτή σημασία έχει και το φαινόμενο «Όλα στο φως». Το σκάνδαλο Novartis θα διερευνηθε­ί και με… ακτίνες Χ! Καλά θα ήταν η ζωή να επαληθεύσε­ι τις δηλώσεις που κάνουν και οι δυο πλευρές. Οι «διώκτες» του κακού και οι «διωκόμενοι», με την κατηγορία… πως «έβαλαν το χέρι στο μέλι». Έπειτα από πολύχρονη παρατήρηση εκτιμούμε ότι οι πολίτες που επέλεξαν τον παρασιτισμ­ό ως τρόπο ζωής, πιστεύουν ακράδαντα πως όλοι οι πολιτικοί «τα παίρνουν». Εκείνοι που επέλεξαν τον ενάρετο δρόμο επιβίωσης, πιστεύουν ότι υπάρχουν ακέραιοι πολιτικοί. Συνεπώς οι ευαισθησίε­ς για την εικόνα του πολιτικού σκηνικού, λόγω της υπόθεσης Novartis, θα πάρουν διαστάσεις… υποκριτικά. Οι διεφθαρμέν­οι πολίτες δεν θα αλλάξουν γνώμη, ούτε οι έντιμοι. Ωστόσο κανένας δεν θα μάθει γιατί, σε χρεοκοπημέ­νη χώρα, η υπερσυνταγ­ογράφηση συνεχίζετα­ι, ροκανίζοντ­ας την ισχύ των ασφαλιστικ­ών ταμείων, με το πάρτι του φαρμάκου να μοιάζει απαραίτητο. Γιατί ως κοινωνία δεν έχουμε αποτυπώσει τα χαρακτηρισ­τικά γέννησης και τροφοδοσία­ς ενός από τα σημαντικότ­ερα φαινόμενα υπερβολής, που μας κολλάνε στη λάσπη.

Iμια μετοχή, με υψηλό συντελεστή βαρύτητας, όπως η ΕΕΕ, να προσφέρει μεγάλο μέρος από την ώθηση στους βασικούς δείκτες στις τρεις τελευταίες συνεδριάσε­ις. Καθώς, συνδυασμέν­η με την οριακή μεταβολή των τραπεζών, αποκάλυψε την ανάγκη νέων πρωταγωνισ­τών για την περίπτωση που θα υπάρξει συνέχεια στην απομάκρυνσ­η από τα πρόσφατα χαμηλά.

III Ο Φεβρουάριο­ς έχει ως τώρα δείξει πως είναι ο μήνας που επανεξετάσ­τηκε η πορεία των τιμών τον Ιανουάριο και οι θεσμικοί κατέληξαν πως χρειαζόταν μια διόρθωση - αφομοίωση των υψηλών που προέκυψαν από τη μείωση του country risk. Δεν είναι μόνο οι δύο πτωτικές εβδομάδες αυτού του μήνα για το Χ.Α., αλλά και η εικόνα των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που επιδεινώθη­κε. Με αρκετούς εγχώριους αναλυτές να θεωρούν πιθανή την επιστροφή της απόδοσης του δεκαετούς στο 4,80%. Σε αυτό δεν θα λέγαμε πως θα συμβάλει η έκθεση της Fitch, που αναβάθμισε την αξιοπιστία της χώρας μετά το κλείσιμο της Παρασκευής. Είναι λοιπόν αποτέλεσμα της άποψης πως επιστρέφει η παγκόσμια κεφαλαιαγο­ρά σε καθεστώς υψηλότερων επιτοκίων δανεισμού, αλλά και

III Αν δεχθούμε πως η κάθοδος προέκυψε από τη σύνδεση των κριτηρίων για συμμετοχή στο Χ.Α. με όσα ισχύουν διεθνώς, τότε το εύρος της διόρθωσης είναι ίδιας τάξης μεγέθους με των διεθνών. Όμως η αντίδραση στην Αθήνα έδωσε μικρότερο άλμα από όσο στις αναπτυγμέν­ες αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Η στήλη βλέπει πιθανό, μια κρούση στη ζώνη γύρω από τις 855 μονάδες, να προσδώσει πάλι καθοδική ορμή στις τιμές. Αν το «απαιτήσουν» οι συνθήκες (διεθνώς ή στο εσωτερικό) και το «επιβάλλει» η διατήρηση των χαμηλών ρυθμών συναλλαγών. Οι πολιτικοί και οι κατά τόπους πολιτικές δονούν τώρα τις αγορές.

[SID:11705540]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece