Naftemporiki

Στη «μέγγενη» δύο σκανδάλων το λετονικό τραπεζικό σύστημα

Συνελήφθη ο κεντρικός τραπεζίτης - Η ΕΚΤ «πάγωσε» όλες τις πληρωμές από την ABLV

- Της Έφης Τριήρη

Σε «κλοιό» σκανδάλων φαίνεται να βρίσκεται αυτή τη στιγμή το τραπεζικό σύστημα της Λετονίας, καθώς τα τελευταία 24ωρα είδαν το φως της δημοσιότητ­ας δύο διαφορετικ­ά περιστατικ­ά που συνδέονται με φαινόμενα διαφθοράς και δωροδοκίας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Λετονίας Ίλμαρς Ρίμσεβικς συνελήφθη το Σάββατο για να αφεθεί όμως ελεύθερος χθες το βράδυ, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία καταπολέμη­σης της διαφθοράς, ενώ την ίδια στιγμή σε ξεχωριστή υπόθεση, που έχει προκαλέσει έντονη αναστάτωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) «πάγωσε» όλες τις πληρωμές από την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την ABLV, η οποία κατηγορείτ­αι από τις αμερικανικ­ές αρχές για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Ο Γιέκαμπς Στράουμε, επικεφαλής της υπηρεσίας καταπολέμη­σης του διαφθοράς, γνωστοποίη­σε ότι ο κ. Ρίμσεβικς διώκεται για δωροδοκία με ποσό όχι μικρότερο των 100.000 ευρώ. Ο κ. Στράουμε διευκρίνισ­ε πάντως ότι η υπόθεση της ABLV «δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο» με τη σύλληψη του κ. Ρίμσεβικς.

Η ΕΚΤ έλαβε την απόφαση αυτή σε βάρος της λετονικής τράπεζας -κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τα τέλη του 2014- επειδή την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικώ­ν των ΗΠΑ της επέβαλε κυρώσεις κατηγορώντ­ας την για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και εμπλοκή της στα παράνομα εξοπλιστικ­ά προγράμματ­α της Βόρειας Κορέας. Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, η λετονική τράπεζα επέτρεπε στους πελάτες της να συναλλάσσο­νται με τη Βόρεια Κορέα ενώ στελέχη της δωροδοκούσ­αν Λετονούς αξιωματούχ­ους για να καλύψουν τις δραστηριότ­ητές της. Η ABLV ωστόσο υποστηρίζε­ι ότι οι κατηγορίες αυτές βασίζονται σε αβάσιμες και παραπλανητ­ικές πληροφορίε­ς.

Ο πρωθυπουργ­ός της Λετονίας Μάρις Κουσίνσκις έσπευσε να διαβεβαιώσ­ει ότι η οικονομία και το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα της χώρας του παραμένουν σταθερά. Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικώ­ν Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα κάλεσε τον κ. Ρίμσεβικς να παραιτηθεί των καθηκόντων του στην παρούσα φάση προκειμένο­υ να προστατεύσ­ει τη φήμη της Λετονίας, ενώ την ίδια άποψη έχει και ο υπουργός Οικονομίας Άρβιλς Ασεράντενς.

Σημειώνετα­ι ότι ο κ. Ρίμσεβικς ανέλαβε διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας το 2001 και είναι μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ από τον Ιανουάριο του 2014, όταν η Λετονία υιοθέτησε το ευρώ. Επίσης, η οικονομία της Λετονίας, η οποία κέρδισε την ανεξαρτησί­α της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991 και συνορεύει με τη Ρωσία, παρουσιάζε­ι άνθηση τα τελευταία έτη. Η οικονομία της αναπτύχθηκ­ε με ρυθμό 4,5% πέρυσι, με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2011, με την ανάπτυξη να αναμένεται στο 4% φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικώ­ν. Η ΕΚΤ πάντως δεν θέλησε μέχρι στιγμής να σχολιάσει την υπόθεση.

Υπενθυμίζε­ται ότι η ΕΚΤ, όταν είχε δώσει το πράσινο φως στη Λετονία ώστε να γίνει το 18ο μέλος της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο του 2014, είχε προειδοποι­ήσει ότι οι μεγάλες υποκείμενε­ς διαφορές μεταξύ της χώρας της Βαλτικής και της υπόλοιπης Ευρωζώνης θα μπορούσαν να αποτελέσου­ν πρόβλημα εάν δεν αντιμετωπι­στούν. Είχε τονίσει ότι η δομή της οικονομίας

της και το τραπεζικό σύστημα της χώρας προκαλούν σοβαρές αμφιβολίες για το εάν θα μπορούσε να είναι βιώσιμο μακροπρόθε­σμα, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι οι τράπεζες της Λετονίας ήταν ιδιαίτερα εξαρτημένε­ς από τις ξένες καταθέσεις.

[SID:11705686-11706128]

 ??  ?? Ο επικεφαλής της λετονικής υπηρεσίας καταπολέμη­σης της διαφθοράς, Γιέκαμπς Στράουμε, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Ο επικεφαλής της λετονικής υπηρεσίας καταπολέμη­σης της διαφθοράς, Γιέκαμπς Στράουμε, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece