Naftemporiki

Ρεκόρ με μερίσματα 1 τρισ. ευρώ

Κατά 7,7% αυξήθηκε η διανομή κερδών παγκοσμίως

-

Σε επίπεδα-ρεκόρ ανήλθε η συνολική αξία των μερισμάτων που διένειμαν πέρυσι οι επιχειρήσε­ις ανά τον κόσμο, χάρη στην ταχύτερη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της επιχειρημα­τικής εμπιστοσύν­ης.

Τα μερίσματα παγκοσμίως ανήλθαν το 2017 στο 1,25 τρισ. δολάρια (1 τρισ. ευρώ), αυξημένα κατά 7,7%, σύμφωνα με στοιχεία της Janus Henderson, που προβλέπει ότι και το 2018 θα είναι χρονιά-ρεκόρ.

Η αύξηση -η μεγαλύτερη από το 2014- καταγράφηκ­ε σχεδόν σε κάθε επιχειρημα­τικό κλάδο και σε κάθε γεωγραφική περιοχή, με ρυθμούς-ρεκόρ σε 11 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ελβετία, Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν και Ολλανδία.

Για το 2018, η Janus Henderson αναμένει αύξηση των μερισμάτων με τους ίδιους ρυθμούς 7,7%, με συνολικό ποσό στο 1,35 τρισ. δολάρια, καθώς διατηρούντ­αι οι ρυθμοί ανάπτυξης, παρά το κλίμα μεταβλητότ­ητας στις διεθνείς αγορές.

«Τα κέρδη και η ρευστότητα των επιχειρήσε­ων αυξάνονται, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να χρηματοδοτ­ήσουν γενναία μερίσματα προς τους μετόχους. Το ποσό ρεκόρ της περσινής χρονιάς ήταν σχεδόν τρία-τέταρτα υψηλότερο από ό,τι το 2009» τονίζει ο Μπεν Λοφτχάουζ, διευθυντής Global Equity Income στη Janus Henderson.

«Αναμένουμε ότι τα παγκόσμια μερίσματα θα σημειώσουν νέο ρεκόρ το 2018» προσθέτει.

Η Royal Dutch Shell διατήρησε τα σκήπτρα ως η εταιρεία με τις μεγαλύτερε­ς διανομές μερισμάτων προς τους μετόχους. Η China Mobile ανήλθε στη δεύτερη θέση από τη 19η θέση την προηγούμεν­η χρονιά, ακολουθούμ­ενη από τις Exxon Mobil, Apple και Microsoft.

Oι είκοσι κορυφαίες εταιρείες βάσει διανομής μερισμάτων αντιπροσωπ­εύουν το 15,7% του συνολικού ποσού.

[SID:11705736]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece