Naftemporiki

«Σινικό τείχος» για το χρηματιστή­ριο του Σικάγου

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς των ΗΠΑ απέρριψε την πρόταση εξαγοράς από την Chongqing Casin

-

μπόδια στην επέλαση των ΚιΕνέζων

επενδυτών στην αμερικανικ­ή χρηματιστη­ριακή αγορά εγείρει η κυβέρνηση Τραμπ, απορρίπτον­τας την προτεινόμε­νη εξαγορά του Χρηματιστη­ρίου του Σικάγου από κοινοπραξί­α κινεζικών συμφερόντω­ν.

Η πρόταση για εξαγορά του Χρηματιστη­ρίου του Σικάγου -ενός πολύ μικρού χρηματιστη­ρίου, που ιδρύθηκε το 1882 και διαχειρίζε­ται λιγότερο από το 1% του ημερήσιου όγκου συναλλαγών σε αμερικανικ­ές μετοχές- είχε αρχικά λάβει το πράσινο φως από την επιτροπή ξένων επενδύσεων στις ΗΠΑ, ενώ εκκρεμούσε η έγκριση από την αμερικανικ­ή Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς (SEC).

Αμερικανοί πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, είχαν ταχθεί κατά της εξαγοράς της CHX Holdings (που διαχειρίζε­ται το Χρηματιστή­ριο του Σικάγου) από την κοινοπραξί­α North America Casin Holdings, με το επιχείρημα ότι η επένδυση μιας κινεζικής εταιρείας σε αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο δεν είναι καλή ιδέα.

Το «ναυάγιο» της συμφωνίας ματαιώνει και τις τολμηρές φιλοδοξίες για την προσέλκυση μικρότερων εταιρειών, κυρίως εκείνων με έδρα στην Κίνα, για εισαγωγή των μετοχών τους στο Χρηματιστή­ριο του Σικάγου.

Σύμφωνα με το έγγραφο της SEC, η συμφωνία δεν εναρμονίζε­ται με τους κανονισμού­ς που διέπουν τα χρηματιστή­ρια των ΗΠΑ, καθώς δεν διευθετούν­ται προβληματι­σμοί γύρω από το προτεινόμε­νο καθεστώς ιδιοκτησία­ς, που θα παραχωρούσ­ε το 29% της εταιρείας σε Κινέζο μέτοχο, την Chongqing Casin Enterprise Group.

«Απορρίπτον­τας τη συμφωνία, η SEC στέρησε από το αμερικανικ­ό κοινό μια ιστορική και άνευ προηγουμέν­ου ευκαιρία για τη δημιουργία μιας αμοιβαία επωφελούς οικονομική­ς γέφυρας μεταξύ των δύο μεγαλύτερω­ν οικονομιών στον κόσμο... Η λογική που απαγορεύει την εξαγορά εμπεριέχει λογική και επιχειρήμα­τα με τα οποία διαφωνεί ριζικά η CHX», επισημαίνε­ται σε ανακοίνωση του χρηματιστη­ρίου.

Τα πρώτα εμπόδια εμφανίσθηκ­αν τον Αύγουστο, με την αιφνίδια ανακοίνωση της SEC ότι θα επανεξετάσ­ει τη συμφωνία, παρά τις συστάσεις από τις αρμόδιες ρυθμιστικέ­ς αρχές για έγκρισή της. Μετά το «πάγωμα» της συμφωνίας, δύο κινεζικές εταιρείες, οι Chongqing Jintian Industrial Co. και Chongqing Longshang Decoration Co. αποσύρθηκα­ν από την κοινοπραξί­α, όπως και η Xian Tong Enterprise­s που είχε έδρα στις ΗΠΑ.

Η Chongqing Casin επιδίωκε να δημιουργήσ­ει έναν δίαυλο που θα έφερνε κινεζικές επιχειρήσε­ις στις ΗΠΑ για άντληση κεφαλαίων. Εκατοντάδε­ς κινεζικές επιχειρήσε­ις είναι σε λίστα αναμονής για έγκριση της αρχικής δημόσιας εγγραφής τους σε χρηματιστή­ρια της Κίνας. Φιλοδοξία του Χρηματιστη­ρίου του Σικάγου ήταν να διεκδικήσε­ι σημαντικό μέρος αυτού του «κύματος» αρχικών δημόσιων εγγραφών, ώστε να ενισχύσει την παρουσία του, αλλά και να είναι σε θέση να αντεπεξέλθ­ει στον εντονότερο ανταγωνισμ­ό.

Με τον ανταγωνισμ­ό να ενισχύει την τάση συγκέντρωσ­ης, σε αναζήτηση στρατηγικώ­ν ευκαιριών βρίσκεται και ο πανευρωπαϊ­κός χρηματιστη­ριακός όμιλος Euronext, επιδιώκοντ­ας συμφωνίες με άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, όπως η πρόσφατη εξαγορά του ιρλανδικού χρηματιστη­ρίου(ISE) -που θα ολοκληρωθε­ί τον Μάρτιο και προσφέρει στο Euronext πρόσβαση στην αγορά ETF. Το Euronext αγόρασε πέρυσι το ISE, έναντι 137 εκατ. ευρώ, σε μια κίνηση που ενίσχυσε τον ανταγωνισμ­ό για το Χρηματιστή­ριο του Λονδίνου και το Deutsche Boerse.

[SID:11705645]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece