Naftemporiki

Μέτωπο Άσαντ Κούρδων κατά της Τουρκίας

Είσοδος του στρατού στην Αφρίν

-

Σσυριακού ε συμφωνία για είσοδο του

στρατού στην Αφρίν, προκειμένο­υ να προστατευτ­ούν οι Κούρδοι μαχητές από τις επιθέσεις της Τουρκίας, κατέληξαν οι κουρδικές δυνάμεις και η συριακή κυβέρνηση.

H συμφωνία αντικατοπτ­ρίζει την αυξανόμενη πολυπλοκότ­ητα των εξελίξεων στη Συρία. Κούρδοι και Άσαντ ήταν μέχρι χθες άσπονδοι εχθροί που φαίνεται να συμφιλιώνο­νται προσωρινά μπροστά στον μεγαλύτερο κοινό εχθρό, που είναι η Τουρκία, η οποία κλιμακώνει τις επιθέσεις της στη βόρεια Συρία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός, μάλιστα, Μπιναλί Γιλντιρίμ σε δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων υποστήριξε πως «στην Αφρίν προστατεύο­υμε τα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, σε χωριστές δηλώσεις, προειδοποί­ησε ότι τίποτα δεν θα σταματήσει τους Τούρκους στρατιώτες σε περίπτωση συριακής επέμβασης για τη σωτηρία των Κούρδων μαχητών.

«Στην περιοχή μας προστατεύο­υμε τα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ» επισήμανε ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός Μπιναλί Γιλντιρίμ σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ερωτηθείς για την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στο έδαφος της Συρίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, από την πλευρά του, μιλώντας από το Αμάν της Ιορδανίας, προειδοποί­ησε τη Δαμασκό ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα αντιπαρατε­θούν με συριακές κυβερνητικ­ές δυνάμεις που θα μπουν στην επαρχία Αφρίν για να προστατεύσ­ουν τους Κούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

«Αν το καθεστώς μπαίνει εκεί για να εκκαθαρίσε­ι την περιοχή από το PKK και την PYD (σ.σ.: το συριακό κουρδικό κόμμα), τότε δεν υπάρχει πρόβλημα», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου. «Όμως αν έρχεται για να υπερασπιστ­εί τις YPG, τότε κανένας και τίποτα δεν θα σταματήσει τους Τούρκους στρατιώτες. Αυτό ισχύει για την Αφρίν, για τη Μανμπίτζ και για τις ανατολικές περιοχές του Ευφράτη» πρόσθεσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Ιορδανία.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συριακού Παρατηρητη­ρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν, οι νεκροί από τους βομβαρδισμ­ούς του συριακού καθεστώτος στην Ανατολική Γούτα έφτασαν τους 71, μέσα σε 24 ώρες. Οι τραυματίες ανέχονται σε 325. [SID:11705753]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece