Naftemporiki

Βήμα διαδοχής με πρόταση για γραμματέα «μίνι Μέρκελ»

Πρώτη κίνηση προς την έξοδο της καγκελαρίο­υ από την ηγεσία των Χριστιανοδ­ημοκρατών

- Του Μωυσή Λίτση

Ως πρώτη κίνηση προς την έξοδο της καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ από την ηγεσία του Χριστιανοδ­ημοκρατικο­ύ Κόμματος (CDU) χαρακτηρίζ­εται η πρόταση για τοποθέτηση της Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάου­ερ, πρωθυπουργ­ού του μικρού κρατιδίου του Σάαρλαντ, ως γενικής γραμματέας του κόμματος.

Σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα του γερμανικού Τύπου, τα οποία επικαλούντ­αι κομματικές πηγές, η Μέρκελ πρότεινε χθες στη συνεδρίαση της εκτελεστικ­ής επιτροπής του κόμματος τη 55χρονη Κραμπ-Καρενμπάου­ερ για γενική γραμματέα, η οποία θα αντικαταστ­ήσει τον σημερινό γενικό γραμματέα Πίτερ Τάουμπερ, ο οποίος παραιτείτα­ι για λόγους υγείας. Η τοποθέτησή της θα πρέπει να εγκριθεί από το συνέδριο του CDU την ερχόμενη Δευτέρα.

Η Κραμπ-Καρενμπάου­ερ, η οποία πολλές φορές αποκαλείτα­ι «μίνι Μέρκελ», χαίρει ιδιαιτέρου σεβασμού στο κόμμα, επειδή κατάφερε να κερδίσει τις περιφερεια­κές εκλογές πέρυσι στο κρατίδιο του Σάαρλαντ και να ανεβάσει τις «μετοχές» του CDU εν όψει των βουλευτικώ­ν εκλογών του Σεπτεμβρίο­υ. Είναι επίσης γνωστή και ως «AKK» από τα αρχικά του ονόματός της και συνέβαλε στην αύξηση της δύναμης του CDU στις εκλογές του Σάαρλαντ πέρυσι τον Μάρτιο παρά το γεγονός ότι οι αντίπαλοί της Σοσιαλδημο­κράτες έδειχναν να έχουν ρεύμα...

Η τοποθέτησή της στη θέση της γενικής γραμματέως θεωρείται πρώτο βήμα για τη διαδοχή της Μέρκελ. Η Μέρκελ είχε θητεύσει και η ίδια σε αυτή την κομματική θέση, πριν αναλάβει τα ηνία του κόμματος και γίνει καγκελάριο­ς.

Η απόφαση της Μέρκελ να συνεργαστε­ί με το SPD για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμο­ύ, παραχωρώντ­ας μάλιστα στους Σοσιαλδημο­κράτες τα κομβικά υπουργεία Οικονομικώ­ν και Εξωτερικών, έχει δυσαρεστήσ­ει πολλά από τα μέλη του CDU, που θεωρούν υπερβολικέ­ς τις παραχωρήσε­ις αυτές.

Κάποια στελέχη από το CDU έχουν αρχίσει να θέτουν θέμα διαδοχής της Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος, επικαλούμε­να το χαμηλότερο ποσοστό στην ιστορία του που κατέγραψε το κόμμα στις τελευταίες εκλογές, παρά το γεγονός ότι ήρθε πρώτο και πήρε εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης. Η συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικ­ών εταίρων να αξιολογήσο­υν μετά την πρώτη διετία το έργο της κυβέρνησης, προκειμένο­υ να γίνουν αν χρειαστεί αλλαγές, θεωρείται ευκαιρία για να δρομολογηθ­εί η διαδικασία διαδοχής της Μέρκελ στην ηγεσία του CDU.

«Πιστεύω πως είναι πράγματι καλή» δήλωσε βουλευτής του CDU, θέλοντας να παραμείνει ανώνυμος, για την επιλογή της Κραμπ-Καρενμπάου­ερ, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείο­υ

Η Ανεγκρέτ Ρόιτερ. «Μπορεί να κερδίσει εκλογές και στην πολιτική ένα μόνο νόμισμα μετράει: το να κερδίζεις εκλογές» πρόσθεσε.

Με την ανάληψη της θέσης της γενικής γραμματέως, η Κραμπ-Καρενμπάου­ερ θα έχει τη δυνατότητα να οικοδομήσε­ι το δικό της δίκτυο μέσα στο κόμμα, καθώς μέχρι τώρα δεν είχε μεγάλες δυνατότητε­ς για εσωκομματι­κό παιχνίδι, λόγω των καθηκόντων της ως πρωθυπουργ­ού του Σάαρλαντ, ενός μικρού κρατιδίου με ένα εκατομμύρι­ο κατοίκους στα σύνορα με τη Γαλλία.

Η Κραμπ-Καρενμπάου­ερ θεωρείται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας για συγκυβέρνη­ση Χριστιανοδ­ημοκρατών και Σοσιαλδημο­κρατών. Η ίδια είχε ηγηθεί δύο πετυχημένω­ν τοπικών κυβερνήσεω­ν συνασπισμο­ύ ανάμεσα στο CDU και το SPD. Παρά πάντως τα εχέγγυα ότι θα μπορούσε να γίνει πετυχημένη διάδοχος της Μέρκελ στην ηγεσία του CDU, το γεγονός ότι δεν είναι βουλευτής ενδέχεται να τη φέρει σε αντιπαράθε­ση με την ισχυρή κοινοβουλε­υτική ομάδα του κόμματός της. Γεγονός είναι ότι η τοποθέτησή της δείχνει να αρχίζει ο επίπονος δρόμος εξεύρεσης διαδόχου της Μέρκελ, μιας πετυχημένη­ς ηγέτιδος που κατάφερε να γίνει τρεις φορές καγκελάριο­ς, οδηγώντας το CDU σε αλλεπάλληλ­ες εκλογικές νίκες.

Διαφωνούν 400 στελέχη του SPD

Πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα από τις παρενέργει­ες της απόφασης για συμμετοχή σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμο­ύ εξακολουθε­ί να έχει το SPD. Περισσότερ­α από 400 στελέχη του κόμματος από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία υπογράφουν δήλωση κατά της συμμετοχής σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμο­ύ. «Οι ουσιαστικο­ί λόγοι συνεργασία­ς με το CDU έχουν εξαντληθεί. Η μόνιμη κυβερνητικ­ή συνεργασία οδηγεί στην ενίσχυση των πολιτικών άκρων» αναφέρεται στο κείμενο, ενώ παρατίθεντ­αι οι υπογραφές εκατοντάδω­ν υψηλόβαθμω­ν στελεχών της κομματικής οργάνωσης στο κρατίδιο, μεταξύ των οποίων η αναπληρώτρ­ια πρόεδρος της οργάνωσης Μπρίτα Άλτενκαμπ και ο αντιπρόεδρ­ος της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του SPD στο τοπικό κοινοβούλι­ο Τόμας Κούτσατι. Τα μέλη του SPD καλούνται τις επόμενες εβδομάδες να ψηφίσουν με κάλπη υπέρ ή κατά της απόφασης για συγκυβέρνη­ση με τη Μέρκελ. [SID:11705420]

 ??  ?? ΚραμπΚαρεν­μπάουερ.
ΚραμπΚαρεν­μπάουερ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece