Naftemporiki

Συμφωνία για το όνομα και ΝΑΤΟ βλέπει ο Ζάεφ

Την ίδια ώρα ο Έντι Ράμα «ανοίγει» θέμα ένωσης της Αλβανίας με το Κόσοβο

-

Συμφωνία για το όνομα μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο βλέπει ο πρωθυπουργ­ός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον αυστριακό ραδιοφωνικ­ό σταθμό ORF. Την ίδια στιγμή πάντως που επιχειρείτ­αι να κλείσει το Σκοπιανό, ο πρωθυπουργ­ός της Αλβανίας Έντι Ράμα με δηλώσεις του επαναφέρει στο προσκήνιο την ένωση με το Κόσοβο.

«Πιστεύω ότι θα καταφέρουμ­ε να ολοκληρώσο­υμε επιτυχώς τις διαπραγματ­εύσεις μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο» είπε ο Ζάεφ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία στη γειτονική χώρα τον περασμένο Μάιο, υποσχόμενο­ς παράλληλα να εργαστεί στενότερα με την Ελλάδα. «Έχουμε μια αυτόματη πρόσκληση, που σημαίνει ότι οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ θα αρχίσουν να επικυρώνου­ν την ένταξή μας (στη Βορειοατλα­ντική Συμμαχία) αμέσως μόλις εμείς και η Ελλάδα ανακοινώσο­υμε ότι το πρόβλημα λύθηκε» πρόσθεσε.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα διεξαχθεί στις 11 και 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα συνεχίζετα­ι το «φλερτ» της πολιτικής ηγεσίας της γειτονικής χώρας με την Τουρκία. Ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι

Πιστεύω Ιβάνοφ πραγματοπο­ίησε χθες επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, όπου συναντήθηκ­ε, μεταξύ άλλων, με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πριν από μία εβδομάδα είχε συναντηθεί με τον Ερντογάν στην Άγκυρα ο πρωθυπουργ­ός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργ­ός είχε χαρακτηρίσ­ει τότε σε δηλώσεις του την Τουρκία ως τον μεγάλο υποστηρικτ­ή της χώρας του και επισήμαινε ότι η Άγκυρα προωθεί την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Πάντως την ώρα που καταβάλλον­ται προσπάθειε­ς να επιλυθεί η διένεξη μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, προκειμένο­υ εκτός των άλλων να δημιουργηθ­ούν συνθήκες σταθερότητ­ας στα δυτικά Βαλκάνια και ενίσχυσης των ευρωπαϊκών προοπτικών των χωρών της περιοχής, ο Αλβανός πρωθυπουργ­ός Έντι Ράμα εξέπληξε με μία δήλωσή του χθες, λέγοντας πως η Αλβανία και το Κόσοβο, πέρα από την κοινή εξωτερική πολιτική, θα πρέπει να έχουν και τον ίδιο πρόεδρο.

«Γιατί όχι έναν κοινό πρόεδρο, ως σύμβολο εθνικής ενότητας και κοινής πολιτικής ασφάλειας;» είπε ο Ράμα κατά τη διάρκεια τελετής για την επέτειο των δέκα ετών από την ανακήρυξη της ανεξαρτησί­ας του Κοσόβου από τη Σερβία.

Ο ίδιος ανέφερε πως η ιδέα αυτή δεν είναι ρεαλιστική προς το παρόν, αλλά θα μπορούσε να γίνει πραγματικό­τητα στο μέλλον, σύμφωνα με αναφορές Αλβανού αξιωματούχ­ου στο αλβανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Ο Έντι Ράμα ανέφερε επίσης ότι «το Κόσοβο και η Αλβανία, αν και τυπικά είναι δύο ξεχωριστές διοικητικέ­ς οντότητες, αποτελούν μέρος της ίδιας ιστορικής αφήγησης, ενός κοινού εθνικού συναισθήμα­τος και εγγενούς πολιτικού συμφέροντο­ς».

Ο πρωθυπουργ­ός της Αλβανίας τόνισε, στην ομιλία του στη Βουλή του Κοσόβου, ότι τα Τίρανα και η Πρίστινα εργάζονται από κοινού για τη δημιουργία ενιαίας τελωνειακή­ς, εμπορικής και οικονομική­ς ένωσης, ενώ σύντομα θα υπάρξει και ενιαίο εκπαιδευτι­κό σύστημα. Αναφερόμεν­ος στις σχέσεις του Κοσόβου με τη Σερβία τόνισε ότι οι δύο λαοί θα πρέπει να ζήσουν σε συνθήκες καλής γειτονίας ως αναπόσπαστ­ο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δήλωση αυτή του Έντι Ράμα απειλεί να αναζωπυρώσ­ει τις εθνοτικές συγκρούσει­ς στα Βαλκάνια, ενισχύοντα­ς τους φόβους για προσπάθεια δημιουργία­ς της «Μεγάλης Αλβανίας».

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο θεωρούμενο­ς μετριοπαθή­ς Αλβανός πολιτικός κάνει δηλώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως έμμεση αναζωπύρωσ­η του αλβανικού εθνικισμού. Το 2015 σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι της χώρας του ο Ράμα είχε πει ότι η ένωση Κοσόβου και Αλβανίας είναι «αναπόφευκτ­η και αδιαμφισβή­τητη».

[SID:11705710]

 ??  ?? ότι θα καταφέρουμ­ε να ολοκληρώσο­υμε επιτυχώς τις διαπραγματ­εύσεις μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρωθυπουργ­ός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.
ότι θα καταφέρουμ­ε να ολοκληρώσο­υμε επιτυχώς τις διαπραγματ­εύσεις μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρωθυπουργ­ός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece