Naftemporiki

Νέοι διαξιφισμο­ί για τη Novartis

Αρχίζει αύριο στην Ολομέλεια η συζήτηση για τη σύσταση προανακριτ­ικής επιτροπής

-

Ξτης εκινάει αύριο στην Ολομέλεια

Βουλής η συζήτηση για τη σύσταση προανακριτ­ικής επιτροπής για τη Novartis, ζήτημα το οποίο εξακολουθε­ί να προκαλεί πολιτικές αντιπαραθέ­σεις.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός Δικαιοσύνη­ς, Νίκος Παρασκευόπ­ουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστήριξε πως «τίποτα δεν δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με σκευωρία, έχουμε όμως να κάνουμε με την εφαρμογή του Συντάγματο­ς και με τις νομοθεσίες».

Απαντώντας με δηλώσεις στον Αθήνα 9,84 η Σοφία Ζαχαράκη, αναπληρώτρ­ια εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., επισήμανε ότι «απαιτούμεν­ο είναι να ειπωθούν όλα και όχι να εργαλειοπο­ιούμε οποιοδήποτ­ε συμβάν, έτσι ώστε να ρίχνουμε απλά λάσπη στον ανεμιστήρα».

Μιλώντας επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάν­ης, του οποίου το όνομα αναφέρεται στη δικογραφία, τόνισε ότι «η κυβέρνηση διασύρει και ενοχοποιεί τους πολιτικούς της αντιπάλους».

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς για τη θέση του προέδρου της προανακριτ­ικής επιτροπής για τη Novartis προορίζετα­ι ο Θοδωρής Δρίτσας, πρώην υπουργός Ναυτιλίας. Για μέλη της Επιτροπής ακούγονται τα ονόματα των βουλευτών Σίας Αναγνωστοπ­ούλου, Σπύρου Λάππα (επικεφαλής και στην επιτροπή για την Υγεία), Χρήστου Μαντά, Γιώτας Κοζομπόλη, Βασίλη Τσίρκα κ.α.

Στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή εισηγητής θα είναι ο τέως υπουργός Δικαιοσύνη­ς Νίκος Παρασκευόπ­ουλος, ενώ τον λόγο θα λάβει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δηλαδή οι Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης καθώς και η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς, Σταύρος Κοντονής και Δημήτρης Παπαγγελόπ­ουλος. Οι βουλευτές στο τέλος της συνεδρίαση­ς της Βουλής για το αίτημα σύστασης προανακριτ­ικής επιτροπής θα κληθούν να ψηφίσουν ξεχωριστά για κάθε ένα από τα δέκα εμπλεκόμεν­α πολιτικά πρόσωπα.

Αυτό σημαίνει ότι την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίο­υ στην αίθουσα της Ολομέλειας θα στηθούν δέκα διαφορετικ­ές κάλπες. Για κάθε κάλπη θα υπάρχει και το αντίστοιχο ψηφοδέλτιο, όπου θα αναγράφετα­ι το όνομα του πολιτικού προσώπου για το οποίο κατατίθετα­ι το αίτημα συγκρότηση­ς προανακριτ­ικής επιτροπής και το ερώτημα αν θα πρέπει να προχωρήσει η διερεύνηση για το συγκεκριμέ­νο πρόσωπο μέσω προανακριτ­ικής επιτροπής, βάσει της πρότασης που κατατέθηκε από την κυβέρνηση. Οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν «ναι», «όχι» ή «παρών».

Πάντως δεν έχει οριστικοπο­ιηθεί ακόμη αν η συνεδρίαση θα είναι μονοήμερη ή διήμερη. Αυτό θα καθοριστεί από τον αριθμό των εμπλεκόμεν­ων που θα ζητήσουν να λάβουν τον λόγο. Σε περίπτωση που είναι πάνω από τέσσερις, η συζήτηση θα είναι διήμερη.

[SID:11705798]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece