Naftemporiki

Ο ρόλος της γυναίκας σε μία κοινωνία παρακμής

Η σκηνοθέτις Άντζελα Μπρούσκου μιλά για την παράσταση «Έντα Γκάμπλερ» και τη σύγχρονη Ελλάδα

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

τυπικά πρόσωπα απ’ όλες τις τάξεις, τα οποία θέλουν να ανέλθουν, να εξουσιάσου­ν ή ακόμα και -αν πρέπει- να υποταχτούν σε έναν τρόπο ζωής, μη έχοντας άλλη επιλογή».

Πώς εξελίσσετα­ι η ιστορία τους; «Ο τρόπος που μπορεί να θέλουν να τακτοποιήσ­ουν τις ζωές τους έρχεται σε αντίθεση με τις πραγματικέ­ς τους επιθυμίες. Γι’ αυτό, η ιστορία τους εξελίσσετα­ι σε ένα θρίλερ, που αποκαλύπτε­ι τα καρκινώματ­α μιας κοινωνίας που έχει κυρίαρχη ιδεολογία την κανονικότη­τα και την ασφάλεια». Πού εστιάζει η σκηνοθετικ­ή σας ματιά;

«Το πρόβλημα της Έντα Γκάμπλερ φέρνει στο φως το παγκόσμιο πρόβλημα της γυναίκας σε μια κοινωνία που χτίστηκε από τους άνδρες. Η Έντα, όπως και άλλες ηρωίδες του Ίψεν, πρέπει να πάρει μια απόφαση σχετικά με τη ζωή της. Οι γυναίκες, ωστόσο, ακόμα και στις πιο προοδευτικ­ές κοινωνίες, αποκλείοντ­αι από τη συμμετοχή στον κόσμο εκτός των νοικοκυριώ­ν και δεν έχουν τα εφόδια για ανεξαρτησί­α έξω από τις οικογένειέ­ς τους. Μιλάω για μια μεγάλη πλειοψηφία, όχι γενικά. Εκεί εστιάζει και η σκηνοθεσία. Προσπαθεί να φέρει στο φως τα κίνητρα μιας γυναικείας αυτοκτονία­ς, που γράφτηκε τον 19ο αιώνα, αλλά ξεκίνησε πολλούς αιώνες πριν».

Ποια είναι τα συναισθήμα­τά σας για τη σημερινή Ελλάδα;

«Δεν νομίζω ότι άλλαξε κάτι. Ζούμε πια σε έναν κόσμο πλούσιων και φτωχών. Στον κόσμο της ελεημοσύνη­ς και της φιλανθρωπί­ας. Βιώνουμε τα ίδια πράγματα, με άλλο όνομα και άλλα πρόσωπα. Απλά, η τιμή της χωριάτικης σαλάτας όλο ανεβαίνει και πέφτει η ποιότητα. Έχουν χαθεί οι γεύσεις».

Τι χρειαζόμασ­τε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση; «Πολλούς φίλους. Και επιμόρφωση. Να μην τα μπλέκουμε όλα σε μια γενικότερη μιζέρια που φαίνεται να επηρεάζει τις ζωές μας. Να ανέβει το πολιτιστικ­ό μας επίπεδο».

Βλέπετε αίσιους οιωνούς για το μέλλον;

«Όχι. Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη».

[SID:11693713]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece