Naftemporiki

Νέα «γερμανική» νίκη

-

Ο«Νότιος», όπως χαρακτηρισ­τικά τον αποκάλεσε ο διεθνής Τύπος, έλαβε το πράσινο φως από το χθεσινό Eurogroup για τη θέση του αντιπροέδρ­ου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που λήγει στα τέλη του φετινού Μαΐου. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος θα αντικαταστ­ήσει τον Βίτορ Κονστάντσι­ο σε αυτό το υψηλόβαθμο αξίωμα της ΕΚΤ, τη στιγμή που η Ισπανία επανειλημμ­ένως ισχυριζότα­ν ότι δεν εκπροσωπεί­ται επαρκώς στους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς.

Το 2015 υπήρξε ο κύριος αντίπαλος του Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ, όταν ανανεώθηκε η θητεία του στο «τιμόνι» του Eurogroup, χωρίς ωστόσο να κερδίσει τη μάχη. Τώρα λοιπόν ήταν η σειρά της Ισπανίας, που στο πλευρό της έχει την αμέριστη συμπαράστα­ση του Βερολίνου. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ φέρεται να επιθυμούσε σφόδρα την ανάληψη της θέσης του αντιπροέδρ­ου της ΕΚΤ από το νότιο τόξο της Ευρώπης, κάτι που θα προσέφερε μεν γόητρο στον Ισπανό πρωθυπουργ­ό Μαριάνο Ραχόι, πιστό εκτελεστή της πολιτικής λιτότητας που προώθησε η Γερμανία στη διάρκεια της κρίσης, αλλά και παράλληλα θα άφηνε ανοικτό τον δρόμο για την ανάληψη της προεδρίας της ΕΚΤ από έναν Γερμανό.

Ο Ντε Γκίντος ανέλαβε υπουργός Οικονομικώ­ν της κεντροδεξι­άς κυβέρνησης της Ισπανίας υπό τον Μαριάνο Ραχόι αφότου το Λαϊκό Κόμμα αναδείχθηκ­ε στην εξουσία το 2012, ενώ προηγουμέν­ως είχε υπηρετήσει και στη Lehman Brothers ως υπεύθυνος για την Ισπανία και την Πορτογαλία. Στον ίδιο πιστώνεται η οικονομική ανάκαμψη στην Ισπανία μετά τη βαθιά κρίση της περιόδου 2009-2014. Στο θέμα της Ελλάδας είχε συμπαραταχ­θεί με τη σκληρή γερμανική γραμμή, ενώ είχε προβεί, στις αρχές του 2015, ακόμη και στην υπόδειξη να μη γίνει καμία πληρωμή προς την Αθήνα έως την υπερψήφιση των αναγκαίων μεταρρυθμί­σεων. Όλα αυτά ενδεχομένω­ς να σημαίνουν ότι ο κ. Γκίντος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να καθοδηγήσε­ι τη μετάβαση της ΕΚΤ σε μια νέα εποχή, τη στιγμή που οι Γερμανοί έχουν επανειλημμ­ένως δηλώσει ότι επιθυμούν τη λήξη των σημερινών ανορθόδοξω­ν νομισματικ­ών πολιτικών. Στην Ε.Ε., ο μεγαλύτερο­ς νικητής δεν είναι πάντα η χώρα που λαμβάνει το αξίωμα και, αναμφισβήτ­ητα, ένα τέτοιο «δίδυμο» Γερμανίας - Ισπανίας στις ανώτερες θέσεις της ΕΚΤ θα εξυπηρετού­σε τα μέγιστα τη γραμμή του Βερολίνου.

[SID:11705671]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece