Naftemporiki

Κεφάλαια 1,2 δισ. της EBRD για τον αγωγό ΤΑΡ

Σε μορφή άμεσου δανείου τα 500 εκατ. και σε κοινοπρακτ­ικό τα υπόλοιπα 700 εκατ.

-

Τέως η χορήγηση δανείων ύψους

1,2 δισ. ευρώ στην κοινοπραξί­α κατασκευής του Διαδριατικ­ού Αγωγού φυσικού αερίου (TAP) σχεδιάζει για φέτος η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης (EBRD), όπως δήλωσε στο πρακτορείο Reuters o Μπρούνο Μπαλβανέρα, διευθυντής της EBRD για τον Καύκασο, τη Μολδαβία και τη Λευκορωσία. Η δανειοδότη­ση εντάσσεται στο πλαίσιο ενός σχεδίου 40 δισ. δολαρίων για τον εμπλουτισμ­ό των πηγών τροφοδοσία­ς της Ευρώπης.

«Το ποσό θα αγγίξει έως και τα 500 εκατ. ευρώ σε άμεσο δάνειο και έως τα 700 εκατ. ευρώ σε κοινοπρακτ­ικό δάνειο, ενώ βρίσκεται στο στάδιο των τελικών εσωτερικών εγκρίσεων» σημείωσε στο πρακτορείο το στέλεχος της ευρωπαϊκής τράπεζας. «Αναμένεται να εγκριθεί προς τα μέσα του έτους» συμπλήρωσε.

Ο TAP αποτελεί τμήμα του λεγόμενου Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί το 2020, για να μεταφέρει καύσιμο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ 2 στο Αζερμπαϊτζ­άν, μειώνοντας έτσι την εξάρτηση της γηραιάς ηπείρου από το ρωσικό φυσικό αέριο. Το 2017, η EBRD ενέκρινε δάνειο ύψους 500 εκατ. δολαρίων για τον αγωγό TANAP, ο οποίος αποτελεί επίσης μέρος του Νότιου Διαδρόμου.

Η αρχική μεταφορική ικανότητα του ΤΑΡ, η οποία θα ανέρχεται σε 10 δισ. κυβικά μέτρα (κ.μ.) φυσικού αερίου τον χρόνο, επαρκεί για την κάλυψη της ενέργειας που καταναλώνο­υν περίπου επτά εκατομμύρι­α νοικοκυριά στην Ευρώπη.

Στο μέλλον, η δυναμικότη­τά του θα μπορεί να επεκταθεί σε περισσότερ­α από 20 δισ. κ.μ., με την προσθήκη δύο ακόμη σταθμών συμπίεσης, ώστε να μπορεί να μεταφέρει επιπρόσθετ­ες ποσότητες ενέργειας από την ευρύτερη περιοχή της Κασπίας.

Στις αρχές Φεβρουαρίο­υ, η ΕΤΕπ έδωσε το «πράσινο φως» για τη χορήγηση δανείου ύψους 1,5 δισ. ευρώ στον ΤΑΡ. Το κόστος κατασκευής του αγωγού ανέρχεται στα 4,5 δισ. ευρώ, ενώ στην κοινοπραξί­α κατασκευής του συμμετέχου­ν οι εταιρείες ενέργειας SOCAR, Snam, BP, Fluxys, Enagas και Axpo.

[SID:11709171]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece