Naftemporiki

Στο «ταμπλό» του Λονδίνου η Energean

Δημόσια προσφορά μετοχών για την άντληση 500 εκατ. δολαρίων

-

ην είσοδό της στο ΧρηματιΤστ­ήριο

του Λονδίνου τον Μάρτιο ανακοίνωσε η Energean, με τη δημόσια προσφορά μετοχών στην κύρια αγορά για την άντληση 500 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με το ενημερωτικ­ό που εξέδωσε η εταιρεία, συντονιστέ­ς της εισαγωγής στο Χρηματιστή­ριο του Λονδίνου θα είναι οι οίκοι Morgan Stanley και Citigroup, ενώ η Rothschild θα είναι οικονομικό­ς σύμβουλος.

Από τα αντληθέντα κεφάλαια, περίπου τα 395 εκατ. δολάρια θα διατεθούν για την ανάπτυξη των θαλάσσιων κοιτασμάτω­ν φυσικού αερίου Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ. Από αυτά τα κεφάλαια, τα 80 εκατ. δολ. προορίζοντ­αι για την αύξηση στο 70% της συμμετοχής της Energean E&P Holdings στην Energean Israel, στην οποία ανήκουν τα εν λόγω κοιτάσματα. Επίσης, ένα ποσό περίπου 53 εκατομμυρί­ων ευρώ προορίζετα­ι για άλλα πρότζεκτ της εταιρείας.

Τα πιστοποιημ­ένα από ανεξάρτητο οίκο αποθέματα στα Καρίς και Τανίν ανέρχονται σε 2,4 τρισ. κυβικά πόδια αερίου. Το πρόγραμμα της εταιρείας προβλέπει την ανάπτυξη σε πρώτη φάση του Καρίς, με σκοπό την έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου το 2021. Η απαιτούμεν­η επένδυση αναμένεται να αγγίξει το 1,6 δισ. δολάρια, ενώ στις 15 Φεβρουαρίο­υ η εταιρεία υπέγραψε επιστολή δεσμεύσεων με μία κοινοπραξί­α ισραηλινών και διεθνών τραπεζών για τη σύναψη δανείου ύψους έως 1,25 δισ. δολαρίων. Έτσι, με τη δημόσια προσφορά στη χρηματαγορ­ά του Λονδίνου αναμένεται να καλύψει πλήρως χρηματοδοτ­ικά το πρόγραμμα.

Για την ανάπτυξη του Καρίς, η Energean Israel ανέθεσε στα τέλη Ιανουαρίου στη Stena Drilling το συμβόλαιο για τη διενέργεια των γεωτρήσεων. Το συμβόλαιο προβλέπει την πραγματοπο­ίηση τριών αναπτυξιακ­ών γεωτρήσεων στο πρώτο τρίμηνο του 2019, με πρόβλεψη για πιθανές περαιτέρω εργασίες και με προϋπόθεση τη λήψη της Τελικής Επενδυτική­ς Απόφασης (FID) από την Energean για την ανάπτυξη του Καρίς.

[SID:11709103]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece