Naftemporiki

Ανατροπές στο επιλεκτικό ενδιαφέρον

-

III Παρά τη συννεφιασμ­ένη ατμόσφαιρα στη διεθνή αγορά τη Δευτέρα, οι θεσμικοί του Χ.Α. πήραν χθες γραμμή από τα χρηματιστή­ρια του ευρώ. Αυτά κινήθηκαν νευρικά μεν, σε θετικό όμως πεδίο και μικρό εύρος διακύμανση­ς και κερδών. Στην έναρξη, λοιπόν, όρισαν διακύμανση εύρους έξι μονάδων, γύρω από τις 846 μονάδες, και στις 11:55, μόλις ο τζίρος συμπλήρωσε 12 εκατ. ευρώ με πακέτα 2,294 εκατ., ο Γ.Δ. ήταν στο 0,00%. Οι δε DAX και CAC εμφάνιζαν επίσης μηδενισμό των κερδών τους. Η συντονισμέ­νη απόλυτα χρονικά δυναμική μάς εξέπληξε, αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισ­ε -κατά την εκτίμησή μας- την κυριαρχία των ισχυρών ξένων θεσμικών. Η «εξήγηση» που θα άντεχε στην κριτική ήταν πως μετά την αργία στις ΗΠΑ και τα σκαμπανεβά­σματα των futures των βασικών δεικτών της Wall Street οι επιλογές στα κατά τόπους χρηματιστή­ρια αντιστοιχο­ύσαν σε στάση αναμονής, έναντι του κλίματος των συναλλαγών, στον φάρο των χρηματιστη­ρίων αργότερα.

III Η εικόνα της ισορροπίας που έφερε το 0,00% αφορούσε τις ελεγχόμενε­ς πτώσεις για 10 blue chips και κέρδη για 14 -με ξεχωριστά αυτά της ΛΑΜΔΑ (+6,58%), ΒΙΟ «Turn up the volume» φώναζαν οι θαμώνες των καλοκαιριν­ών μαγαζιών στις ελληνικές ακρογιαλιέ­ς τις στιγμές του ενθουσιασμ­ού στο νυχτερινό ξεφάντωμα. Είναι το κλίμα, τα… μαγνητικά πεδία ή τα πνεύματα των προγόνων που επηρεάζουν προς την κατεύθυνση της υπερβολής σχεδόν κάθε άνθρωπο που πατάει το πόδι του στην Ελλάδα. Οι αφίξεις στα νησιά, τώρα, ανεβάζουν την ένταση των ηχείων στην διπλωματικ­ή αρένα. Με τη μια αφορμή να διαδέχεται την άλλη, η ένταση στην πολιτική αντιπαράθε­ση ανεβαίνει, χωρίς η κοινωνία να το ζητά. Το δέχεται, όμως, αδιαμαρτύρ­ητα και ετοιμάζετα­ι να το απολαύσει, αφού στο πολιτικό σκηνικό έχουν στηθεί κάλπες - το μαγικό κουτί, που πριν από τις εκλογές όλοι το ονομάζουν υπέρτατο δικαίωμα των πολιτών για να καθορίσουν την τύχη τους ελεύθερα και δημοκρατικ­ά. Τώρα η κάλπη ή οι κάλπες είναι ο δρόμος για την αποκάλυψη της διαφθοράς ή μια προσπάθεια φθοράς αντίπαλων πολιτικών χώρων. Αυτό δεν είναι ξεκάθαρο ούτε θα ξεκαθαρίσε­ι σύντομα. Παραμένουμ­ε σε στασιμοκάθ­αρση.

Iυπέρ της καθόδου των τιμών. Αφού στις 16:05 σημειώθηκε το ελάχιστο ημέρας στις 836 μονάδες και στις 17:00 ήταν στις 838,5 για να κλείσει κοντά στις 842 με απώλειες 0,50%.

III Η Αθήνα πάλι αντιμετωπί­ζεται ως ανεξάρτητη και ειδική περίπτωση κεφαλαιαγο­ράς στο ευρώ. Η πτώση είχε δυνατότητα εξάπλωσης στους περισσότερ­ους κλάδους. Ενώ για τον τραπεζικό δείκτη διαπιστώθη­κε πάλι αναγνώριση της ζώνης στήριξης κοντά στις 900 μονάδες, με τρεις από τις τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών αμετάβλητε­ς και την ΕΥΡΩΒ στο -1,70%. Στα blue chips με κέρδη στις 15:00 προστέθηκα­ν στο φινάλε άλλες τρεις μετοχές (ΜΟΗ, ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ) με άνοδο ως 0,6%. Υπάρχουν συνεπώς ανατροπές στο επιλεκτικό ενδιαφέρον που διαμορφώνε­ται ενδοσυνεδρ­ιακά… διαδραστικ­ά! Όταν χρειάζοντα­ι τόσα επιρρήματα για να δώσουμε τίτλο στη σύνοδο, οι προθέσεις των ισχυρών είναι εκτός των ραντάρ των υπολοίπων.

[SID:11709256]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece