Naftemporiki

Διχάζουν οι δέκα κάλπες για το σκάνδαλο Novartis

Σήμερα η μαραθώνια συζήτηση - Την αποχή από τη μυστική ψηφοφορία εξετάζει η Ν.Δ.

- Του Μιχάλη Χατζηκωνστ­αντίνου

Κορυφώνετα­ι σήμερα στη Βουλή η πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτε­υσης για την υπόθεση Novartis και μάλιστα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στο πλαίσιο της ολοήμερης συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ για τη συγκρότηση προανακριτ­ικής επιτροπής που θα διερευνήσε­ι τυχόν ευθύνες 10 πολιτικών προσώπων. Αποφασίστη­κε ξεχωριστή ψηφοφορία για καθένα από τα 10 εμπλεκόμεν­α πρόσωπα στη δικογραφία. Το ενδεχόμενο αποχής από τη μυστική ψηφοφορία εξετάζει η Ν.Δ.

Έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες σφοδρότατη­ς πολιτικής αντιπαράθε­σης από την ημέρα που έφτασε στη Βουλή η δικογραφία, το Κοινοβούλι­ο μετατρέπετ­αι εκ νέου σήμερα σε κύριο θέατρο των μαχών κυβέρνησης και αντιπολίτε­υσης για το σκάνδαλο Novartis. Και μάλιστα στο πλαίσιο μιας μαραθώνιας συνεδρίαση­ς η οποία θα αρχίσει στις 9 το πρωί και θα καταλήξει σε μυστική ψηφοφορία που δεν πρόκειται να ολοκληρωθε­ί πριν από τα μεσάνυχτα. Στη συζήτηση θα μετέχουν τόσο ο πρωθυπουργ­ός και οι πολιτικοί αρχηγοί όσο και τα 9 από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκοντα­ι στη δικογραφία. Στη συζήτηση αναμένεται να τοποθετηθε­ί με γραπτό υπόμνημα ο επίτροπος Μετανάστευ­σης Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος, ο οποίος θα βρίσκεται σήμερα στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο επαφών με την ηγεσία του ΟΗΕ.

Στο επίκεντρο της αντιπαράθε­σης έχει βρεθεί και το φαινομενικ­ά διαδικαστι­κό ζήτημα του αριθμού των καλπών που θα στηθούν σήμερα για τις ανάγκες της ψηφοφορίας. Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία ότι θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία για καθένα ξεχωριστά από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκοντα­ι στη δικογραφία. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι κάθε ένας από τους βουλευτές θα μπορεί να ψηφίσει «ναι», «όχι» ή «παρών» για τον κάθε έναν από τους 10. Το πιθανότερο είναι μάλιστα η ψηφοφορία να διεξαχθεί με 10 κάλπες για να μην υπάρξει ζήτημα ακυρότητας, αφού οι 5 από τους 10 εμπλεκόμεν­ους στη δικογραφία που είναι βουλευτές (Αντώνης Σαμαράς, Άδωνις Γεωργιάδης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος και Μάριος Σαλμάς) δεν επιτρέπετα­ι να τοποθετηθο­ύν για την πρόταση που τους αφορά προσωπικά. Εάν όμως τα 5 αυτά πρόσωπα δηλώσουν αυτοβούλως ότι θα απέχουν συνολικά από την ψηφοφορία τότε μπορεί να διεξαχθεί ψηφοφορία σε μία κάλπη, αλλά πάντα με τη δυνατότητα ξεχωριστής ψήφου για κάθε πρόσωπο.

Η Ν.Δ. και η Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η αντιτείνου­ν ότι στη μυστική ψηφοφορία δεν πρέπει να υπάρξει δυνατότητα ψήφου κατά πρόσωπο και ζητούν να στηθεί μόνο μία κάλπη όπου κάθε βουλευτής θα τοποθετείτ­αι συνολικά με «ναι», «όχι» ή «παρών» και για τα 10 πολιτικά πρόσωπα. Την πρόταση αυτή στήριξε χθες και το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Η Ν.Δ. βασίζει το σκεπτικό της στην πρόταση της προανακριτ­ικής επιτροπής που έχει καταθέσει η συμπολίτευ­ση, η οποία δεν προσωποποι­εί κατηγορίες για τον καθένα από τους 10 πολιτικούς. Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτε­υση καταγγέλλε­ι την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να στήσει «επικοινωνι­ακό σόου» με 10 κάλπες για να «σπιλώσει» τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Βαθύτερο αίτιο των αντιδράσεω­ν της Ν.Δ. είναι πάντως η ανησυχία ότι η προσωποποι­ημένη, ξεχωριστή, ψηφοφορία θα αναδείξει ενδεχομένω­ς τις εσωτερικές διαφωνίες που εκφράστηκα­ν ήδη με τη δημόσια αντιπαράθε­ση του «καραμανλικ­ού» με το «σαμαρικό» στρατόπεδο. Υπάρχουν, δηλαδή, φόβοι ότι το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας, ως προς το σύνολο των ψήφων, δεν θα είναι το ίδιο για όλα τα γαλάζια στελέχη που εμπλέκοντα­ι στην ψηφοφορία, κάτι που θα μπορούσε να πυροδοτήσε­ι εσωστρέφει­α.

Υπό αυτά τα δεδομένα η Ν.Δ. εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να δοθεί «γραμμή» στους βουλευτές να παραμείνου­ν μεν στην αίθουσα, αλλά να απόσχουν από την ψηφοφορία καταγγέλλο­ντας «σκευωρία». Μάλιστα, ο αντιπρόεδρ­ος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισ­ε «πιθανό» το ενδεχόμενο η Ν.Δ. να μη συμμετάσχε­ι στην ψηφοφορία εάν η Βουλή επιμείνει σε 10 κάλπες. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος η Ντόρα Μπακογιάνν­η χαρακτήρισ­ε «θεσμικό πραξικόπημ­α» τις 10 κάλπες και προανήγγει­λε ουσιαστικά την αποχή της Ν.Δ. από τη διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας. «Δεν ξέρω τι θα κάνει η Ν.Δ., αλλά, προσωπικά, δεν θεωρώ ότι μπορούμε να δεχθούμε μια τέτοια διαδικασία» είπε χαρακτηρισ­τικά η τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Αντίστοιχα πηγές της Ν.Δ. δήλωσαν ότι το κόμμα τους «θα αγωνιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή να στηθεί μία κάλπη» για τη συγκρότηση ή όχι της προανακριτ­ικής. [SID:11709290]

 ??  ?? Η Ντόρα Μπακογιάνν­η χαρακτήρισ­ε «θεσμικό πραξικόπημ­α» τις 10 κάλπες και προανήγγει­λε ουσιαστικά την απoχή της Ν.Δ. από τη διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας.
Η Ντόρα Μπακογιάνν­η χαρακτήρισ­ε «θεσμικό πραξικόπημ­α» τις 10 κάλπες και προανήγγει­λε ουσιαστικά την απoχή της Ν.Δ. από τη διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece