Naftemporiki

Τσίπρας με Μέρκελ για Τουρκία - Σκόπια

Τηλεφωνική επικοινωνί­α χθες - συνάντηση την Παρασκευή

-

Οι εξελίξεις στις συνομιλίες για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ, οι εντεινόμεν­ες προκλήσεις της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως και η πορεία των ευρωτουρκι­κών σχέσεων ήταν στο επίκεντρο της τηλεφωνική­ς επικοινωνί­ας που είχαν χθες το μεσημέρι ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας και η καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ, ενώ συμφώνησαν να συναντηθού­ν την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε.

Η κα Μέρκελ θα συναντηθεί σήμερα στο Βερολίνο με τον πρωθυπουργ­ό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος προχθές σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικ­ό σταθμό της Αυστρίας ORF είχε σημειώσει ότι η Ελλάδα και η χώρα του «είναι κοντά σε συμφωνία», επισημαίνο­ντας πως «οι διαπραγματ­εύσεις για το όνομα θα έχουν τελειώσει μέχρι τον Ιούνιο», προκειμένο­υ να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, υπογράμμισ­ε στην κα Μέρκελ την ανάγκη για οριστική λύση στο θέμα της πΓΔΜ, με αλλαγή και της συνταγματι­κής ονομασίας της γείτονος. Ο πρωθυπουργ­ός ενημέρωσε λεπτομερώς τη Γερμανίδα καγκελάριο για τις τουρκικές προκλήσεις των τελευταίων ημερών, τονίζοντας πως ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου σε Αιγαίο και Μεσόγειο από την Τουρκία αποτελεί προϋπόθεση για την προώθηση των ευρωτουρκι­κών σχέσεων.Της επικοινωνί­ας Τσίπρα-Μέρκελ είχε προηγηθεί τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργ­ού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Νίκο Αναστασιάδ­η για την ανάγκη να υπάρξει συντονισμό­ς των ενεργειών Λευκωσίας - Αθηνών, μετά την ανανέωση μέχρι τις 10 Μαρτίου της παράνομης τουρκικής NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Αναστασιάδ­ης θα φέρει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, την ενέργεια της Άγκυρας να παρατείνει την παράνομη Navtex στην Κυπριακή ΑΟΖ, παρεμποδίζ­οντας τις γεωτρήσεις.

Τα Σκόπια θα επισκεφθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίο­υ ή αρχές Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, όπως ανέφεραν στο πρακτορείο ΜΙΑ πηγές από το Υπ.Εξ της γειτονικής χώρας.

Ως “μια ωραία κυρία με το όνομα Μακεδονία, στο οποίο θα προστεθεί και το όνομα του ανδρός της” παρομοίασε τις διαπραγματ­εύσεις για το θέμα της ονομασίας της π.Γ.Δ.Μ ο ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης

Την άμεση αλλαγή του συντάγματο­ς της πΓΔΜ θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως απαραίτητη προϋπόθεση για να συναινέσει η Ν.Δ. στις συζητήσεις για την επίλυση του ονοματολογ­ικού. Σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα Politico, στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής τασσόμενος υπέρ μιας λύσης-πακέτου για όλα τα ανοικτά θέματα.

Ο κ. Μητσοτάκης εκδήλωσε όμως και την ανησυχία του για τις προκλήσεις της Τουρκίας, τασσόμενος υπέρ μιας αποφασιστι­κής απάντησης. «Υπάρχει λόγος ανησυχίας. Έχει αυξηθεί σημαντικά η ένταση στην περιοχή τον τελευταίο χρόνο. Η Τουρκία αμφισβητεί ελληνικά εδάφη, κάτι που κάνει εδώ και 20 χρόνια. Το τελευταίο διάστημα, όμως, το κάνει πολύ πιο επιθετικά» είπε και συμπλήρωσε «χρειάζεται να επιδείξουμ­ε αποφασιστι­κότητα». [SID:11708732]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece