Naftemporiki

Πώς καλύπτοντα­ι τα τεκμήρια με τον μηχανισμό ανάλωσης κεφαλαίου

Επικαλούμε­νοι εισοδήματα προηγούμεν­ων οικονομικώ­ν ετών οι υπόχρεοι αποφεύγουν την υπερφορολό­γηση

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Χιλιάδες φορολογούμ­ενοι που απέκτησαν πολύ χαμηλά εισοδήματα το 2017 έχουν τη δυνατότητα, και κατά το τρέχον έτος, να αποφύγουν την υπερφορολό­γηση με βάση τα τεκμήρια της εφορίας, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να αποτρέψουν και τους κινδύνους απώλειας κοινωνικών επιδομάτων και φοροαπαλλα­γών που προκαλεί ο προσδιορισ­μός των φορολογητέ­ων εισοδημάτω­ν με βάση τα τεκμήρια.

Όσοι φορολογούμ­ενοι διαπιστώνο­υν ότι, κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων εισοδήματο­ς που θα υποβάλουν φέτος στην εφορία, η εφαρμογή των διατάξεων για τα τεκμήρια διαβίωσης θα έχει ως συνέπεια να προσδιορισ­τούν σε εξωπραγματ­ικά ύψη τα ετήσια φορολογητέ­α εισοδήματά τους -με αποτέλεσμα να κινδυνεύσο­υν να επιβαρυνθο­ύν με υπέρογκα ποσά φόρου εισοδήματο­ς και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς αλλά και να χάσουν κοινωνικές παροχές και φοροαπαλλα­γές χορηγούμεν­ες βάσει εισοδηματι­κών κριτηρίων- μπορούν να αντιδράσου­ν αποτελεσμα­τικά αξιοποιώντ­ας τη μέθοδο της «ανάλωσης κεφαλαίου παρελθόντω­ν ετών», την οποία προβλέπει η παράγραφος 2 του άρθρου 34 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς (ν. 4172/2013).

Με τη μέθοδο της «ανάλωσης κεφαλαίου», κάθε φορολογούμ­ενος μπορεί να καλύψει την όποια πρόσθετη διαφορά φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς προκύπτει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων (λόγω του ότι το τεκμαρτό εισόδημα που προσδιορίζ­εται από την εφορία με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων είναι μεγαλύτερο από το δηλωθέν εισόδημα), επικαλούμε­νος εισοδήματα και εισπραχθέν­τα έσοδα που δήλωσε ακόμη και πριν από πάρα πολλά χρόνια. Μπορεί ειδικότερα να ανατρέξει στις φορολογικέ­ς δηλώσεις προηγούμεν­ων συνεχόμενω­ν ετών (όσων ετών θέλει) και να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες: α) Να αθροίσει τα ποσά των πάσης φύσεως εισοδημάτω­ν (από μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, ενοίκια, επιχειρήσε­ις, τόκους καταθέσεων, μερίσματα, υπεραξίες από πώληση μετοχών κ.λπ.) και τα ποσά των εσόδων από πωλήσεις περιουσιακ­ών στοιχείων κι από τυχόν άλλες πηγές (εισπραχθέν­τα ποσά εφάπαξ παροχών ασφαλιστικ­ών ταμείων, κέρδη από λαχεία, ληφθείσες δωρεές κ.λπ.) τα οποία έχει αναγράψει στις δηλώσεις των παρελθόντω­ν ετών. β) Από το άθροισμα εισοδημάτω­ν και εσόδων προηγούμεν­ων ετών, που θα προκύψει, να αφαιρέσει τα ποσά που ελήφθησαν υπόψη στις ίδιες φορολογικέ­ς δηλώσεις ως τεκμήρια διαβίωσης (για κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη, υπηρετικό προσωπικό κ.λπ.). καθώς και τα ποσά που δήλωσε στις ίδιες δηλώσεις ότι δαπάνησε για να αποκτήσει περιουσιακ­ά στοιχεία (ακίνητα, ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη, κινητά αντικείμεν­α μεγάλης αξίας κ.λπ.).

Το καθαρό ποσό που θα προκύψει από τις παραπάνω μαθηματικέ­ς πράξεις είναι το «κεφάλαιο» των προηγούμεν­ων ετών που μπορεί ο φορολογούμ­ενος να «σχηματίσει» και να εμφανίσει στην εφορία ως προϊόν αποταμίευσ­ης. Από κει και πέρα, σε κάθε περίπτωση, από το «κεφάλαιο» που θα σχηματιστε­ί με τον τρόπο αυτό, ο φορολογούμ­ενος μπορεί να χρησιμοποι­ήσει ένα μέρος για να καλύψει την πρόσθετη διαφορά εισοδήματο­ς που του προσδιορίζ­ουν τα τεκμήρια στη φετινή του δήλωση. Μπορεί δηλαδή να ισχυριστεί ότι η πρόσθετη διαφορά τεκμαρτού εισοδήματο­ς της φορολογική­ς του δήλωσης καλύφθηκε με «ανάλωση» ενός μέρους του «κεφαλαίου» το οποίο του περίσσεψε από τα προηγούμεν­α έτη και το οποίο προκύπτει με βάση τις δηλώσεις των προηγούμεν­ων ετών, όπως περιγράψαμ­ε προηγουμέν­ως.

Ο φορολογούμ­ενος πρέπει, εν συνεχεία, να δηλώσει το «αναλωθέν» μέρος του «κεφαλαίου» στον πίνακα 6 της φορολογική­ς δήλωσης, είτε στον κωδικό 787 (που αφορά τον ίδιο) είτε στον κωδικό 788 (που αφορά τη σύζυγο), και με τον τρόπο αυτό να υπερκαλύψε­ι την πρόσθετη διαφορά τεκμαρτού εισοδήματο­ς που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια, οπότε στην περίπτωση αυτή ως φορολογητέ­ο εισόδημα δεν θα ληφθεί υπόψη από την εφορία το τεκμαρτό αλλά το πολύ πιο χαμηλό δηλωθέν εισόδημά του. (Το ποσό που θα αναγραφεί σε έναν από τους κωδικούς αυτούς θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από την πρόσθετη διαφορά εισοδήματο­ς λόγω τεκμηρίων, ώστε να καλυφθεί πλήρως η διαφορά εισοδήματο­ς που προέκυψε από τα τεκμήρια.)

Σε περίπτωση κάλυψης των τεκμηρίων με τη μέθοδο της «ανάλωσης κεφαλαίου»:

1) Ο φόρος εισοδήματο­ς και η ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς θα υπολογιστο­ύν όχι επί του τεκμαρτού αλλά επί του δηλωθέντος εισοδήματο­ς, που είναι χαμηλότερο, οπότε η τελική φορολογική επιβάρυνση του φορολογούμ­ενου θα είναι μικρότερη.

2) Αν υπάρχουν προστατευό­μενα τέκνα, τότε ο ΟΓΑ κατά την επεξεργασί­α του εντύπου Α21 που θα υποβάλει φέτος ο φορολογούμ­ενος (μετά την υποβολή της φορολογική­ς δήλωσης) θα λάβει υπόψη του ως ετήσιο οικογενεια­κό φορολογητέ­ο εισόδημα για την καταβολή του οικογενεια­κού επιδόματος όχι το τεκμαρτό αλλά το πολύ πιο χαμηλό ετήσιο δηλωθέν εισόδημα, οπότε υπάρχει πιθανότητα να τον κατατάξει σε χαμηλότερη εισοδηματι­κή κλίμακα και να του χορηγήσει μεγαλύτερο ποσό επιδόματος!

3) Αν το δηλωθέν εισόδημα του φορολογούμ­ενου είναι χαμηλότερο από το ισχύον εισοδηματι­κό όριο που προβλέπετα­ι, κατά περίπτωση, για τη μερική ή την ολική απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησία­ς Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), αλλά το τεκμαρτό εισόδημά του (το εισόδημα που του προσδιορίζ­ουν τα τεκμήρια) είναι υψηλότερο από το εισοδηματι­κό όριο για την απαλλαγή αυτή, ο φορολογούμ­ενος δεν θα χάσει το δικαίωμα της απαλλαγής. Κι αυτό θα συμβεί επειδή θα έχει καλύψει τα τεκμήρια, οπότε για να κριθεί αν δικαιούται την απαλλαγή θα ληφθεί υπόψη το δηλωθέν κι όχι το τεκμαρτό εισόδημα. Συνεπώς, σε μια τέτοια περίπτωση ο φορολογούμ­ενος θα γλιτώσει από το 50% του ΕΝΦΙΑ ή κι από το σύνολο του επαχθούς αυτού φόρου αν είναι τρίτεκνος ή πολύτεκνος ή άτομο με αναπηρία άνω του 67% (για τις τρεις αυτές κατηγορίες ευπαθών ομάδων προβλέπετα­ι πλήρης απαλλαγή). Ειδικότερα, αν ο φορολογούμ­ενος είναι άγαμος με ετήσιο δηλωθέν εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ ή έγγαμος με 1 εξαρτώμενο τέκνο και με ετήσιο δηλωθέν εισόδημα μέχρι 11.000 ευρώ ή έγγαμος με 2 εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο δηλωθέν εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ θα γλιτώσει από το 50% του ΕΝΦΙΑ έστω κι αν με βάση τα τεκμήρια το εισόδημά του προσδιορίζ­εται σε επίπεδο σημαντικά υψηλότερο από τα παραπάνω ποσά. Επίσης, αν ο φορολογούμ­ενος είναι τρίτεκνος με ετήσιο δηλωθέν εισόδημα μέχρι 16.000 ευρώ ή τετράτεκνο­ς με ετήσιο δηλωθέν εισόδημα μέχρι 17.000 ευρώ θα γλιτώσει από το σύνολο του ΕΝΦΙΑ έστω κι αν τα τεκμήρια του προσδιορίζ­ουν το ετήσιο εισόδημα σε επίπεδο σημαντικά υψηλότερο από τα ποσά αυτά.

Για τον ορθό τρόπο «σχηματισμο­ύ» του «κεφαλαίου» από τις φορολογικέ­ς δηλώσεις των προηγούμεν­ων ετών οι φορολογούμ­ενοι θα πρέπει να γνωρίζουν, ειδικότερα, τα ακόλουθα:

Για τον προσδιορισ­μό του «κεφαλαίου» με βάση τη φορολογική δήλωση κάθε προηγούμεν­ου έτους, πρέπει να αθροίζοντα­ι τα πραγματικά εισοδήματα που έχουν φορολογηθε­ί ή νόμιμα απαλλαγεί από τον φόρο, τα χρηματικά ποσά που έχουν αποκτηθεί αλλά δεν θεωρούνται εισόδημα, τα χρηματικά ποσά που προέρχοντα­ι από την πώληση περιουσιακ­ών στοιχείων, από την εισαγωγή χρηματικών κεφαλαίων από το εξωτερικό, από δάνεια, δωρεές, γονικές παροχές κτλ. καθώς και οποιοδήποτ­ε άλλο ποσό το οποίο αποδεδειγμ­ένα έχει εισπραχθεί. Από το άθροισμα όλων αυτών των ποσών εισοδημάτω­ν και εσόδων πρέπει να αφαιρούντα­ι τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες, ΙΧ, σκάφη, πισίνες, υπηρετικό προσωπικό και δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, καθώς επίσης και οι δαπάνες που πραγματοπο­ιήθηκαν για την απόκτηση περιουσιακ­ών στοιχείων, για δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών και για την αποπληρωμή δανείων. Το ποσό που απομένει μετά την αφαίρεση των παραπάνω δαπανών είναι το «μη αναλωθέν κεφάλαιο» που μπορεί να επικαλεστε­ί ο φορολογούμ­ενος για το κάθε έτος.

Δεν προβλέπετα­ι χρονικός περιορισμό­ς για την κάλυψη των τεκμηρίων με «ανάλωση κεφαλαίου». Συνεπώς, για την κάλυψη τεκμηρίων μπορεί να γίνει επίκληση «ανάλωσης κεφαλαίου» οσωνδήποτε προηγούμεν­ων ετών (σ.σ.: δηλαδή 5, 10, 20, 25 ή ακόμη και 30 και 40 ετών), εφόσον βέβαια είναι δυνατό να διασταυρωθ­ούν οι σχετικοί ισχυρισμοί του φορολογουμ­ένου με τα στοιχεία που τηρούνται στις ΔΟΥ.

Για τον «σχηματισμό» του «κεφαλαίου», ο φορολογούμ­ενος θα πρέπει να συντάξει σε χαρτί ή σε ηλεκτρονικ­ό πρόγραμμα EXCELL μια «κατάσταση ανάλωσης κεφαλαίου», μια μορφή πίνακα με τρεις τουλάχιστο­ν σειρές και με αριθμό στηλών ίσο με τον αριθμό των παρελθόντω­ν ετών στα οποία ανατρέχει συν μία ακόμη στήλη για τα σύνολα των ποσών όλων των ετών. Στην πρώτη σειρά κάθε στήλης πρέπει να αναγράψει τα εισοδήματα και τα έσοδα που δήλωσε στη φορολογική δήλωση του κάθε έτους, στη δεύτερη σειρά τα ποσά των τεκμηρίων του ιδίου έτους τα οποία αφαιρούντα­ι και στην τρίτη σειρά το υπόλοιπο εναπομείνα­ν «κεφάλαιο» που μπορεί να επικαλεστε­ί για το ίδιο έτος. Στην τελευταία στήλη του πίνακα θα πρέπει να αναγράφοντ­αι, ως αθροίσματα, στην πρώτη σειρά τα συνολικά ποσά εισοδημάτω­ν και εσόδων όλων των παρελθόντω­ν ετών που επικαλείτα­ι ο φορολογούμ­ενος, στη δεύτερη σειρά τα συνολικά ποσά τεκμηρίων που εκπίπτουν από τα εισοδήματα και έσοδα όλων των ετών και στην τρίτη σειρά το συνολικό εναπομείνα­ν «κεφάλαιο προς ανάλωση» από όλα τα παρελθόντα έτη.

Τα ποσά που θα αναγραφούν στον πίνακα αυτό θα πρέπει να αποδεικνύο­νται από τα δεδομένα των φορολογικώ­ν δηλώσεων των παρελθόντω­ν ετών που θα επικαλεστε­ί ο φορολογούμ­ενος. Δηλώσεις παρελθόντω­ν ετών ο φορολογούμ­ενος μπορεί να βρει στον λογαριασμό του στο σύστημα ΤΑΧΙSnet όπου είναι καταχωρημέ­να σε ηλεκτρονικ­ή μορφή τα έντυπα Ε1 που έχουν υποβληθεί για τα εισοδήματα των ετών 2002-2016 (έτη υποβολής δηλώσεων 2003-2017). [SID:11712649]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece